تک فان

تک فان

مجله خبری تفریحی: دنیای سرگرمی و تفریح
امروز: دوشنبه , ۲۹ اردیبهشت , ۱۴۰۴
X
تأثیر سرعت چرخش دیسک (RPM) بر عملکرد هاردهای اینترنال

تأثیر سرعت چرخش دیسک (RPM) بر عملکرد هاردهای اینترنال

سرعت چرخش هارد اینترنال یا RPM (دور در دقیقه)، نشان‌دهنده سرعت چرخش صفحات داخل هارد است و هرچه این عدد بالاتر باشد، هارد سریع‌تر داده‌ها را پیدا کرده و منتقل می‌کند. این یعنی برنامه‌ها سریع‌تر باز می‌شوند، فایل‌ها زودتر بارگذاری می‌شوند و سیستم شما روان‌تر کار می‌کند. اما آیا فقط سرعت چرخش مهم است؟ چه نکاتی را باید درباره تأثیر RPM روی هارد اینترنال بدانید تا بهترین هارددیسک را انتخاب کنید؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و بهبود عملکرد سیستم خود، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

realmerealme

RPM هارد اینترنال چیست؟

RPM مخفف عبارت Revolutions Per Minute به معنای دور در دقیقه است. RPM در هارددیسک‌های اینترنال یعنی سرعت چرخش صفحات دیسک که حداکثر تعداد دورهایی است که صفحات دیسک می‌توانند در یک دقیقه کامل کنند.

RPM روی نرخ انتقال داده و زمان دسترسی تأثیر می‌گذارد. درایوهای سخت امروزی معمولاً دارای سرعت چرخش ۵۴۰۰، ۷۲۰۰ یا حتی ۱۵۰۰۰ دور در دقیقه نیز هستند. هاردهای حالت جامد یا SSD فاقد قطعات متحرک هستند و بنابراین مشخصه RPM ندارند.

برای به‌دست‌آوردن این عدد، ابتدا زمان لازم برای یک دور کامل چرخش دیسک را محاسبه می‌کنند. برای این کار، تعداد دور در دقیقه (RPM) را به دور در ثانیه تبدیل می‌کنند (تقسیم بر ۶۰). سپس معکوس این عدد، زمان لازم برای یک دور چرخش بر حسب ثانیه به دست می‌آید.

چگونه RPM هارد اینترنال بر زمان جستجوی داده‌ها (Seek Time) تأثیر می‌گذارد؟

اجزای اصلی یک هارددیسک شامل صفحه، هدهای خواندن و نوشتن و اسپیندل موتور است. صفحات دیسک روی اسپیندل موتور قرار دارند و هدهای مغناطیسی در موقعیت مشخصی روی صفحه می‌چرخند تا بتوانند داده‌ها را از روی هارد ثبت کرده یا بخوانند.

هرچه هد در هارد اینترنال سریع‌تر بچرخد، پیداکردن فایل‌ها هم سریع‌تر است. به بیان دیگر RPM (تعداد دور در دقیقه) به طور مستقیم روی سرعت دسترسی به اطلاعات تأثیر می‌گذارد.

برای اینکه راحت‌تر مفهوم تأثیر RPM روی هارد اینترنال را درک کنید در ادامه مثالی می‌زنیم. فرض کنید که RPM یک هارددیسک ۷۲۰۰ است. این عدد یعنی به طور میانگین حدود ۴.۱۷ هزارم ثانیه طول می‌کشد تا هارددیسک بچرخد و قسمت مورد نظر برای خواندن یا نوشتن زیر هد قرار بگیرد. برای هاردی که RPM آن ۵۴۰۰ باشد، این زمان به طور میانگین حدود ۵.۵۶ هزارم ثانیه خواهد بود.

به شکل دیگر، هرچه سرعت چرخش بیشتر باشد، داده‌ها با سرعت بیشتری از زیر هد هارد عبور می‌کنند و سرعت انتقال داده‌ها بالاتر می‌رود. این یعنی صرف زمان کمتر برای پیداکردن فایل‌ها.

تأثیر سرعت چرخش دیسکتأثیر سرعت چرخش دیسک

آیا افزایش RPM هارد اینترنال باعث افزایش سرعت کلی کامپیوتر می‌شود؟

عدد RPM بالاتر در هارددیسک یعنی افزایش سرعت خوانش و ثبت داده‌ها؛ هرچه سرعت چرخش بالاتر باشد، سرعت انتقال داده در هارددیسک هم بالاتر است.

با RPM بالاتر، هد خواندن/نوشتن می‌تواند سریع‌تر به یک مکان روی صفحه دیسک رفته و داده‌ها را بخواند یا ثبت کند؛ بنابراین، کامپیوتر زمان کمتری را منتظر هارددیسک می‌ماند و این یعنی افزایش عملکرد کلی سیستم.

نکته دیگری هم که باید در مورد تأثیر RPM روی هارد اینترنال مدنظر قرار دهید، قابلیت خواندن و نوشتن تصادفی داده‌هاست که با RPM بالا افزایش می‌یابد. این فرایند به طور مستقیم بر سرعت راه‌اندازی سیستم‌عامل و برنامه‌ها تأثیر می‌گذارد.

پس اگر قصد دارید سیستم‌عامل یا برنامه‌های مورد نظرتان را روی هارد اینترنال نصب یا اجرا کنید، باید درایوهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه را انتخاب کنید که باعث شود سیستم‌عامل یا برنامه‌های شما سریع‌تر اجرا شوند.

تأثیر RPM هارد اینترنال روی طول عمر هارد

یکی از مواردی که باید درباره تأثیر RPM روی هارد اینترنال توجه کنید، تأثیر روی طول عمر هارد است. البته در مورد طول عمر هارد اینترنال نظرات مختلفی وجود دارد. مثلاً برخی از متخصصان می‌گویند سرعت پایین‌تر) ۵۴۰۰ (RPM باعث سایش کمتر موتور و در نتیجه عمر طولانی‌تر هارد می‌شود.

از طرف دیگر اگرچه چرخش سریع‌تر باعث تولید حرارت و استرس بیشتر بر قطعات می‌شود، اما هاردهای سریع‌تر با مواد و طراحی‌های متفاوتی ساخته می‌شوند که می‌توانند این بار حرارتی را بهتر تحمل کنند. هاردهای جدید که با سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه یا بالاتر کار می‌کنند، به‌خاطر بهبود طراحی و مهندسی مکانیکی، بادوام‌تر از مدل‌های قدیمی‌تر و کندتر هستند. حتی سازندگان این قطعات دوره گارانتی مشابهی برای درایوهای ۵۴۰۰ و ۷۲۰۰ دور در دقیقه ارائه می‌دهند.

میزان مصرف برق در RPM هارد اینترنال‌های مختلف

مصرف انرژی پایین یکی از مزایای درایوهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه است. اگر عوامل دیگر را ثابت نگه داریم، افزایش سرعت چرخش به معنای افزایش مصرف انرژی موتور است و این یعنی برق بیشتری در واحد زمان مصرف شده و زمان کارکرد باتری در لپ‌تاپ کوتاه‌تر خواهد شد. درایوهای با RPM بالاتر تمایل به مصرف انرژی بیشتر دارند.

میزان RPM برای هارد اینترنال با انواع عملکرد

خوب، حال که با نحوه تأثیر RPM روی هارد اینترنال در قسمت‌های قبل آشنا شدید، سؤال دیگری که مطرح می‌شود این است که با دانستن عدد RPM، چطور می‌توان هارد اینترنال مناسب برای کارکردهای مختلف را انتخاب و خرید کرد؟ در ادامه ما RPM مناسب برای هر کاربری را برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم:

مصرف خانگی معمولی: ۵۴۰۰ یا ۷۲۰۰ دور در دقیقه
نصب سیستم‌عامل و اجرای برنامه‌ها: ۷۲۰۰ دور در دقیقه
پشتیبان‌گیری از داده‌ها با دسترسی غیرفوری: ۵۴۰۰ دور در دقیقه
لپ‌تاپ با قابلیت حمل و مدیریت حرارت: ۵۴۰۰ دور در دقیقه
دسکتاپ با کاربری عمومی تا نیمه‌حرفه‌ای: ۷۲۰۰ دور در دقیقه
سیستم‌های با عملکرد بالا مثل سرور، گیمینگ، ویرایش ویدئو: ۱۰٬۰۰۰ یا ۱۵٬۰۰۰ دور در دقیقه

توجه داشته باشید که سیستم‌عامل یا برنامه‌ها را روی درایوهای SMR (نوعی فناوری ضبط مغناطیسی) اجرا نکنید، حتی اگر RPM بالایی داشته باشند.

تأثیر RPM هارد اینترنال در مقایسه با SSD چیست؟

بیایید ببینیم آیا هاردهایSSD هم سرعت چرخش مشابه با هاردهای اینترنال دارند یا نه. SSDها برخلاف هاردهای مکانیکی که از صفحات چرخان استفاده می‌کنند، از حافظه فلش بهره برده و هیچ قطعه متحرکی ندارند. جالب است نه؟ به همین دلیل، SSDها مشخصه RPM ندارند.

براین‌اساس SSDها عملکرد بسیار بالاتری نسبت به هاردهای مکانیکی حتی با RPM بالا، ارائه می‌دهند. برای مثال سرعت خواندن/نوشتن SSDها ۲۰۰-۵۵۰ مگابایت بر ثانیه برای مدل‌های SATA و تا ۵۰۰۰ مگابایت بر ثانیه برای NVMe است که اگر با هاردهای اینترنال مقایسه کنیم حتی از حداکثر سرعت هاردهای مکانیکی (۳۰-۱۵۰ مگابایت بر ثانیه برای HDDs معمولی) هم بیشتر است.

هاردهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه نمی‌توانند اندازه SSDها همان قدر عملکرد خوبی داشته باشند. اگر بودجه کافی دارید، برای نصب سیستم‌عامل یا اجرای برنامه‌ها، استفاده از SSD به‌جای هارد اینترنال را توصیه می‌کنیم.

تأثیر سرعت چرخش دیسکتأثیر سرعت چرخش دیسک

تفاوت هاردهای ۵۴۰۰ RPM و ۷۲۰۰ RPM در عملکرد و سرعت چیست؟

شاید شما هم در مورد تفاوت هارددیسک‌های ۵۴۰۰ و ۷۲۰۰ گیج شده باشید و بخواهید تفاوت‌های این دو هارد اینترنال را بیشتر درک کنید.

ویژگی‌های هارددیسک با ۵۴۰۰ RPM به شرح زیر است:

در مقایسه با درایوهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه صدای کمتری تولید می‌کنند.
از نظر پایداری و طول عمر نسبت به درایوهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه بهتر عمل می‌کنند.
سرعت عملکرد پایین‌تری نسبت به درایوهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه دارند.
سرعت خواندن/نوشتن متوالی آن‌ها حدود ۷۵ مگابایت بر ثانیه است.
سرعت خواندن/نوشتن تصادفی آن‌ها حدود ۶۵ IOPS است.

در مقایسه تأثیر RPM روی هارد اینترنال، هارددیسک ۷۲۰۰ RPM خصوصیات زیر را داراست:

مزیت اصلی آن‌ها سرعت و کارایی بیشتری نسبت به هاردهایی با ۵۴۰۰ RPM است.
سرعت بالاتری نسبت به درایوهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه دارند.
حداقل ۱۵ درصد سریع‌تر از هاردهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه هستند.
عملکرد بهتر در خواندن/نوشتن تصادفی برای فایل‌های مجزا و اجرای برنامه‌ها.
سرعت خواندن/نوشتن متوالی در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ مگابایت بر ثانیه است.
سرعت خواندن/نوشتن تصادفی آن‌ها حدود ۹۰ IOPS.
داده‌ها را تقریباً ۳۳ درصد سریع‌تر از هاردهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه پردازش می‌کنند.

از کجا RPM هارد اینترنال را تشخیص دهیم؟

RPM یک مشخصه فنی است که توسط سازنده ارائه می‌شود؛ بنابراین، برای اطلاع از عدد RPM برچسب‌های روی هارددیسک یا دفترچه مشخصات فنی هارد ارائه شده توسط فروشنده را مطالعه کنید. البته می‌توانید با واردکردن شماره‌سریال و مدل هارد در وب‌سایت شرکت سازنده این مشخصات را بیابید.

آیا هاردهای با RPM بالاتر گرما و صدای بیشتری تولید می‌کنند؟

بله، هارد اینترنال با سرعت چرخش بالاتر ویژگی‌هایی همچون افزایش دما، سایش اسپیندل موتور و نویز کاری را به همراه دارند. بیشتر کاربران این هاردها می‌گویند که هاردهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه بی‌صداتر از ۷۲۰۰ دور در دقیقه هستند. درایوهای ۵۴۰۰ دور در دقیقه مزایایی مانند تولید حرارت کم و نویز کم دارند. RPM بالاتر یعنی تمایل به تولید حرارت و مصرف انرژی بیشتر.

جمع‌بندی

سرعت چرخش دیسک یا RPM یکی از ویژگی‌های هاردهای اینترنال است که به طور مستقیم روی سرعت دسترسی به داده‌ها و انتقال اطلاعات را تأثیر می‌گذارد هاردهایی که RPM بالاتری دارند، مانند ۷۲۰۰ یا ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه، عملکرد بهتری در اجرای برنامه‌ها، بارگذاری فایل‌ها و پاسخ‌دهی سیستم ارائه می‌دهند. در مقابل RPM بالاتر یعنی مصرف انرژی، گرما و صدای بیشتر. اگر به دنبال ارتقاء سرعت و کارایی سیستم خود هستید، توجه به تأثیر RPM روی عملکرد هارد اینترنال یکی از اولین و مهم‌ترین نکاتی است که نباید آن را نادیده بگیرید. با اطلاع از تأثیر RPM و مقایسه انواع هارد اینترنال و SSD، می‌توانید بهترین انتخاب و تجربه کاربری را داشته باشید.

/

پایان رپورتاژ آگهی

منبع





دانلود آهنگ
ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی و اجرا : وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است