دو بطری پر از مایعهایی بیرنگ و شفاف، دقیقاً مثل آب جلوی روی شما قرار دارند. از بین این ۲ بطری، در یکی آب و در دیگری سم ریخته شده است. هیچ چیزی روی آنها نوشته نشده و شما بهشدت تشنه هستید! یا باید شانستان را امتحان کنید یا تحلیل فاندامنتال بلد باشید! در واقع وقتی بفهمید تحلیل فاندمنتال چیست میتوانید آب سالم را از سم تشخیص دهید.
در همه بازارهای مالی، چه بازارهای سنتی و چه بازارهای نوپا مثل ارزهای دیجیتال، چند روش کلی برای تحلیل وضعیت بازار و تصمیمگیری برای خرید یا فروش وجود دارد که یکی از مهمترین آنها تحلیل بنیادی یا همان تحلیل فاندامنتال است. در این مقاله به تعریف تحلیل فاندامنتال و مقایسه آن با دیگر انواع تحلیل میپردازیم.
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) یا تحلیل بنیادین بازار علم ارزیابی متغیرهای اقتصاد خرد و کلان، دادههای مالی و دیگر موارد تغییرپذیر (مثل قیمت) درباره یک دارایی، مثلاً ارزهای دیجیتال، سهام و اوراق بهادار است که باعث میشود بتوان ارزش ذاتی (Intrinsic Value) و احتمالی آن در آینده را تعیین کرد. تحلیل بنیادین یا همان فاندامنتال توسط بنجامین گراهام (Benjamin Graham) پایهگذاری شد و در آن تحلیلگر به بررسی و تحلیل شرایط یک پروژه یا شرکت از جنبههای مختلف میپردازد و اخبار و رویدادهای مهم آن را دنبال میکند.
آنالیز تمام جوانب و عوامل مؤثر بر یک پروژه یا شرکت بهطوری که بتوان ارزش ذاتی و پتانسیلهای بالقوه آن را تشخیص داد بهعنوان تعریف تحلیل فاندامنتال شناخته میشود. بهعنوان مثال، اگر خبر پذیرش بیت کوین توسط آمازون منتشر شود و فردی احتمال دهد که قیمت بیت کوین افزایش خواهد یافت و بهواسطه این تحلیل اقدام به خرید بیت کوین کند، او در واقع بهنوعی از تحلیل فاندامنتال برای تصمیمگیری در مورد خرید بیت کوین استفاده کرده است.
در علم اقتصاد و امور مالی، ارزش ذاتی یا اینترینسیک ولیو به ارزش واقعی یک شرکت، ارز دیجیتال، سهام یا هر نوع دارایی گفته میشود. نباید فراموش کنید که ارزش ذاتی با قیمت یک دارایی متفاوت است. مثلاً ممکن است یک ملک در حال حاضر ۱۰ میلیون تومان قیمت داشته باشد، ولی ارزش ذاتی آن با توجه به احداث یک بزرگراه در کنار آن طی دو سال آینده بسیار بیشتر از این مبلغ باشد.
ارزش ذاتی از فرمول قدر مطلق قیمت فعلی دارایی (Current Price) منهای قیمت اعمال (Strike Price) محاسبه میشود (IV= |S-K|). ارزش ذاتی یکی از مهمترین مواردی است که در تحلیل فاندامنتال محاسبه میشود و تأثیر زیادی در نتیجه تحلیل ایفا میکند. فراموش نکنید که محاسبه ارزش ذاتی برای هر دارایی ممکن است متفاوت باشد.
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی ارز دیجیتال یک روش بالا به پایین تجزیه و تحلیل است که به بررسی عمیق تمام اطلاعات موجود از یک پروژه، کوین یا توکن گفته میشود. در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال هم شاخصهای کیفی و هم شاخصهای کمی اقتصادی بررسی میشوند تا بتوان قیمت ذاتی یا همان ارزش ذاتی آن را تعیین کرد.
نقشه راه تحلیل فاندامنتال پروژههای ارزهای دیجیتال
تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال گاهی اوقات سادهتر از تحلیل بنیادی داراییهای دیگر است؛ چراکه اسناد و اطلاعات بهواسطه آنلاینبودن تمام این پروژهها راحتتر در اختیار تحلیلگر قرار میگیرند. مثلاً شما بهراحتی میتوانید اخبار یک پروژه، وایت پیپر، وبسایت و اطلاعات بلاک چین آن را دنبال کنید. این در حالی است که دسترسی به چنین اطلاعاتی برای یک سهم یا یک ملک خیلی ساده نخواهد بود.
در تحلیل فاندامنتال، دو رویکرد اصلی وجود دارد:
رویکرد بالا به پایین که به معنای آن است که تحلیلگر اول از همه شاخصهای اقتصاد کلان را ارزیابی میکند و سپس بهصورت لایهلایه پایینتر میرود. مثلاً بعد از شاخصهای کلان، شاخصهای صنعت را مورد بررسی قرار میدهد و در نهایت یک شرکت خاص را زیر ذرهبین میبرد.رویکرد پایین به بالا برعکس رویکرد قبلی است؛ در این حالت ابتدا به جای بررسی کلان به خرد، بررسی بهشیوهٔ خرد به کلان انجام میگیرد. یعنی اول از همه شرکت، دارایی یا پروژه تحلیل میشود و سپس موارد کلانتر مثل حوزه زیر ذرهبین میرود.
حالا که فهمیدیم تحلیل فاندامنتال چیست و چه رویکردهایی را شامل میشود، نوبت آن رسیده که ببینیم چه عواملی را باید در تحلیلمان بررسی کنیم و چه مواردی در این نوع از تحلیل تأثیرگذار هستند. توجه داشته باشید که در این مطلب، ترتیب شاخصها دارای اهمیت نیست و بررسی تمام موارد به شما در تحلیل بهتر کمک میکند.
ارزش بازار یا مارکت کپ حاصل ضرب تعداد توکنهای موجود (عرضه در گردش) در قیمت هر واحد است؛ یعنی اگر قیمت بیت کوین ۴۵,۰۰۰ دلار باشد و در حال حاضر ۱۹.۵ میلیون واحد از آن در گردش باشد، ارزش بازار آن حدود ۸۷۷ میلیارد دلار خواهد بود. ارزش بازار یک پارامتر بسیار مهم در تحلیل بنیادی به حساب میآید.
هر چه ارزش بازار یک ارز بیشتر باشد، احتمال وجود ریسک سرمایهگذاری در این دارایی کمتر خواهد بود. با این حال نباید فراموش کنید که مارکت کپ یک شاخصه است و نمیشود تنها با اتکا به این بخش، ارزش ذاتی آن را تعیین کرد و با چشمان بسته بهسمت سرمایهگذاری رفت.
حجم معاملات یعنی مجموع ارزش تعداد توکنهایی که طی یک بازهٔ خاص (مثلاً روزانه) معامله میشوند. حجم معاملات میزان فعالیتهای خرید و فروش یک توکن طی یک بازه زمانی خاص را نشان میدهد. به بیان ساده، حجم معاملات نشاندهنده میزان علاقه معاملهگران و سرمایهگذاران نسبت به یک ارز دیجیتال است.
توجه داشته باشید، حجم معاملات بالا، نشاندهنده تقاضا زیاد برای یک توکن نیست و نمیتوانیم آن را بهعنوان سیگنال افزایش قیمت قلمداد کنیم. برعکس این قضیه نیز صادق است؛ یعنی حجم معاملات کم نشاندهنده کاهش تقاضا و افت قیمت نیست.
برای درک بهتر، فرض کنید ۱۰۰۰ واحد توکن طی یک روز خرید و فروش میشوند؛ بنابراین، مجموع تعداد توکنهای مبادله شده در آن روز (حجم معاملات) ۲۰۰۰ واحد است. یعنی همان ۱۰۰۰ واحدی که خریداری میشوند دوباره فروخته میشوند؛ بنابراین، حجم معالات را نمیتوان بهتنهایی ابزاری برای دریافت سیگنال افزایش یا کاهش قیمت دانست.
همچنین در بازاری مثل بازار کریپتو، دستکاری حجم معاملات برای توکنهای نوپا کار خیلی سختی نیست؛ به همین خاطر با وجود اهمیت بالای حجم معاملات در تحلیل بنیادی، نباید بهعنوان یک عامل ایزوله به آن نگاه کرد.
پایینبودن مقدار حجم معاملات این مشکل را برای شما به وجود میآورد که در صورت خرید آن ارز، ازآنجاییکه حجم خریدوفروشهای روزانه آن پایین است، اگر قصد فروشش را داشته باشید، با مشکل مواجه شوید که به آن مشکل نقدشوندگی میگویند.
هر چقدر از اهمیت اخبار پیرامون یک پروژه یا ارز دیجیتال در تحلیل فاندامنتال بگوییم، کم است. مثبت و منفیبودن اخبار یک پروژه تأثیری بسیار زیادی روی رفتارهای قیمت آن در کوتاهمدت و میانمدت دارد. مثلاً بعد از هر خبر مهمی که بهنفع بیت کوین باشد، قیمت آن بالا میرود و بعد از انتشار اخبار هک صرافیها، بازار ارزهای دیجیتال هم سقوط میکند.
اخبار در هر بازاری جزو اثرگذارترین مکانیزمها به حساب میآیند و به همین دلیل نباید از آنها غافل شد. از همین رو پیشنهاد میکنیم همواره نگاهی به بخش اخبار فوری ارزهای دیجیتال بیاندازید تا از جدیدترین اخبار این حوزه آگاهی پیدا کنید.
افکَس (FCAS) یا Fundamental Crypto Asset Score امتیاز پروژهها از نظر فاندامنتال است که با در نظر گرفتن پارامترهای مختلفی تعیین میشود. این امتیازدهی به صورت نسبی و مقایسهای بین پروژههای مختلفی انجام می شود. امتیازدهی در پارامتر FCAS به این صورت است که در ابتدا بازه امتیازدهی را ۱۰۰۰-۰ در نظر گرفته و سپس این بازه به پنج دستهٔ عالی، خوب، متوسط، احتیاط و متزلزل تقسیم میشود.
شاخصهای FCAS عبارتند از:
فعالیت کاربران در شبکههای اجتماعیعملکرد برنامهنویسان پروژهتغییرات کدمشارکت جامعه توسعهدهندگان
بیشتر بخوانید: شاخص فاندامنتال یا FCAS چیست؟
رودمپ یا نقشه راه (Roadmap)، یک جدول، شکل گرافیکی یا نموداری زمانی است که نشان میدهد یک پروژه در چه تاریخهایی قرار است چه کارهایی انجام دهد. نقشه راه در واقع برنامهریزی یک کسبوکار برای رسیدن به اهداف مشخص است. نقشههای راه معمولاً فازهای مختلفی دارند و در بازههای زمانی فصلی و سالانه طراحی میشوند. برای مثال:
فاز ۱: رشد اولیه (۶ ماه)فاز ۲: توسعه پلتفرم (۶ الی ۱۲ ماه)فاز ۳: مشارکت جامعه و رشد اکوسیستم (۱۲ الی ۱۸ ماه)فاز ۴: گسترش بازار و پذیرش (۱۸ الی ۲۴ ماه)
بررسی نقشهراه بهعنوان یکی از مهمترین فاکتورهای تحلیل فاندامنتال محسوب میشود. پروژههایی که نقشهراه خود را بهروزرسانی نمیکنند یا به تعهدات قبلی خود عمل نمیکنند، معمولاً منجر به کاهش اعتماد سرمایهگذاران و عدم تمایل به سرمایهگذاری میشوند.
تیم توسعه پروژه مثل نقاش یک نقاشی است. هر چه نقاش کاربلدتر باشد، احتمالاً اثر کار او هم باکیفیتتر خواهد بود. وقتی یک تیم قوی یک پروژه را راهاندازی میکنند، احتمال موفقیت آن هم ناخودآگاه بالاتر میرود. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که تیم توسعه در پروژههای بلاک چینی اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه بسیاری از هکها بهواسطه کدهای برنامهنویسی ضعیف رخ میدهند.
اگر یک تیم قوی پشت توسعه یک پروژه باشد، احتمال خوببودن پروژه هم بالاتر میرود و شما میتوانید با خیال راحتتری نسبت به خرید و سرمایهگذاری رو آن اقدام کنید.
چند پروژه مشابه پروژه مد نظر شما وجود دارد؟ در کدام زمینهها قویتر هستند؟ آیا پروژهای که میخواهید روی آن سرمایهگذاری کنید مشکلات نمونههای قبلی را برطرف کرده است؟ اینها سؤالاتی است که در زمان بررسی رقبا باید آنها را پاسخ دهید.
به علاوه، تجزیه و تحلیل سهم بازار رقبا میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا پتانسیل پروژه را برای رشد و پذیرش بسنجند. هرچه سهم بازار یک پروژه نسبت به رقبا کوچکتر باشد، نشاندهنده فرصتی برای رشد و گسترش است. اما این موضوع همچنین میتواند نشاندهنده حضور بازیگران تثبیتشده با منابع قابلتوجه باشد؛ بنابراین بررسی سایر فاکتورها در کنار آن الزامی است.
یک عامل بسیار مهم دیگر توکنومیکس یا اقتصاد توکنی است. توکنومیکز یک مبحث بسیار گسترده و مهم در بررسی فاندامنتال به شمار میرود. اقتصاد توکنی یا توکنومیکز به مطالعه اقتصاد یک ارز دیجیتال یا دارایی اشاره دارد که شامل بررسی معیارهای زیر میشود:
کاربرد توکن (Token Utility)عرضه توکن (Token Supply)نحوه تخصیص توکن (Token Allocation)نحوه توزیع توکن (Token Distribution)برنامه زمانبندی دوره واگذاری و آزادسازی توکنها (Token Unlocks/Vesting Schedule)عرضه در گردش (Circulating Supply)حداکثر عرضه (Max Supply)عرضه کل (Total Supply)سیاستهای کنترل عرضه (Supply Policy)توکن ولاسیتی (Token Velocity)
بررسی این معیارها به شما کمک میکند تا بینش عمیقتری نسبت به یک ارز دیجیتال داشته باشید. علیرقم، تحلیل تکنیکال که صرفاً چارت قیمت و کندلها معیار قرار میگیرد، بررسی توکنومیکز به شما کمک میکند تا درک عمیقی از میزان رشد و آینده یک توکن داشته باشید.
با مقایسه قیمت ارزهای دیجیتالی که قابلیت استخراج دارند (مثل ارزهای مبتنی بر اثبات انجام کار PoW) با مقدار هزینهای که برای استخراج آنها لازم است، میتوان جنبه دیگری از قابلیت رشد بالقوه پروژههای مختلف را بررسی کرد.
اگر هزینهای که برای استخراج یک ارز مصرف می شود در مقایسه با قیمت آن ارز به صرفه نباشد، ماینرها مایل به استخراج آن ارز نخواهند بود و با کاهش استخراج ارزهای دیجیتال توسط ماینرها، قیمت آنها وارد یک روند نزولی خواهد شد.
بررسی کاربردهای یک پروژه باید خیلی دقیق انجام شود؛ زیرا بسیاری از پروژهها کاربردهای مختلفی را برای پروژههای خود ارائه میدهند که ارزشمند نیستند. کاربردهای ارائه شده فقط زمانی دارای ارزش خواهند بود که در پاسخ به یک نیاز واقعی ارائه شده باشند و همچنین نوآورانه باشند. مثلاً یک توکن ادعا میکند که قرار است فقر را ریشهکن کند! شما میدانید که این شدنی نیست، در نتیجه این کاربرد از همان ابتدای کار رد میشود.
در بررسی کاربردهای یک پروژه باید از خود بپرسیم، آیا کاربرد و راهحل ارائه شده در پاسخ به یک نیاز و مشکل واقعی ارائه شده؟ یا اعضای تیم آن، با ارائه یک مشکل کاذب و ساختگی سعی در ارائه راهحلی غیرکاربردی برای آن داشتهاند؟
چککردن این موضوع که ارز مد نظر شما در کدام یک از صرافیها لیست شده و معامله میشود، وظیفه یک تحلیلگر فاندامنتال است. شما باید پیش از تصمیمگیری در مورد وضعیت یک پروژه، مطمئن شوید که ارز مدنظرتان روی صرافیهای معتبر لیست شده یا قرار است لیست شود.
مثلاً ممکن است یک ارز دیجیتال پیش از عرضه رسمی، روی صرافیهای مطرح لیست شده باشد (ولی معاملاتش آغاز نشده باشد). قطعاً چنین پروژهای اعتبار بیشتری نسبت به پروژههای دیگر دارد. فراموش نکنید که همه ارزها حداقل در یک صرافی اضافه میشوند ولی اعتبار خود صرافی نیز دارای اهمیت بسیار بالایی است.
قراردادهای همکاری پروژهها با شرکتهای بزرگ و مشهور میتواند تأثیر بسیار مثبتی هم بهصورت کوتاهمدت و هم بلندمدت داشته باشد. وجود همکاری با شرکتهای بزرگ از این جهت که میتواند تحقق اهداف و برنامههای ترسیمشده و وعدههای دادهشده توسط اعضای تیم را تا حد زیادی تضمین کند، اعتبار زیادی به پروژهها میدهد. بنابراین در بررسی پروژهها حتما به همکاریهایی که آن پروژه با سایر شرکتها داشته توجه داشته باشید.
درصد بازگشت سرمایه که به اختصار به آن ROI میگویند، مقدار سود حاصل از یک ارز دیجیتال بر اساس تغییرات قیمتی آن از ابتدای راهاندازی (با قیمت ICO یا اولین قیمت معامله آن) تا قیمت کنونی آن را بررسی میکند.
برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، ابتدا اختلاف قیمت اولیه نسبت به قیمت ثانویه را محاسبه کنید و در نهایت آن را تقسیم بر قیمت اولیه کنید. در نهایت با ضربکردن آن در عدد ۱۰۰، نرخ بازگشت سرمایه شما مشخص میشود. فراموش نکنید که این عدد در صورتی که دارایی شما ضررده باشد، منفی خواهد بود.
نسبت ارزش کل شبکه به حجم تراکنشهای آن (ارزش شبکه تقسیم بر ارزش کل تراکنشها)، پارامتری به نام NVT را میسازد. این پارامتر میتواند برای هر ارزی با تقسیم ارزش شبکه آن (مارکتکپ یا ارزش کل آن) بر حجم تراکنشهای ۲۴ ساعته آن به دست آید. هدف از محاسبه NVT این است که بتوانیم ببینیم نسبت ارزش کل شبکه به فعالیتهای افراد شرکتکننده در شبکه بهعنوان سرمایهگذار به چه صورت است. به بیان سادهتر، این پارامتر میزان ارزشمندی یک شبکه را به ما نشان میدهد و میتوانیم بفهمیم قیمت توکن آن اکنون بیشتر از ارزش ذاتی (Overvalue) است یا کمتر (Undervalue).
تحلیل این پارامتر به این صورت است که وقتی پارامتر NVT برای ارزی بالا باشد، نشان میدهد که ارزش شبکه (Network Value) که معادل مارکتکپ آن است، بر حجم معامله شده غلبه دارد. این اتفاق غالباً زمانی میافتد که قیمت به صورت حبابی بالا رفته و بیثبات است. پایین بودن پارامتر NVT، به معنای اختلاف کم بین مارکت کپ و حجم تراکنشهای روزانه است. هنگامی که حجم تراکنشهای روزانه در مقایسه با مارکتکپ ارزی بالا باشد، به این معناست که فعالیت سرمایهگذاران آن ارز بسیار زیاد است و میتواند به عنوان یک سیگنال صعودی تلقی شود.
تحلیل فاندامنتال بر عواملی تمرکز دارد که به بنیاد یک پروژه یا یک دارایی مربوط میشود و تأثیر مستقیمی بر ارزش آن دارد. این عوامل شامل اهداف پروژه، برنامههای توسعه آتی، تیم، توکنومیکز، دادههای درونزنجیرهای، اقتصاد کلان و غیره میشود. یک تحلیلگر فاندامنتال با بررسی این عوامل بهدنبال یافتن ارزش ذاتی یک پروژه یا دارایی میگردد.
در مقابل، تحلیل تکنیکال تنها بر الگوهای قیمتی گذشته تمرکز دارد. تحلیلگران تکنیکال معتقدند که از این الگوها میتوان برای پیشبینی قیمت در آینده استفاده کرد. آنها با استفاده از ابزارها و تکنیکهای مختلف مانند نمودارها، میانگین متحرکها، الگوهای قیمتی و اندیکاتورها بهدنبال شناسایی حرکت بعدی قیمت هستند.
درمجموع میتوان گفت که تحلیل فاندامنتال بر عوامل بنیادی یک پروژه تمرکز دارد، اما تحلیل فاندامنتال بر الگوهای قیمتی گذشته. هدف تحلیل فاندامنتال، تعیین ارزش ذاتی یک دارایی است، در حالی که هدف تحلیل تکنیکال پیشبینی قیمت در آینده است. همچنین این نکته هم باید یادآور شد که تحلیل فاندامنتال معمولاً برای سرمایهگذاریهای میانمدت الی بلندمدت استفاده میشود. درحالی که تحلیل تکنیکال بر سرمایهگذاریهای کوتاهمدت و میانمدت تمرکز دارد.
تحلیل سنتیمنت یا تحلیل احساسات، همان طور که از اسمش پیداست، بر احساسات و نگرش افراد به یک پروژه یا دارایی تمرکز دارد. برخی از منابع، تحلیل فاندامنتال و تحلیل سنتیمنت را ۲ رویکرد متفاوت در نظر میگیرند. اما اگر بخواهیم کمی جزئیتر به قضیه نگاه کنیم، تجریهوتحلیل احساسات و نگرش افراد را میتوان بخشی از تحلیل فاندامنتال یک پروژه به شمار آورد.
دلیل آن این است که شما برای تحلیل سنتیمنت یک پروژه نیازمند بررسی عواملی مثل سوشال مدیا، دادههای درونزنجیرهای، سرمایهگذاران، اخبار و رویدادهای اقتصاد کلان هستید. این عوامل خود بخشی از تحلیل فاندامنتال یک پروژه یا دارایی به شمار میروند.
اخبار و رویدادهای منتشر شده از یک پروژه منعکسکننده اتفاقاتی است که برای بنیاد یک پروژه رخ میدهد. بدین ترتیب، تحلیل سنتیمنت را میتوانیم زیرمجموعهای از تحلیل فاندامنتال بهشمار بیاوریم که در آن شما نیازمند بررسی رویدادهای و اتفاقات یک پروژه یا دارایی هستید که نگرش و احساسات معاملهگران را تحتتأثیر قرار میدهد.
حالا که فهمیدیم تحلیل فاندامنتال چیست، نوبت به بهترین سایتها و منابع برای استفاده در تحلیلهایمان میرسیم.
لونارکراش (Lunarcrush.com) یک ابزار همهفنحریف برای تحلیل فاندامنتال در بازار ارزهای دیجیتال به حساب میآید. لونارکراش با استفاده از دادههایی مثل احساسات کاربران در شبکههای اجتماعی نظیر توییتر، یک تحلیل کلی از ذهنیت کاربران ارائه میکند.
پیشبینی ترندها، بررسی اینفلوئنسرها و فعالیت افرادی که یک پروژه خاص را دنبال میکنند از جمله دیگر قابلیتهای لونار کراش است. رابط کاربری این ابزار بسیار ساده است. نقطه ضعف این ابزار برای کاربران ایرانی قیمت بالا برای نسخه غیررایگان است. شایان ذکر است که بسیاری از قابلیتها مثل رتبهبندی احساسات در شبکههای اجتماعی رایگان است.
یک ابزار بسیار جالب در دنیای استارتآپها و پروژههای مختلف کرانچ بیس (Crunchbase.com) نام دارد. در این ابزار میتوانید کلیات بسیار جالبی از یک پروژه به دست بیاورید. تنها کافی است اسم پروژه یا شرکتی که مسئول توسعه ارز دیجیتال مد نظرتان است را وارد کنید و تمام اطلاعات موردنیازتان را پیدا کنید.
مشاهده میزان جذب سرمایه پروژهها، بررسی سرمایهگذاران، اعضای تیم پروژه، اخبار و ترندهای بازارهای مختلف از جمله قابلیتهای ارزشمند این ابزار است. کرانچ بیس نیز مثل لونار کراش یک نسخه رایگان و یک نسخه پریمیوم دارد.
اینوستینگ (Investing.com) ابزاری است که برای رصد وضعیت اقتصاد کلان طراحی شده است. دادههای اقتصادی این وبسایت بهروز است و میتوانید اخبار و مقالههای پیرامون یک سهام را بهصورت کامل در آن رصد کنید.
اینوستینگ هم یک نسخه رایگان و یک نسخه غیررایگان دارد. برای خواندن برخی مقالههای تحلیلی خاص یا استفاده از شاخصها و ابزارهای این وبسایت باید نسخه پریمیوم را خریداری کنید.
گلسنود (Glassnode.com) را میتوان یک ابزار جامع برای تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال به حساب آورد. دادههای بهروز و آنی از شبکه ارزهای دیجیتال، دادههای آنچین (On-chain) و انواع و اقسام نمودارها برای تحلیل بنیادین از جمله قابلیتهای گلسنود است.
همانند سایر ابزارها، برای استفاده از امکانات گلسنود نیز باید حساب پریمیوم تهیه کنید. در نسخه رایگان، تنها یک سری قابلیتهای محدود مثل مشاهده نمودارهای ساده و دسترسی به مقالههای گلچینشده امکانپذیر است.
کوین مارکت کل (Coinmarketcal.com) همان طور که از اسمش پیداست، نوعی تقویم در بازار ارزهای دیجیتال به حساب میآید. رابط کاربری ساده به شما امکان میدهد تا رویدادهای مهم و تأثیرگذار پروژههای مختلف را بهراحتی مشاهده کنید.
مشاهده آخرین تقویم رویدادهای حوزه ارزهای دیجیتال، ایردراپها، برنامههای تشویقی و چندین قابلیت دیگر از جمله مواردی است که میتوانید در کوین مارکت کل پیدا کنید. دسترسی به تمام امکانات این وبسایت هم نیازمند تهیه حساب پریمیوم است.
در وبسایت چین بروکر (Chainbroker.io) دادههای حرفهای مثل سرمایهگذاریهای روی پروژههای بلاک چینی را پیدا میکنید. این وبسایت جنبههای مختلف بازار ارزهای دیجیتال از جمله پروژهها، صندوقها، پلتفرمها، رویدادها، اخبار و مروری بر بازار را موردبررسی قرار میدهد.
نمودارهای سادهتر مثل دامیننس ارزهای دیجیتال، آخرین برنامههای جذب سرمایه و ارزش کل قفلشده (TVL) پروژهها هم از جمله امکاناتی است که در چین بروکر پیدا میکنید.
در وبسایت مساری (Messari.io) هر نوع مقاله و تحلیل پیچیده و نایابی که بخواهید پیدا میشود. انواع و اقسام نمودارها در این وبسایت گنجانده شده است که میتوانید در نسخههای مختلفی به آنها دسترسی داشته باشید. این وبسایت برای ارزیابی جنبههای کمی یک پروژه کریپتویی در تحلیل فاندامنتال بسیار کاربردی است.
در حال حاضر میتوانید یک نسخه رایگان ۷ روزه از این ابزار را تهیه کنید. مساری جزو ابزارهای نسبتاً گرانقیمت بازار به حساب میآید و شما برای هر ماه استفاده از آن ملزم به پرداخت ۹۹ دلار هستید.
مهمترین امکانی که دون آنالیتیکس (DuneAnalytics) در اختیار شما قرار میدهد، امکان مصورسازی دادهها با استفاده از بیشمار نمودار است. کاربران در این پلتفرم داشبورد میسازند و شما میتوانید از آنها برای تحلیلهای خود استفاده کنید.
این ابزار برای کسانی که بهدنبال بررسی وضعیت شبکه یک پروژه و دادههای آنچین هستند بسیار کاربردی است. پیشنهاد میکنیم حتماً سری به این وبسایت بزنید. فراموش نکنید که دون آنالیتیکس برای کاربرانی که دانش ابتدایی تحلیل فاندامنتال را ندارند تا حدی پیشرفته است.
کوین گکو (Coingecko.com) وبسایتی شبیه به کوین مارکت کپ است. در این وبسایت ارزهای دیجیتال مختلف و پروژهها بر اساس کاربرد و کلاسشان دستهبندی شدهاند. مثلاً میتوانید از بین دستهبندیهای NFTها، ارزهای دیجیتال، توکنهای روی اتریوم و … دستهبندی مدنظرتان برای تحلیل را انتخاب کنید. کوین گکو قابلیت جدیدی تحتعنوان «Tokenomics» را به وبسایت خود اضافه کرده که بهراحتی میتوانید یک نمای کلی از اقتصاد توکنی ارز دیجیتال مد نظر خود ببینید.
نمودارهای تکنیکال و فاندامنتال مختلف از جمله امکانات کوین گکو است. توجه داشته باشید که کوین گکو اطلاعات ابتدایی را در اختیارتان قرار میدهد و تنها برای مشاهده اطلاعاتی مثل تیم پروژه، وبسایت، دادههای کمی پروژه و اطلاعات این چنینی مناسب است.
تحلیل فاندامنتال در ارزهای دیجیتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادین در بازار کریپتو به بررسی جنبههای بنیادین یک پروژه بلاک چینی اشاره میکند. طبق این رویکرد شما میتوانید با بررسی شاخصهایی مثل توکنومیکز، جذب سرمایهها، دادههای آنچین، TVL و بسیاری از شاخصهای دیگر، ارزش ذاتی ارز دیجیتال مد نظر خود را پیشبینی کنید.
معایب تحلیل فاندامنتال چیست؟
دقت تحلیل بنیادین به عمق بررسیهای شما و دادههای موجود وابسته است. در برخی موارد تخمین ارزش ذاتی یک پروژه با دادههای موجود کار بسیار سختی است و در نهایت نیز ممکن است تحلیل شما اعتبار کافی را نداشته باشد.
آیا تحلیل فاندامنتال قابل اتکاست؟
تجربه نشان میدهد که در بازاری مثل ارزهای دیجیتال تحلیل فاندامنتال یک گزینه جذاب برای تحلیلگران است. استفاده از این تحلیل در کنار تحلیل تکنیکال میتواند نتایج مطلوبی را برای سرمایهگذاران ایجاد کند.
تحلیل فاندامنتال
طراحی و اجرا :
وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است
دیدگاهتان را بنویسید