معجزه حافظ: تمام تلاشت را به کار بگیر و آن چه میخواهی بساز!
حافظ، یکی از شاعران بزرگ ادبیات فارسی است که غزلهای زیبا و پرمعنی به زبان ساده و عمیق خود بر جای گذاشته است. او در این غزل به مفاهیم عرفانی، عاشقانه و انسانی پرداخته است. از زوایای مختلف زندگی، عشق و وجود مطرح میکند. این غزل به طور کلی میتواند توصیهها و مشاورههایی برای زندگی بهتر و موفقیتآمیز باشد.
در این غزل، حافظ به عشق، صبر، تلاش، دستیابی به آرزوها و پایبندی به اهداف تشویق میکند. او معتقد است که اسرار موفقیت در تحمل، ایستادگی و قربانیت پنهان شده است. همچنین، حافظ با اشاره به خراب کردن عشق بر وجودش ولی آباد کردن هستی از آن خرابی، پیامی قوی از پایداری و عمق عشق دارد.
به طور کلی، این غزل میتواند به عنوان یک راهنمای خردمندانه برای زندگی موفق و پربار تلقی شود. از نکات مهم این غزل میتوان به اهمیت باور به خود، تحمل دشواریها، توانایی انعطاف و بازتاب شادمانی در موقعیتهای چالشی اشاره کرد.
فرارو- فال گرفتن از آثار ادبی، از باورهای کهن این مرز و بوم است. در گذر زمان ساکنان این خاک به ادیبانی که گمان میبردند بهرهای از کلام حق دارند رجوع میشد. با این حال، اما در گذر زمان تنها تفال به حافظ در فرهنگ عامیانه ما باقی مانده است.
برو به کار خودای واعظ این چه فریادست
مرا فتاد دل از ره تو را چه افتادست
میان او که خدا آفریده است از هیچ
دقیقهایست که هیچ آفریده نگشادست
به کام تا نرساند مرا لبش، چون نای
نصیحت همه عالم به گوش من بادست
گدای کوی تو از هشت خلد مستغنیست
اسیر عشق تو از هر دو عالم آزادست
اگر چه مستی عشقم خراب کرد ولی
اساس هستی من زان خراب آبادست
دلا منال ز بیداد و جور یار که یار
تو را نصیب همین کرد و این از آن دادست
برو فسانه مخوان و فسون مدم حافظ
کز این فسانه و افسون مرا بسی یادست
شرح لغت: خلد: بهشت.
تفسیر عرفانی:
۱- برای رسیدن به این آرزو و هدف الزام است که صبر و حوصله داشته باشید. بدانید که رمز موفقیت شما در ایستادگی، استقامت و تلاشتان نهفته است. پس هر چه میتوانید در این راه، دور اندیشی و کیاست داشته باشید.
۲- اگر چه مستی عشق و سرخوشی این نیت به قول حضرت حافظ در بیت پنجم شیفته و شیدایت کرده است، اما بدان که بنیاد و هستی شما از ازل تا ابد از خرابی عشق است. به عبارت دیگر حضرت حافظ میفرماید:
* خرابی از عشق در حقیقت آبادانی و عمرانی است.
تعبیر غزل:
قصد و نیت انجام کاری را داری که سروصدای زیادی به راه انداخته و مخالفان بسیاری دارد، اما تو عزمت را جزم کردهای و گوشت به هیچ نصیحتی بدهکار نیست، اما بدان که اگر واقعا قصد عملی کردن نیت خود را داری باید توان و تحمل خود را افزایش دهی و از ویرانی نترسی که آبادی تو در این ویرانی هاست.