طعمی خاص از خورشت کنگر: آموزش گام به گام
خورشت کنگر یک غذای ایرانی سنتی محبوب است که با استفاده از گوشت و کنگر تهیه میشود. این خورش به دلیل وجود کنگر، یک جزء فصلی محسوب میشود و معمولاً از اواخر زمستان تا اوایل تابستان سرو میشود. طرز تهیه این خورشت شامل استفاده از گوشت قرمز یا سفید، کنگر، جعفری، نعنا، پیاز، لیمو عمانی و ادویههای مختلف است. مراحل تهیه شامل شستشو و تهیه کنگر، سرخ کردن پیاز و گوشت، اضافه کردن ادویهها و سبزیها، و پزشدن خورشت به مدت حدود ۲ ساعت است.
خورشت کنگر به صورت ترش و یا قرمز با استفاده از رب گوجه فرنگی یا رب انار تهیه میشود. افراد مختلف در تهیه این خورشت از لپه، قورمه سبزی یا سایر ترکیبات مختلف استفاده میکنند. خواص گیاه کنگر شامل افزایش کارایی گوارش، تقویت قلب، ادرارآوری و جلوگیری از رسوب چربی در رگها میباشد. اما افرادی که مشکلات کلیوی یا کبد دارند باید از مصرف گیاه کنگر خودداری کنند. در نهایت، خورشت کنگر یک غذای خوشمزه و سنتی است که میتواند در تمام فصول سال و در وعدههای مختلف از جمله نهار، شام و سحری مورد استفاده قرار گیرد.
نمناک نوشت: از خواص گیاه کنگر با ارزش غذایی مناسب در کنار طعم ترش و اشتها آور غوره و عطر زعفران در خورش کنگر لذت ببرید.
طرز تهیه خورشت کنگر
خورش کنگر از آن دست خورشت های قدیمی و خوشمزه می باشد که میان ایرانیان طرفداران زیادی دارد ، این خورشت به دلیل وجود کنگر خورشت فصلی می باشد زیرا کنگر از اواخر زمستان تا اوایل تابستان فصل برداشت کنگر است می شود.
این خورشت خوشمزه به دو صورت تهیه می شود که این کاملا سلیقه ای می باشد، برخی از افراد آن را با سبزی و تهیه می کنند که در آن صورت شباهت زیادی به خورشت کرفس دارد برخی دیگر از افراد آن را با رب و لپه تهیه می کنند که شباهت بسیاری به قیمه پیدا می کند.
خورشت کنگر به صورت متداول با گوشت قرمز طبخ می شود ولی می توان آن را با گوشت های سفید مانند مرغ و بوقلمون هم تهیه کرد. ضمن اینکه این خورش خوشمزه را می توانید بدون گوشت و به صورت کاملا گیاهی هم تهیه کنید.
مواد لازم خورش کنگر
مواد لازممقدار لازم گوشت400 گرمکنگر600 گرمجعفری150 گرمنعنا 50 گرمپیاز بزرگ 1 عددلیمو عمانی4 عددروغن مایعبه میزان لازمرب گوجه فرنگی1 قاشق غذاخورینمک،فلفلبه میزان لازم زردچوبهبه میزان لازم
طرز تهیه خورش کنگر
مر حله اول : برای تهیه این خورشت دلچسب ابتدا باید تیغ های کنگر ها را جدا کنید و ساقه های آن را جدا کرده و تمیز کنید و کنگر های پاک شده را درون ظرفی پر از آب بریزید و روی آن ها کمی نمک بپاشید. اجازه بدهید مدتی بماند تا گل های آن، از آن ها جدا شوند سپس آن ها را بشویید و داخل آبکش قرار بدهید تا آب اضافی آن ها برود.
مرحله دوم :در یک قابلمه مناسب حدود یک قاشق غذاخوری روغن سرخ کردنی بریزید و بگذارید تا کمی داغ شود، سپس یک عدد پیاز بزرگ را که به صورت نگینی خرد کرده اید درون قابلمه بریزید و تفت دهید تا سرخ شود. توجه داشته باشید که بیش از حد پیاز ها را سرخ نکنید در حدی که کمی نرم شود و تغییر رنگ بدهد.
مرحله سوم : در حین سرخ شدن پیاز ها در یک تابه مناسب مقداری روغن بریزید و بگذارید تا اندکی گرم شود، پس از اینکه روغن داغ شد حرارت ماهیتابه را کم کنید و حدود یک چهارم قاشق غذاخوری به آن زردچوبه اضافه کنید. بلافاصله کنگر های تمیز شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا از حالت خشکی خارج شود و کمی نرم تر شود مانند کرفس.
مرحله چهارم :نعنا و جعفری پاک شده را ریزی ریز خرد کنید و تابه ای به همراه مقداری روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.
مرحله پنجم : گوشت ها را به پیاز های نرم شدتان اضافه کنید و هم بزنید تا زمانی که رنگ گوشت ها تغییر پیدا کند و مقداری سرخ شود.
مرحله ششم : پس از گذشت حدود 5 دقیقه گوشت ها تغییر رنگ خواهند داد ، شعله را کم کنید و در این مرحله فلفل سیاه و زرد چوبه را به گوشت ها اضافه کنید و تفت دهید تا ادویه ها به خورد مواد بروند.
مرحله هفتم : بعد از اینکه ادویه ها را تفت دادید نعنا و جعفری سرخ شده را به گوشت اضافه کنید و خوب تفت دهید.
مرحله هشتم : یک قاشق رب گوجه فرنگی به مواد تان اضافه کنید و هم بزنید. یک لیتر آب را به گوشت اضافه کنید و بگذارید تا نیم پز شود. پس از اینکه نیم پز شد نمک را به خورشت تان اضافه کنید.
مرحله نهم : لیموعمانی های سوراخ شده را به همراه کنگر های سرخ شده را نیز در نیم ساعت پایانی به خورشتتان اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا با شعله ملایم با گوشت ها بپزد.
نکات طبخ خورشت کنگر خوشمزه :
برای تهیه کنگر به جای استفاده از سبزی می توانید از رب گوجه فرنگی همچنین زعفران استفاده کنید. در این صورت نوع قرمزی از خورشت کنگر را خواهید داشت.
برخی از افراد در نوع قرمز این خورش لپه نیز می ریزند که این کاملا سلیقه ای می باشد.
اگر دوست دارید که نوع ترشی از این خورشت کنگر داشته باشید می توانید آب غوره به آن اضافه کنید.
برای تهیه سبزی خورشت کنگر شما حتما باید اندازه یک سوم جعفری نعنا داشته باشید.
می توانید میزان سبزی خورشت کنگر را نصف کنید و برای نصف دیگر از سبزی، قورمه سبزی استفاده کنید که این نیز سلیقه ای می باشد.
بسیاری از افراد به جای رب گوجه فرنگی از رب انار استفاده می کنند.
میزان آب حدودی میباشد اگر دیدید که گوشت شما کاملا طبخ نشده و نیاز به آب بیشتری دارد می توانید مقداری آب به آن اضافه کنید.
برای گرفتن تلخی لیمو عمانی ها می توانید حدود یک ساعت آن ها را در آب بگذارید سپس با کمک چنگال یا چاقو آن را سوراخ کنید و در خورشت بریزید.
گیاه کنگر
کنگر گیاهی خاردار با ساقه های ضخیم می باشد که از آن در تهیه خورشت ها و سوپ نیز استفاده می شود که بر اساس برخی از طبع ها گیاهی خوشمزه به شمار می آید که ارزش غذایی نیز دارد.
تاریخچه گیاه کنگر :این گیاه نخستین بار در کشور اتیوپی کشف شد که بعد ها در بسیاری از نقاط دیگر جهان پرورش یافت.
کنگر اصلی ترین ماده غذایی خورشت کنگر چه خواصی دارد ؟
استفاده و مصرف مکرر کنگر باعث افزایش کارایی و بهبودی بخش گوارش می شود.
تقویت قلب نیز از جمله دیگر خواص کنگر می باشد.
گیاه کنگر خاصیت دیگری نیز که دارد ادرار آور بودن آن می باشد.
چه کسانی کنگر نخورند ؟
کسانی از ناراحتی های کلیوی و مشکلات کبد رنج می برند در مصرف گیاه کنگر پرهیز نمایید.
فواید کنگر
فصل بهار پر از نوبرانه است، از جمله نوبرانه های فصل بهار کنگر است که دارای خواص درمانی زیادی است.
عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگ ها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بی اشتهایی، تهوع ، اسهال خفیف یا یبوست ، نارسایی کبد ، دفع مزمن آلبومین و کم خونی بعد از جراحی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.
کنگر معمولی گیاهی است خودرو با برگ های خاردار و ساقه های ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی به صورت خام در سالاد استفاده می کنند.
نکات تکمیلی در مورد خورشت کنگر
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 2 ساعت میباشد .
خورشت کنگر را می توانید در وعده نهار – شام – سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان سحری – میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .