کنگر، جادویی برای درمان سرطان پوست
کنگر یکی از سبزیهای بهاری است که با توجه به ویژگیهای غذایی و دارویی آن، به عنوان یک ماده غذایی مناسب برای حفظ سلامتی و پیشگیری یا کنترل بیماریهای قلبی عروقی شناخته میشود. این سبزی حاوی فیبر غذایی زیاد و کربوهیدرات پیچیدهی اینولین است که سبب پاکسازی دستگاه گوارش و افزایش باکتریهای مفید میشود. همچنین مصرف کنگر میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده کمک کند و پوست را نیز در برابر سرطان محافظت نماید. از زمینههای دیگر ارزش غذایی کنگر میتوان به محتوای پتاسیم و سدیم پایین آن، کاهش کلسترول خون و خواص ضدعفونیکننده و هضمکننده آن اشاره کرد. با این حال، باید به آن توجه شود که افرادی که بر خواص سینارین حساسیت دارند یا مشکلات مختلفی مثل سنگ کیسه صفرا دارند، باید از مصرف آن پرهیز کنند.
رضا غفارزادگان، رئیس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، مهمترین ارزش غذایی کنگر را مربوط به کالری کم آن دانست.
به گزارش فارس، غفارزادگان افزود: از آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیرقابل هضم به نان اینولین است، خاصیت مسهلی دارد. از طرفی اینولین موجود در کنگر باعث افزایش باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در مدفوع میشود. مقدار زیاد فیبر غذایی و وجود کربوهیدرات پیچیدهای به نام اینولین سبب شده که این سبزی بهاری به حفظ سلامت دستگاه گوارش به خصوص رودهها کمک کند. در حقیقت باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً میتواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. همچنین آنتیاکسیدان موجود در کنگر، پوست را در برابر سرطان محافظت میکند.
وی عنوان کرد: میزان کم سدیم و بالا بودن پتاسیم موجود در کنگر، به علاوه وجود ماده موثر سینارین که نقش آن در کاهش کلسترول و تریگلیسیرید خون به اثبات رسیده در مجموع این سبزی بهاری را به ماده غذایی مناسبی برای پبشگیری یا کنترل بیماریهای قلبی عروقی تبدیل میکند.
این عضو هیات علمی اظهار کرد: در طب سنتی نیز، خواص کنگر را برای کاهش چربیهای خون به خصوص کلسترول مفید دانسته اند. تحقیقات نشان میدهد که عصاره متانولی قسمتهای هوایی و دانه این گیاه خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی دارد و محتوای پلی فنلیک دانه گیاه بیشتر از قسمتهای هوایی آن است، در نتیجه خاصیت آنتی اکسیدانی دانه از سایر قسمتها بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: نتایج حاصل از یک تحقیق درباره اثرات محافظتی هپاتوسیت و اثرات مفید آن در درمان بیماریهای کبدی تایید شده است. البته غلظت بالای عصاره هیدروالکلی این گیاه اثر سمی بر کبد دارد.
وی با بیان اینکه کنگر ضدعفونیکننده، اشتهاآور، تببر و هضمکننده غذاست، مصرف آن را باعث تقویت دستگاه گوارش دانست و گفت: عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
غفارزادگان در پایان تاکید کرد: بهتر است زنان باردار، کودکان، بیماران مبتلا به بیماری شدید کبدی یا کلیوی از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند. از آنجایی که برگهای کنگر محرک انقباض کیسه صفرا است. افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، نباید آن را مصرف کنند؛ چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا میشود. همچنین اشخاصی که نسبت به کنگر یا خواص سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.