رمز کاهش نفخ شکم و گاز معده: چهار راهکار آسان
نفخ شکم یک مشکل معمول است که ممکن است از عوامل مختلفی ناشی شود، از جمله مشکلات تغذیه. بسیاری از افراد پس از وعده غذایی بزرگتر از حد معمول احساس نفخ میکنند. این مشکل میتواند ناشی از علل مختلفی مانند سندرم روده تحریک پذیر، عدم تحمل غذایی یا تند غذا خوردن باشد. یکی از علل شایع نفخ، رشد بیش از حد باکتری روده کوچک است که باعث تولید گازهای مختلفی میشود. برای جلوگیری از نفخ، میتوانید زمان و فاصله بین وعدههای غذایی خود را تنظیم کنید، غذاها را آهسته بخورید، آب بیشتری بنوشید و مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا و کلم را کاهش دهید. در صورت ادامه مشکل، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا راهکارهای مناسبی برای درمان نفخ شما تعیین کند.
نفخ شکم میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله مشکلات تغذیه باشد. ممکن است بیشتر افراد بعد از یک وعده غذایی بیشتر از حد معمول نفخ را تجربه کنند.
به گزارش روزیاتو، اگر هر بار که غذا میخورید معده شما نفخ میکند، باید درمان پزشکی را جدی بگیرید.
چرا نفخ میکنیم؟
برخی افراد بیشتر از دیگران از نفخ و گاز معده رنج میبرند و ممکن است به دلایل مختلفی از جمله سندرم روده تحریک پذیر (IBS) عدم تحمل غذایی، تند غذا خوردن و فیبر زیاد متحمل این درد شوند.
به گفته دکتر رضایی، محقق دستگاه گوارش یکی از علل نفخ، رشد بیش از حد باکتری روده کوچک (SIBO) است که در این حالت مقدار زیادی باکتری در روده کوچک به وجود میآید.
این باکتریها پس از خوردن غذا، مواد غذایی به ویژه کربوهیدراتها را تخمیر کرده و فرآوردههای جانبی و گازهای مختلفی مانند متان، هیدروژن و سولفید هیدروژن تولید میکنند. تجمع این گازها در داخل روده میتواند به صورت نفخ یا اتساع شکم ظاهر شود.
اگر به SIBO مبتلا شوید، ممکن است بعد از خوردن غذایی که قبلاً به خوبی آن را هضم میکردید، متوجه نفخ شدید شوید. علاوه بر انبساط منظم معده، علائم دیگری که باید مراقب آنها بود تغییر در عادات روده، آروغ زدن یا نفخ بیش از حد، ناراحتی شکمی، تغییر وزن، حالت تهوع، استفراغ یا خون در مدفوع است.
۴ نکته برای جلوگیری از نفخ
بین غذا خوردن فاصله ایجاد کنید
روده کوچک با حرکات موجی، غذای هضم نشده را از روده کوچک به روده بزرگ منتقل میکند و خود را تمیز نگه میدارد. این امواج هر دو ساعت یک بار در زمانی که غذا نمیخوریم ایجاد میشود. برای اطمینان از ایجاد امواج، در صورت امکان، چند ساعت بعد از هر وعده غذایی قبل از خوردن دوباره صبر کنید.
آهسته غذا بخورید
با جویدن غذا برای مدت طولانی و آهسته غذا خوردن هوا کمتر وارد معده میشود. هوای کمتر به معنای نفخ کمتر است.
آب بیشتری بنوشید
مصرف بیش از حد سدیم میتواند منجر به نفخ شود و آب میتواند به دفع آن کمک کند.
مصرف کمتر غذاهای نفاخ
غذاهای نفاخ، مانند شیرین کنندههای مصنوعی، لوبیا، گل کلم و کلم بروکلی، گاز تولید میکنند، بنابراین کاهش آنها میتواند کمک کننده باشد.
با این حال، شایان ذکر است که لوبیا، گل کلم و کلم بروکلی فواید سلامتی زیادی دارند، از جمله تامین فیبر که برای سلامت روده مهم است، بنابراین اگر مجبور نیستید آنها را قطع نکنید.
اگر مطمئن نیستید یا مرتباً تا حد درد نفخ میکنید، به دکتر مراجعه کنید. ممکن است دارو، رژیم غذایی یا درمان دیگری را برای شما تجویز کند.