رازی برای پیشگیری از افزایش وزن: یک نکته حیاتی
تحقیقات جدید نشان میدهد که زمان مصرف غذا نقش مهمی در افزایش وزن و خطر چاقی ایفا میکند. بر اساس گزارشی از دانشکده پزشکی هاروارد، تأخیر در مصرف وعدههای غذایی باعث ایجاد اثرات منفی بر فیزیولوژی بدن و افزایش خطر افزایش وزن میشود. در یک مطالعه انجامشده توسط محققان هاروارد، شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شدند؛ یک گروه در زمان مشخص غذا میخوردند و دیگر گروه با تأخیر چهار ساعته.
نتایج نشان دادند که تأخیر در مصرف غذا تأثیر قابل توجهی بر میزان گرسنگی، کالریسوزی و ذخیره چربی در بدن دارد. همچنین، دیر خوردن باعث کاهش هورمون لپتین (مسئول احساس سیری) و افزایش هورمون گرلین (مسئول احساس گرسنگی) میشود. این تحقیقات نشان دادند که زمان مصرف غذا همچنین تأثیری بر ژنهای مسئول تجزیه لیپیدها در بدن دارد.
بنابراین، بهتر است به زمانبندی منظم و متعادل وعدههای غذایی توجه کنیم تا از افزایش وزن و خطر چاقی جلوگیری کنیم.
تحقیقات نشان میدهد که هر چه دیرتر غذا بخورید، احتمال افزایش وزن نیز بیشتر میشود. محققان دانشکده پزشکی هاروارد در مورد رابطه زمانبندی وعدههای غذایی بر افزایش وزن دریافتند که دیرخوردن باعث ایجاد اثرات منفی فیزیولوژیکی میشود و خطر چاقی را افزایش میدهد.
طبق گزارش هاروارد، در این مطالعه ۱۶ نفر (۱۱ مرد و ۵ زن) دارای اضافه وزن مورد ارزیابی قرار گرفتند. این افراد در دو گروه تقسیم شدند؛ یکی با وعده غذایی برنامهریزی شده و در زمان معین و دیگری با وعده غذایی تقریباً چهار ساعت دیرتر از اولی. محققان در طول تحقیق، میزان گرسنگی و اشتهای شرکتکنندگان را ثبت کردند، نمونههای خون زیادی گرفتند و مصرف انرژی افراد را اندازهگیری کردند. علاوه بر این، آنها از بافت چربی شرکتکنندگان به منظور مقایسه الگوهای ژنی نمونهبرداری کردند.
نتایج نشان داد حتی چهار ساعت دیرتر خوردن وعده غذایی (نسبت به زمان مقرر) هم تفاوت چشمگیری در میزان گرسنگی، نحوه کالریسوزی بعد از غذا خوردن و نحوه ذخیره چربی در بدن دارد.
بر اساس نتایج این مطالعه، دیر غذا خوردن بر سطح دو هورمون تنظیم گرسنگی در بدن، یعنی گرلین و لپتین، نیز تأثیر میگذارد. گرلین که در معده تولید میشود، به مغز سیگنال میدهد که شما گرسنه هستید، در حالی که لپتین (هورمونی که در سلولهای چربی ایجاد میشود)، به مغز میگوید که چه زمانی سیر هستید. محققان دریافتند که دیر غذا خوردن باعث کاهش ۱۶ درصدی هورمون لپتین و افزایش ۳۴ درصدی هورمون گرلین میشود.
افزون بر اینه، نمونهبرداریهای انجامشده در طول تحقیق هم مزید بر علت بود؛ چرا که ثابت کرد دیر غذا خوردن، چندین ژن مسئول تجزیه لیپیدها (ترکیباتی مانند اسیدهای چرب) را کاهش میدهد.
منبع: خبرآنلاین