چقدر زمان میبرد تا به سیاره نهم برسیم؟
سیاره نهم، یکی از پنهانترین اجسام در منظومه شمسی است و تاکنون هنوز کشف نشده است. اما برخی از اخترشناسان باور دارند که با راهاندازی رصدخانه پیشرفته ورا روبین در شیلی در اواخر سال 2025، این سیاره قابل کشف خواهد بود. اگر این سیاره شناسایی شود، آژانسهای فضایی مانند ناسا ممکن است کاوشگری برای مطالعه آن ارسال کنند، اما این ممکن است نیازمند زمان و مجوزهای لازم باشد.
برای ارسال یک کاوشگر به سیاره نهم، محققان برآنند که احتمالا حدود 45 تا 75 سال طول خواهد کشید تا به آنجا برسد. این سیاره احتمالا دورترین نقطه از خورشید در منظومه شمسی است، با فاصله حدود 500 واحد نجومی. اما ممکن است این فاصله بیشتر یا کمتر از این تخمین باشد.
با در نظر گرفتن میزان زمان و فاصله بسیار زیاد برای رسیدن به سیاره نهم، اهمیت این مساله برای اخترشناسان و محققان فضایی واضح است و باید به روشهای جدید برای بهبود سرعت و کارایی در ارسال کاوشگرها به فواصل بسیار دورتر از زمین فکر شود.
برخی از اخترشناسان بر این باورند که وقتی رصدخانه پیشرفته ورا روبین در شیلی راهاندازی شود و در اواخر سال ۲۰۲۵ بررسی آسمان شب را آغاز کند، سیاره نهم را میتوان در عرض چند سال کشف کرد.
اگر سیاره نهم شناسایی شود، آژانسهای فضایی مانند ناسا درصدد ارسال کاوشگری برای بازدید از این جهان دور برخواهند آمد. اما اول باید برای انجام چنین ماموریتی برنامهریزی کنند و مجوز بگیرند. آندریاس هین، مهندس سیستمهای فضایی در دانشگاه لوکزامبورگ در ایمیلی به لایوساینس نوشت: «این کار حداقل یک دهه یا بیشتر طول میکشد زیرا آنها باید فرایند طولانی دریافت مجوز از دولت را طی کنند.»
اما ماناسوی لینگام، اخترزیستشناس موسسه فناوری فلوریدا میگوید روند ارسال کاوشگر بسته به این موضوع که این سیاره در بررسیهای اولیه چقدر عجیب بهنظر برسد، میتواند تسریع شود. اگر سیاره نهم از جنبههایی غیرعادی باشد، ممکن است تمایل بیشتری برای سرعت بخشیدن به چنین ماموریتی وجود داشته باشد. همچنین ممکن است شرکتهای خصوصی اکتشافات فضایی مانند اسپیس ایکس بتواند ماموریتها را خیلی زودتر (حتی پنج سال پس از کشف) انجام دهند، زیرا زیاد درگیر کاغذبازیهای اداری نخواهند شد.
رسیدن به سیاره نهم
وقتی کاوشگری به سیاره نهم فرستاده شد، سوال بعدی این است که چقدر طول میکشد تا به آن جا برسد؟
هین، لینگام و اخترشناسی به نام آدام هیبرد در سال ۲۰۲۲ در مقالهای که در پایگاه مقالات پیشانتشار arXiv منتشر شد، تلاش کردند به این سوال پاسخ دهند. در این مقاله پژوهشگران تخمین زدند احتمالا بین ۴۵ تا ۷۵ سال طول میکشد تا فضاپیمایی شبیه کاوشگرهای وویجر ناسا به سیاره نهم برسد.
سیاره نهم احتمالا در ناحیه بیرونی منظومه شمسی قرار دارد
محاسبات بر این فرض استوار بود که سیاره نهم بهطور متوسط حدود ۴۰۰ واحد نجومی از خورشید دورتر باشد، یعنی نسبت به زمین ۴۰۰ برابر دورتر از خورشید است. اما مطالعات بعدی نشان داده است میانگین فاصله واقعی سیاره نهم از خورشید به ۵۰۰ واحد نجومی نزدیکتر است. طبق تازهترین بررسی که مخفیگاه سیاره نهم را محدودتر میکند، این سیاره ممکن است هماکنون بیش از ۵۵۰ واحد نجومی از خورشید فاصله داشته باشد.
عبور از مرزها
ممکن است ۷۵ سال برای سفر یک طرفه زمان زیادی بهنظر برسد. اما این مدت زمان درمقایسهبا سفرهای کاوشگرهای موجود بسیار سریع است. برای مثال، وویجر ۱ (دورترین فضاپیما از زمین) ۴۶ سال است در فضا سفر میکند و فقط درحدود ۱۶۳ واحد نجومی از زمین فاصله گرفته است.
درنتیجه، کاوشگر سیاره نهم باید سه برابر سریعتر از وویجر ۱ حرکت کند تا در بازه زمانی مورد نظر پژوهشگران به سیاره نهم برسد. لینگام میگوید این امر شاید بعید بهنظر برسد، اما امکان آن وجود دارد.