کشفهای مذهل پشت پرده خشک شدن دریاچهها و رودها
در جهان، بسیاری از کشفهای باستانشناسی از زیر آب بیرون آمدهاند. این کشفها شامل یافتههایی از دورانهای مختلف تاریخی و حتی از دایناسورها تا مجسمهها و شهرهای باستانی است.
یکی از کشفهای جالب، شهری باستانی در عراق است که در مخزن سد موصل پیدا شده است. این شهر مرکز مهمی در امپراتوری میتانی بوده و به ۳۴۰۰ سال پیش برمیگردد. کاوشگران، این شهر باستان را مورد بررسی قرار داده و متوجه جزئیاتی از زندگی در آن دوران شدهاند.
در ایتالیا، پل باستانی رومی از زیر آب پدیدار شده و به دوران امپراتوری روم باستان برمیگردد. این پل نقش مهمی در تاریخ شهر روم داشته و از زمانهای گذشته تا امروز برای مردم باقی مانده.
کشفهای دیگری همچون ردپای دایناسورها، مجسمههای بودا و سنگهای قحطی در برخی مناطق اروپا از جمله کشفهای جالب و پرمعنا هستند. این کشفها نشان میدهند که زیر آبها پنهانگاهی برای اسرار و گذشتههای مختلف انسانی و دیگر موجودات است.
عصرایران نوشت: اسرار زیادی از فسیل دایناسور گرفته تا بمبهای خطرناک و حتی شهرهای باستانی در زمین مدفون هستند. در ادامه به عجیب ترین کشف هایی میپردازیم که پس از خشک شدن دریاچهها و رودها آشکار شدهاند.
آب همیشه نقش مهمی در تکامل بشر داشته است. در واقع همیشه شهرها و روستاها کنار بستر رودها و رودخانهها ساخته شدهاند. بههمینخاطر عجیب نیست که پس از گذر سالیان زیاد برخی از آنها زیر آب رفته باشند. هرچند که در سالهای اخیر بسیاری از مناطق کره زمین درگیر خشکسالی بودهاند. همین نیز سبب شده که موارد ارزشمندی از دل آب بیرون بیایند.
عجیب ترین کشف های باستان شناسی پنهان در آب
در ادامه این مقاله، به بررسی عجیب ترین کشف های باستان شناسی اخیر در اقصی نقاط مختلف جهان خواهیم پرداخت.
شهر عصر برنز در عراق
عراق با گرما و خشکی بیگانه نیست؛ اما شرایط در سال ۲۰۲۱ بدتر از گذشته شده بود. مقامات عراقی نیز نمیخواستند که محصولات کشاورزی آسیب شدیدی ببینند. بههمینخاطر بخشی از مخزن سد موصل را خشک کردند. این تصمیم سبب شد که یکی از عجیب ترین کشف های باستان شناسی جهان آشکار شود. در مخزن سد شهری بزرگ وجود داشت که قدمت آن به ۳۴۰۰ سال پیش میرسید.
بررسیهای کارشناسان نشان داد که این شهر مرکزی مهم در امپراتوری میتانی محسوب میشده است. میتانی یک امپراتوری آریایی بود که بین سالهای ۱۵۰۰ و ۱۳۶۰ پیش از میلاد در شمال میانرودان حکمرانی میکرد. یک مرز این امپراتوری در کوههای زاگرس ایران امروزی قرار داشت و مرز دیگر آن نیز به دریای مدیترانه میرسید.
باستان شناسان بر این باور هستند که یکی از عجیب ترین کشف های جهان شهر زخیکو بوده است. جالب اینجاست که مردم محلی از سال ۱۹۸۰ (زمان ساخت سد) میدانستند که ویرانههایی در این منطقه وجود دارد؛ اما کارشناسان باستان شناسی هرگز فرصت بررسی آنها را نیافته بودند. آخرین بار این شهر باستانی در نتیجه خشکسالی سال ۲۰۱۸ از آب بیرون آمد. در آن زمان باستان شناسان توانستند یک کاخ بزرگ را شناسایی کنند.
کاخی که ضخامت دیوارهای آن به ۲ متر و ارتفاع آنها به ۷ متر میرسید. همچنین باقیماندههای نقاشیهای مختلف روی دیوارهای کاخ دیده میشد. متاسفانه بازگشت آب اجازه کاوشهای بیشتر را نداد. هرچند در سال ۲۰۲۱ باستان شناسان موفق شدند نقشه بناهای مختلف را در این شهر باستانی تهیه کنند.
آنها همچنین صدها لوح و اثر باستانی مهم را کشف کردند. دانشمندان بر این باور هستند که این شهر باستانی در سال ۱۳۵۰ پیش از میلاد بهخاطر زلزله نابود شده است.
کشتی غرق شده آلمان نازی در صربستان
رود دانوپ از ۱۰ کشور و چهار پایتخت اروپایی میگذرد؛ بنابراین عجیب نیست که دانوب نیز رازهایی را از گذشته بشر در دل خود داشته باشد. بهگفته کارشناسان تاریخ در سال ۱۹۴۴ حدود ۲۰۰ کشتی جنگی آلمانی در دانوب حضور داشتند. آلمانها در وضعیت بسیار بدی قرار داشتند؛ بنابراین آنها تصمیم گرفتند کشتیهای خود را غرق کنند تا سرعت پیشروی سربازان شوروی کند شود.
بعد از پایان جنگ دولت یوگوسلاوی اکثر کشتیهای غرقشده را از بستر رود بیرون کشید. هرچند احتمال میرود که هنوز ۴۰ کشتی جنگی باقیمانده باشند. اما چه چیزی باعث میشود کشتیهای آلمان در زمره عجیب ترین کشف های زیر آب جهان قرار بگیرند؟ اینکه ۲۱ کشتی بهشدت به انواع بمب ها و تسلیحات مجهز هستند. آنها میتوانند هر لحظه خطرساز شوند.
روستای غرق شده در اسپانیا
در سال ۱۹۹۲ مقامات اسپانیایی قصد داشتند سدی را در شمالغربی این کشور بسازند. بههمینخاطر از روستاهایی که در مسیر مخزن سد قرار میگرفتند تقاضا کردند منطقه را ترک کنند. هرچند اخیرا خشکسالی سبب شده که ظرفیت آب سد به تنها ۱۵ درصد برسد. در نتیجه روستای Aceredo از زیر آب بیرون آمده است. همین نیز باعث شده که افراد زیادی به یکی از عجیب ترین کشف های جهان روانه شوند.
آنها میخواهند ببینند که بیش از سی سال حضور زیر آب چه بلایی سر روستا آورده است. طبیعتا ساختمانها شدید آسیب دیده و سقفها فرو ریختهاند. هرچند در کمال تعجب یک آبخوری وجود دارد که هنوز سالم است و کار میکند. در واقع این روستا اکنون یک جاذبه گردشگری محسوب میشود.
پل باستانی رومی در ایتالیا
همانند بسیاری از مناطق اروپا شهر روم نیز از گرما و خشکسالی شدید در امان نمانده است. همین نیز باعث شد که یکی از عجیب ترین کشف های باستان شناسی جهان از زیر آب بیرون بیاید. رود تیبر برای سالها پلی را در دل خود پنهان کرده بود که ظاهرا به قرن اول میلادی تعلق دارد. در آن زمان یکی از جنجالیترین امپراتورهای روم باستان یعنی نرو حکمرانی میکرد.
بهباور باستان شناسان این پل نقش مهمی در زندگی روم باستان ایفا میکرد. سپاه روم رژههای پیروزی خود را از این پل آغاز میکرد. همچنین زندانیان مهم هنگام ورود یا خروج از این پل گذرانده میشدند. جالب است که برخی آثار باستانی همچون اهرام مصر برای همیشه در مرکز توجه باقی میمانند؛ اما برخی برای قرنها ناپدید میشوند و در نهایت همچون شبحی از شکوه گذشته به انسان مدرن میرسد.
عجیب ترین کشف های باستانی جهان: سنگهای قحطی در مرکز اروپا
وقتی اروپا با خشکسالی مواجه میشود، سطح آب رودهای مختلف کاهش پیدا میکند. اینجاست که پیامهای خاصی در بستر رودها ظاهر میشوند. آنها یکی از عجیب ترین کشف های باستان شناسی جهان هستند و بهعنوان سنگهای قحطی معروف شدهاند. این پیامها به قرنها پیش تعلق دارند و از قحطی و گرسنگی در آینده خبر میدهند.
در بستر روز الب نوشته شده است که وقتی مرا دیدی گریه کن. این پیام مربوط به سال ۱۶۱۶ میلادی است. همچنین در بستر رود اسپری آلمان پیامی مشابه را میبینیم: وقتی دوباره این سنگ را ببینی، باید گریه کنی چون سطح آب در سال ۱۴۱۷ همینقدر پایین بود.
ردپای دایناسور در تگزاس آمریکا
خشک شدن کامل رود پالوکسی در برخی مناطق سبب شد که ردپای یک دایناسور پدیدار شود. بررسیهای دیرینهشناسان نشان داد که ۱۴۰ ردپای پیدا شده به یک دایناسور گوشتخوار بهنام اکروکانتوسور تعلق دارند. این دایناسور حدود ۱۱۵ تا ۱۰۵ میلیون سال پیش یعنی در اوایل دوران کرتاسه زندگی میکرده است. اکروکانتوسور حدود ۱۱ متر طول و ۵.۵ تن وزن داشته است.
بررسی سایر مناطق خشکشده رود ردپای دیگری را نیز آشکار کرد. ردپای جدید به ساروپازیدین تعلق داشت. ساروپازیدن با ۱۸ متر طول یکی از قدبلندترین دایناسورهای جهان محسوب میشود. این دایناسور غولپیکر گیاهخوار بود و حدود ۴۰ تا ۶۰ تن وزن داشت.
عجیب ترین کشف های باستانی جهان: مجسمههای بودا در چین
در ادامه عجیب ترین کشف های باستان شناسی بیرون آمده از دل آب به مجسمههای بودا میرسیم. رود یانگتسه بلندترین رود آسیا و سومین رود بلند جهان است. این رود در چین قرار دارد و آب مورد نیاز برای ۴۰۰ میلیون نفر را تامین ميکند. هرچند که وقتی سطح آب کاهش مییابد، یک جزیره در جنوبغربی چین پدیدار میشود. در لبه این جزیره نیز مجسمه سه راهب بودایی دیده میشود که به آب نگاه میکنند.
این مجسمهها به حدود ۶ قرن پیش تعلق دارند. بهباور مردمان محلی در گذشته قایقهای زیادی در این منطقه واژگون میشدند. بههمینخاطر این مجسمهها ساخته شدند تا از ماهیگران محافظت کنند. پیشتر نیز در سال ۲۰۱۷ مجسمه بودا در بستر یک رود دیگر کشف شده بود.
بمب خطرناک در شمال ایتالیا
رود پو در شمال ایتالیا آب مورد نیاز برای یکسوم زمینهای کشاورزی را تامین میکند. هرچند که این رود یکی از بدترین دورههای خشکسالی در ۷۰ سال اخیر را تجربه کرده است. همین نیز سبب شده که سطح آب بهشکل محسوسی پایین بیاید. اتفاقی که به یکی از عجیب ترین و البته خطرناک ترین کشف های جهان منجر شد. یک بمب هزار پوندی از جنگ جهانی دوم در دل این رود حضور داشت.
پس از اعلام خبر، مقامات ارتش ایتالیا فورا بمب را بررسی کرده و گفتند که هر لحظه احتمال انفجار وجود دارد. بههمینخاطر فورا ۳۰۰۰ نفر از مردم محلی بهمناطق دیگر منتقل شدند و تمامی رفتوآمدها نیز به این منطقه ممنوع اعلام شد. در نهایت مشخص شد که این بمب دارای ۵۰۰ پوند ماده منفجره بود و به آمریکاییها تعلق داشته است.
عجیب ترین کشف های باستانی جهان: استونهنج جدید در اسپانیا
شبهجزیره ایبریا در اسپانیا خشکترین دوران خود را در ۱۲۰۰ سال گذشته تجربه میکند. همین نیز سبب شده که یکی از عجیب ترین کشف های باستان شناسی جهان از زیر آب بیرون بیاید. کشف جدید مجموعهای از سنگهای تراشخورده هستند که به استونهنج اسپانیا شهرت یافتهاند. این سنگها تقریبا ۵۰۰۰ سال قدمت دارند.
دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که هدف انسانهای اولیه از ساخت این مجموعه چه بوده است. هرچند تعدادی استخوان انسان در اطراف این مجموعه باستانی وجود دارد. بههمینخاطر برخی تصور ميکنند که این سنگها باقیماندههای یک آرامگاه باستانی هستند.
راضیه میرزاحیدری