ایران برای نفت خود مشتری اروپایی پیدا کرد
به گزارش تجارت نیوز،
محسن قمصری کارشناس انرژی، در ارزیابی بازارهای جدید صادرات نفت ایران از جمله کشورهای اروپایی اظهار داشت: بازار نفت ایران با مسائل سیاسی عجین است و برای بزرگتر شدن نیاز به زیرساختهای دیپلماسی دارد. زیرا به هرحال با توجه به شرایط تحریمی که نفت ایران دارد امکان دسترسی به برخی بازارها از جمله اروپا میسر نیست.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اروپا از نفت ایران استفاده نمیکند، تصریح کرد: در حال حاضر برخی پالایشگران آسیایی مثل هندیها هم باتوجه به ملاحظات سیاسی که دارند از خرید نفت ایران امتناع میکنند بنابراین فعلا ما منحصر به بازار چین شدهایم و آن هم به دلیل شرایط سیاسی و روابطی که با چینیها داریم این معاملات انجام میشود.
مدیر پیشین امور بازرگانی و بینالملل شرکت ملی نفت تاکید کرد: ما برای دسترسی به بازارهای جدید و اروپایی نیاز به دیپلماسی فعالتری داریم تا بتوانیم مجددا به بازارهای قبلی خودمان دسترسی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: بنا به ساختاری که پالایشگاههای اروپای شرقی دارند امکان استفاده از نفت ایران را ندارند، اروپای جنوبی و غربی نیز با توجه روابط سیاسی که با امریکا دارند و همچنین مباحث سیاسی که در مورد ایران مطرح است، فعلا از ایران نفت نمیخرند.
قمصری با بیان اینکه فعلا چشمانداز چندان مثبتی در رابطه با توسعه بازارهای صادراتی ایران دیده نمیشود، ابراز امیدواری کرد که با دیپلماسی فعال گشایشهایی را در زمینه فروش نفت شاهد باشیم.
وی درباره انتشار اخباری مبنی بر صادرات نفت ایران به بلژیک و بلغارستان در ماه سپتامبر گفت: این محمولهها ممکن است در پی برخی ملاحظات باشد و این کشورها در نظر دارند گمانهزنیهایی کرده و یا اینکه بازارها را تست کنند.
نرسی قربان نیز در این باره گفت: در حال حاضر به خاطر تحریمها؛ نه اروپا و سامزان ملل بلکه به خاطر تحریمهای امریکا؛ بانکها و سایر مراکز اروپایی حاضر نیستند با ایران وارد معامله شوند زیرا نگران واکنش امریکا هستند.
وی تصریح کرد: به دلیل آنچه گفته میشود کمک ایران به روسیه علیه اوکراین؛ به هیچوجه به اروپا صادرات نداریم و آنها نیز فشار را بیشتر کرده که نفتی از ایران به سمت اروپا نرود.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: ما اکنون بازارهای اروپایی را نداریم بازار دیگر کشورها هم به آسانی بدست نمیآید زیرا باید سیستم بانکی وجود داشته باشد.
وی بیان داشت: ما FATF را تمدید نکردیم و انتقال پول برای ما ایجاد مشکل میکند و خریداران نفت ایران را دچار نگرانی میکند، در نتیجه تا مسائل تحریم حل نشود پیدا کردن بازار جدید و یا ورود مجدد به بازار اروپا آسان نخواهد بود.
قربان خاطرنشان کرد: اگر میزانی هم نفت ایران به اروپا صادر شود در آمار فروش نفت صادراتی چندان تاثیرگذار نخواهد بود.
به گفته وی؛ واردات بلژیک و بلغارستان ممکن است از سوی شرکتهای کوچک نفتی این کشورها صورت گرفته و یا از کشور ثالث نفت ایران را خریده باشند.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: اگر تحریمها برداشته شود اروپا از خریداران عمده نفت ایران خواهد بود و بعد از چین یکی از بازارهای اصلی ایران خواهد بود و ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه نفت را میتوانیم به اروپا بفروشیم.
بر اساس اخباری که اخیرا منتشر شد بلژیک به عنوان عضو رسمی اتحادیه اروپا، برای نخستین بار در ۶ سال گذشته یک محموله نفتی از ایران در سپتامبر ۲۰۲۴ وارد کرده است.
این کشور، آخرین بار در جولای ۲۰۱۸ یک محموله ۱۱ هزار تنی نفت، از ایران وارد کرده بود و اکنون پس از گذشت بیش از ۶ سال، در سپتامبر امسال یک محموله ۳.۸ هزار تنی نفت از ایران وارد کرده است.
علاوه بر بلژیک، بلغارستان نیز به عنوان عضو دیگر اتحادیه اروپا، در این ماه از ایران نفت وارد کرده است. بلغارستان در سال ۲۰۲۴ تقریبا هر ماه از ایران واردات نفت داشته و مجموع واردات نفت ایران توسط بلغارستان در ۹ ماهه امسال حدود یک هزار تن بوده است.
منبع :
ایلنا