رازهای لذتبخش پخت برنج باسماتی؛ روشی سریع و آسان
در جهان وسیع برنجها، برنج باسماتی با عطر و طعم خاص و ظاهری زیبا، جایگاه ویژهای دارد. این نوع برنج از هندوستان و پاکستان به دست مردم جهان، از جمله ایران، پذیرفته شده است به دلیل کیفیت بالا و مرغوبیت. در این مقاله، روشهای پخت برنج باسماتی به صورت دمی و کته به تفصیل توضیح داده شده است.
این برنج دارای چهار نوع اصلی است که بر اساس محل کشت تقسیم میشود، اما دو روش عمده برای پخت همگی یکسان است. در روش دمی، برنج خیسانده شده با آب و نمک در قابلمه قرار میگیرد و زمانی پخته میشود. اما در روش کته، برنج پس از آبکش شدن همراه با آب و نمک داخل قابلمه قرار میگیرد و پس از نیم پز شدن آب آن تخلیه میشود.
در هر دو روش برای تهیه برنج خوشمزه و جذاب، باید به نکاتی اهمیت داده شود. برخی از این نکات شامل استفاده از قابلمه با درب مناسب، استفاده از مقدار مناسب آب، هم زدن افتادن برنج و استفاده از موادی مانند روغن و نمک برای افزایش طعم و عطر برنج میباشد. امیدواریم با اطلاعات این مقاله، بهترین برنج باسماتی را تهیه و لذت ببرید.
در میان تنوع برنجهای دنیا، برنج باسماتی با عطر و طعم دلانگیز و ظاهری چشمنواز، جایگاه ویژهای به خود اختصاص داده است. این برنج که خاستگاه آن به هندوستان و پاکستان باز میگردد، به دلیل کیفیت و مرغوبیت بالا، در سفرههای مردم سراسر جهان، از جمله ایران، طرفداران بسیاری دارد.
ما امروز در این بخش از تک فانبلاگ، روشهای مختلف پخت برنج باسماتی را به صورت مرحله به مرحله همراه با ذکر تمام نکاتی که در تهیه این برنج باید بدانید به شما آموزش خواهیم داد. با ما همراه باشید.
انواع برنج باسماتی
برنج باسماتی دارای ۴ نوع اصلی است که بر اساس محل کشت آن مشخص میگردد، برنج باسماتی هندی، برنج باسماتی پاکستانی، برنج باسماتی کنیایی و برنج باسماتی آمریکایی. هر ۴ نوع برنج باسماتی را طبق دو روش زیر می توانید طبخ کنید.
طرز پخت برنج باسماتی به صورت کته یا دمی
پخت انواع برنج به صورت کته یا دمی موجب محافظت از بیشتر مواد مغذی و ویتامینهای برنج میشود.
مرحله اول: خیساندن برنج
پس از تمیز کردن برنج باید آن را درون کاسه مناسبی بریزید و با مقداری آب برنج را به خوبی بشویید تا گرد و غبار و آلودگیهای چسبیده به دانههای برنج به خوبی از آنها جدا شود.
حال برنج را با مقداری آب ولرم ۳۰-۶۰ دقیقه بخیسانید. برای این کار به قدری آب به کاسه برنج بیفزایید که آب ۱ بند انگشت روی برنج باشد.
نکته: ممکن است طی فرایند به دست آمدن دانههای برنج سنگ ریزه یا ناخالصیهایی در بین دانههای برنج یافت شود که بهتر است برای بررسی این موضوع برنج را در سینی بریزید و با دقت بین دانههای آن را بررسی کنید.
مرحله دوم: افزودن آب و نمک
پس از خیساندن برنج آبی که در آن برنج خیس شده است را دور بریزید.
حال برنج خیسانده شده را درون قابلمه مناسبی ریخته و به ازای هر پیمانه برنج ۱ پیمانه آب و ۱ قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید.
کمی روغن مایع یا جامد به محتوای درون قابلمه اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید.
درب قابلمه را در این مرحله ببندید و منتظر بمانید تا محتوای درون قابلمه به نقطه جوش رسد. سپس درب قابلمه را برداشته و محتوای درون قابلمه را در حد مخلوط شدن به هم زنید.
منتظر بمانید تا آب درون قابلمه کاملا تبخیر شود.
مرحله سوم: پخت برنج
پس از تبخیر شدن آب درون قابلمه حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید. ۳۰-۳۵ دقیقهای زمان دهید تا برنج شما بپزد و اصطلاحا دم بکشد.
برای تهیه کته بهتر است از قابلمههای نچسب یا تفلون استفاده کنید که پس از پخت برنج را به صورت قالبی در ظرف سرو برگردانید و ته دیگ به قابلمه شما نچسبد.
بیشتر بخوانید: روش پخت برنج نیم دانه خوشمزه شمالی!
طرز پخت برنج باسماتی به صورت آبکش
همانطور که میدانید با پخت برنج به روش آبکشی بیشتر خواص و مواد مغذی دانههای برنج طی فرایند آبکشی دور ریخته میشود. ارزش غذایی برنج در این روش پخت کمتر است.
مرحله اول: خیساندن برنج
پس از تمیز کردن برنج آن را با مقداری آب بشویید. برنجهای شسته شده را درون کاسه مناسبی بریزید و با مقداری آب ولرم ۳۰-۶۰ دقیقه بخیسانید.
به قدری آب به برنج اضافه کنید که سطح آب ۱ بند انگشت بالاتر از دانههای برنج باشد.
مرحله دوم: آماده سازی آب، نمک و روغن
درون قابلمه مناسبی تا نیمه آب بریزید. معادل هر پیمانه برنج ۱ قاشق غذاخوری نمک به آب اضافه کنید.
کمی روغن به محتوای درون قابلمه اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت بالا گذارید. منتظر بمانید تا آب درون قابلمه به نقطه جوش رسد.
حال باید آب روی برنجهای خیسانده شده را بریزید و برنج را به محتوای درون قابلمه اضافه کنید.
در حد مخلوط شدن برنج را به هم زنید و ۳-۴ دقیقهای زمان دهید تا برنج در آب جوش نیم پز شود.
بیشتر بخوانید: طرز پخت برنج هندی؛ کته و آبکش
مرحله سوم: آبکش کردن برنج
پس از نیم پز شدن دانههای برنج باسماتی باید قابلمه را از روی حرارت بردارید و محتوای درون آن را در صافی بریزید.
سپس مقداری آب ولرم روی برنجها بریزید و کمی با تکان دادن آبکش برنجها را زیر و رو کنید تا آب به برنجهای زیرین هم نفوذ کند.
مرحله چهارم: پخت برنج
ته قابلمه مناسبی که قصد طبخ برنج را دارید کمی روغن بریزید و قابلمه را روی حرارت گذارید.
منتظر بمانید تا روغن کمی داغ شود سپس با تکهای نان یا سیب زمینی حلقه حلقه شده ته قابلمه را بپوشانید.
حال با کمک کفگیر برنج را به آرامی درون قابلمه بریزید.
توجه داشته باشید که در این مرحله با دقت برنج را به قابلمه انتقال دهید؛ زیرا ممکن است دانههای نیم پز برنج باسماتی بشکنند که در نهایت ظاهر غذای شما را ناخوشایند میکنند.
درب قابلمه را ببندید و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید.
۵-۱۰ منتظر بمانید تا دمای درون قابلمه بالا رود سپس حرارت را کم کنید و ۲۵-۳۵ دقیقه زمان دهید تا برنج باسماتی جذاب و خوشمزه شما بپزد.
پس از پخت آن را در ظرف سرو بریزید و به دلخواه تزیین کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی برنج هاشمی؛ عطر و طعم اصیل ایرانی
نکات و فوت و فنهای پخت برنج باسماتی
در پخت انواع برنج باسماتی به ۶ نکته مهم و طلایی زیر توجه کنید:
برای پخت برنج باسماتی، از قابلمه با درب مناسب استفاده کنید، به گونه ای که به خوبی بخار در قابلمه جمع شود و دانه های برنج شما مغز پخته شود.در پخت برنج باسماتی به روش دمی یا کته به مقدار کافی آب به برنج اضافه کنید تا برنج شما شفته نشود.در هنگام پخت، از هم زدن برنج خودداری کنید.بعد از پخت، برنج را بلافاصله از روی شعله بردارید و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا برنج شما خمیر نشود.برای طعم و عطر بهتر، میتوانید از مقداری روغن حیوانی یا زعفران در آب پخت برنج استفاده کنید.برای پخت برنج باسماتی میتوانید از گلاب نیز استفاده کنید. اضافهکردن مقداری گلاب به آب پخت برنج، عطر و طعم آن را دوچندان میکند.
با یادگیری روشهای پخت صحیح این برنج، میتوانید از طعم و عطر بینظیر آن در سفره خود لذت ببرید و از خواص متعدد آن برای سلامتی خود بهرهمند شوید.
امیدواریم این مقاله از مجله آشپزی اکالا، اطلاعات مفیدی را در مورد پخت برنج باسماتی در اختیار شما قرار داده باشد.
من سمانه هستم، از بچگیم عاشق این بودم که توی تلویزیون آشپزی رو آموزش بدم.
هر روز پیشبند آشپزخونه مادرم رو میبستم و ساعتها جلوی دوربین تخیلی ذهنم، آموزش آشپزی میدادم!
بزرگتر که شدم به صورت تخصصیتر رویاهامو دنبال کردم و هر روز براشون بیشتر تلاش کردم تا فهمیدم علاقه زیادی به دنیای شیرینیها و شیرین کردن کام آدمها دارم.
حالا خیلی خوشحالم که این فرصت رو دارم تا با تلفیق آشپزی کردن، نوشتن و عکاسی که الان بخش بزرگی از دنیای من شده بتونم این حس خوب رو با شما به اشتراک بزارم.