چه تعداد از ایرانیها در حال حاظر مشغول کار هستند؟
در این نوشته اشارهای به آمار اشتغال در ایران از سال 1398 تا 1401 شده است. آمار نشان میدهد که در سالهای گذشته، نسبت اشتغال در ایران کاهش یافته است. از جمعیت بالای 15 ساله، تنها 37.2 درصد در حال حاضر شاغل هستند، که نشان از کاهش قابل ملاحظهای نسبت به سال 1398 دارد.
در طول سالهای گذشته، جمعیت در سن کار به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است، اما تعداد مشاغل ایجاد شده با همان نسبت افزایش نداشته است. شوک کرونا نیز بر بخشی از مشاغل تأثیر گذاشته و تعداد شاغلین کاهش یافته است.
آمار اخیر از مرکز آمار ایران نشان میدهد که در سال 1401، نرخ مشارکت اقتصادی 40.9 درصد بوده که مشابه سال 1400 است. اما نسبت اشتغال با توجه به تحلیلهای انجام شده تغییر چندانی نکرده و 37.2 درصد افراد در سن کار در این سال شاغل بودهاند. به طور کلی، اشتغال در ایران پس از شیوع ویروس کرونا به طور کامل احیا نشده و تعداد شاغلین کاهش یافته است.
فردای اقتصاد نوشت: ۳۷.۲ درصد از ایرانیان در سن کار، شاغل هستند. این نسبت از سال ۱۳۹۸ روندی کاهشی داشته است.
در سال ۱۳۹۷، ۶۱ میلیون نفر از جمعیت ایران بالای ۱۵ سال سن داشتند و در نتیجه جزء جمعیت در سن کار حساب میشدند.
۲۳٫۸ میلیون نفر از این جمعیت، شاغل بودهاند؛ بنابراین نسبت اشتغال ایران ۳۹٫۱ درصد بوده است. در سالهای بعدی جمعیت در سن کار به تدریج افزایش یافته، اما به همان نسبت شغل ایجاد نشده است. به ویژه شوک کرونا بخشی از مشاغل موجود را هم از بین برده است.
نهایتاً در سال ۱۴۰۱، از جمعیت ۶۳.۸ میلیون نفری در سن کار، تنها ۲۳.۷ میلیون نفر شاغل بودهاند که حدود ۳۷.۲ درصد از آن جمعیت محسوب میشوند.
مرکز آمار ایران به تازگی گزارش ابتدایی از نتایج آمارگیری نیروی کار در سال ۱۴۰۱ را منتشر کرده است. البته از آنجا که نتایج زمستان چندی پیش منتشر شده بود و اطلاعات فصول قبل هم در دست بود، خبر چندان تازهای در آن وجود ندارد. در مجموع، این گزارش نشان میدهد که مجموعاً در سال گذشته نرخ مشارکت اقتصادی، ۴۰.۹ درصد بوده که مشابه سال ۱۴۰۰ است.
نرخ اشتغال هم تغییر نکرده و ۳۷.۲ درصد از افراد در سن کار، در سال گذشته شاغل بودهاند. در مجموع اشتغال ایران پس از کرونا به طور کامل احیا نشده، به طوری که با وجود افزایش بیش از دو میلیون نفری جمعیت بالای پانزده سال از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱، جمعیت شاغل در سال اخیر پانصد هزار نفر کمتر از ۱۳۹۸ بوده است.
راضیه میرزاحیدری