پردهی از رازهای جذاب دنیای مافیایی؛ بهترین فیلمهای مافیایی و جادوی زیرزمینی
دنیای مافیا دارای جذابیت و هیجان بسیار برای مخاطبان است و سینما نیز از این جذابیت استفاده کرده و فیلمهای متعددی با محوریت مافیا و گانگسترها ساخته است. این فیلمها به دلیل داستانهای نفسگیر، شخصیتهای قوی و فضاسازیهای منحصر به فرد، در میان مخاطبان و منتقدان محبوبیت زیادی پیدا کردهاند.
فیلمهای برجستهای مثل “پدرخوانده”، “پدرخوانده: قسمت دوم”، “رفقای خوب”، “جدامانده”، “روزی روزگاری در آمریکا” و “سگهای انباری” جزو بهترین فیلمهای مافیایی شمرده میشوند. این فیلمها داستانهای پر از جنایت، خیانت، و فساد را به تصویر میکشند و به نحوی واقعی و ملموس، جوانب مختلف دنیای مافیا را بررسی میکنند.
فیلم “پدرخوانده” و نسخه دوم آن، داستان قدرت، فساد و خیانت در دنیای مافیا را به تصویر میکشند. “رفقای خوب” با روایت شخصیتهای واقعگرایانه و جذاب، مفاهیمی از قدرت، خیانت و وفاداری را بررسی میکند. “جدامانده” با داستان پیچیده و معمایی خود، ارتباطات پیچیده و خطرناک بین پلیس و مافیا را نشان میدهد.
“روزی روزگاری در آمریکا” با تصویری حماسی از زندگی در دنیای مافیا، به موضوعات مانند دوستی، خیانت، وفاداری و قدرت پرداخته است. در حالی که “سگهای انباری” با داستان پیچیده و غیرخطی خود، انگیزهها و هویت شخصیتها را بهطور هیجانانگیز روایت میکند.
این فیلمها نهتنها سرگرم کننده و هیجانانگیز هستند، بلکه انتقادی بر ساختارهای قدرت و فساد انسانی نیز میباشند.با توجه به فضای منحصر به فرد و شخصیتهای جذاب، این فیلمها همیشه جایگاه ویژهای در قلب مخاطبان خود داشتهاند و تاثیر زیادی در صنعت سینما داشتهاند.
دنیای مافیا، دنیایی پررمزوراز، مملو از جنایت، خیانت و فساد است که همواره جذابیت و هیجان خاصی برای مخاطبان داشته است. سینمای جهان نیز از این جذابیت غافل نمانده و فیلمهای متعددی با محوریت مافیا و گانگسترها ساخته شدهاند که به دلیل روایتهای نفسگیر، شخصیتهای به یادماندنی و فضاسازیهای منحصربهفرد، در میان مخاطبان و منتقدان محبوبیت فراوانی یافتهاند.
در این مقاله از مجلهی اینترنتی اُکالا بلاگ، سفری به دنیای زیرزمینی مافیا خواهیم داشت و به بررسی تعدادی از بهترین فیلمهای مافیا میپردازیم.
۱- پدرخوانده (The Godfather)
سال تولید: ۱۹۷۲کارگردان: فرانسیس فورد کاپولانویسنده: ماریو پوزو، فرانسیس فورد کاپولابازیگران: مارلون براندو، آلپاچینو، جیمز کان، دایان کیتن، ریچارد اس. کاستلانوژانر: درام، جناییامتیاز (IMDB): ۹.۲مدتزمان: ۲ ساعت و ۵۵ دقیقهگروه سنی: R
“پدرخوانده” فیلمی جنایی محصول سال ۱۹۷۲ به کارگردانی فرانسیس فورد کاپولا و نویسندگی او به همراه ماریو پوزو است که بر پایهی رمانی به همین نام نوشتهی پوزو ساخته شده است. این فیلم اولین قسمت از سهگانهی پدرخوانده است و داستان خانواده کورلئونه که زیر دست پدرسالار ویتو کورلئونه میچرخد را روایت میکند. “پدرخوانده” برنده ۴ اسکار از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی شد.
خلاصه داستان
ویتوریو کورلئونه، پدر سالار قدرتمندترین خانواده مافیایی نیویورک، در مراسم عروسی دخترش مورد سوءقصد قرار میگیرد. فرزند کوچکتر او، مایکل که از دنیای مافیا فاصله گرفته، برای محافظت از پدر و خانوادهاش به کمک آنها میشتابد. با وخیم شدن حال ویتو، مایکل برای انتقام از دشمنان خانواده، رهبری مافیا را به دست میگیرد. او با قاطعیت و بیرحمی، دشمنان را یکی پس از دیگری از بین میبرد و قدرت خانواده کورلئونه را تثبیت میکند.
اما ورود به دنیای تاریک مافیا، مایکل را بهتدریج از خانواده و ارزشهایش دور میکند و او را به قاتلی بیرحم و تشنه قدرت تبدیل میکند. این فیلم شما را به سفری در دنیای مافیا و خانواده کورلئونه میبرد و به شما نشان میدهد که قدرت مطلق چگونه میتواند انسان را فاسد کند.
۲- پدرخوانده: قسمت دوم (The Godfather Part II)
سال تولید: ۱۹۷۴کارگردان: فرانسیس فورد کاپولانویسنده: فرانسیس فورد کاپولا، ماریو پوزوبازیگران: آلپاچینو، رابرت دنیرو، جیمز کان، دایان کیتن، جان کازالژانر: جنایی، درامامتیاز (IMDB): ۹.۰مدتزمان: ۳ ساعت و ۲۲ دقیقهگروه سنی: R
“پدرخوانده: قسمت دوم” فیلمی داستانی-جنایی محصول سال ۱۹۷۴ به کارگردانی فرانسیس فورد کاپولا و نویسندگی او به همراه ماریو پوزو است که بر پایهی رمانی به همین نام نوشتهی پوزو ساخته شده است. این فیلم دومین قسمت از سهگانهی پدرخوانده است و داستان دو نسل از خانواده کورلئونه را بهصورت موازی روایت میکند. “پدرخوانده: قسمت دوم” در هفتاد و هفتمین دوره جوایز اسکار، برنده شش جایزه از جمله بهترین فیلم شد.
خلاصه داستان
مایکل کورلئونه که اکنون به رهبر قدرتمندترین خانواده مافیایی نیویورک تبدیل شده، با چالشهای مختلفی از جمله حملات دشمنان، خیانت اطرافیان و مشکلات خانوادگی روبرو است. او درحالیکه سعی میکند قدرت خود را حفظ کند، به دنبال راهی برای رهایی خانوادهاش از دنیای مافیا نیز میگردد. مایکل برای حفظ قدرت خود، رقبای خود را یکی پس از دیگری از بین میبرد.
او با خیانت اطرافیان خود از جمله برادرش فردو روبرو میشود. در قسمت دیگر از فیلم به فلشبکهایی از دوران جوانی ویتو کورلئونه میپردازد و نشان میدهد که چگونه او از یک مهاجر فقیر به یک پدرسالار قدرتمند تبدیل شد. در این بخش، شاهد رشادتها، فداکاریها و بیرحمیهای ویتو در مسیر رسیدن به قدرت هستیم. ویتو کورلئونه از سیسیل به آمریکا مهاجرت میکند. او به عضویت یک خانواده مافیایی در میآید.
بیشتر بخوانید: بهترین سریال های مافیایی
۳-رفقای خوب (Goodfellas)
سال تولید: ۱۹۹۰کارگردان: مارتین اسکورسیزینویسنده: نیکولاس پیلگی، مارتین اسکورسیزیبازیگران: رابرت دنیرو، ری لیوتا، جو پشی، لورین بلاکو، پل سوروینوژانر: زندگینامهای، جنایی، درامامتیاز (IMDB): ۸.۷مدتزمان: ۲ ساعت و ۲۵ دقیقهگروه سنی: R
“رفقای خوب” فیلمی درام و جنایی محصول سال ۱۹۹۰ به کارگردانی مارتین اسکورسیزی، نویسندگی نیکولاس پیلگی است. این فیلم بر اساس کتاب Wiseguy (اصطلاح عامیانهای که به اعضای مافیا میگفتند) اثر نیکولاس پیلگی ساخته شده و داستان واقعی هنری هیل، گانگستر سابق و خبرچین افبیآی را روایت میکند. جو پشی برای بازی در این فیلم برنده اسکار بازیگر نقش مکمل مرد شد.
خلاصه داستان
هنری هیل، جوان ایرلندی-آمریکایی، از کودکی مجذوب دنیای مافیا میشود. او با جیمی کانو، گانگستری بانفوذ، دوست میشود و بهتدریج در دنیای جنایت و خلاف غرق میشود. هنری با کار برای پائولی سیسرو، عموی جیمی، پلههای ترقی را طی میکند و به یکی از اعضای مورداعتماد او تبدیل میشود. او با کارن، دختری زیبا و جذاب، ازدواج میکند و زندگی پرزرق و برقی را آغاز میکند.
اما دنیای مافیا پر از خشونت، خیانت و خطر است. هنری بهتدریج از این زندگی خسته میشود و تصمیم میگیرد با افبیآی همکاری کند و علیه خانوادهی مافیای شهادت دهد. رفقای خوب داستانی پیچیده و جذاب از دنیای مافیا را روایت میکند. این فیلم به بررسی جنبههای مختلفی از جمله وفاداری، خیانت، طمع، قدرت و فساد میپردازد.
۴- جدامانده (The Departed)
سال تولید: ۲۰۰۶کارگردان: مارتین اسکورسیزینویسنده: ویلیام موناهان، آلن ماک، فلیکس چانگبازیگران: لئوناردو دیکاپریو، مت دیمون، جک نیکلسون، مارک والبرگ، مارتین شینژانر: جنایی، درام، دلهرهآورامتیاز (IMDB): ۸.۵مدتزمان: ۲ ساعت و ۳۱ دقیقهگروه سنی: R
“جدامانده” فیلمی جنایی و معمایی محصول سال ۲۰۰۶ به کارگردانی مارتین اسکورسیزی، نویسندگی ویلیام موناهان و تهیهکنندگی برد پیت، گری رابرتس و گلن وینسنت است. این فیلم بر اساس فیلم “امور دوزخی” محصول سال ۲۰۰۲ ساخته شده و داستان دو پلیسمخفی را روایت میکند که یکی در باند مافیایی نفوذ کرده و دیگری در اداره پلیس. فیلم “جدامانده” در هفتاد و نهمین دوره جوایز اسکار، برنده چهار جایزه از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین تدوین و بهترین فیلمنامه اقتباسی شد.
خلاصه داستان
بیلی کاستیگان، یک پلیس جوان و بااستعداد، توسط مافوقان خود برای نفوذ در باند فرانک کاستلو، یکی از قدرتمندترین گانگسترهای شهر، انتخاب میشود. او با نام مستعار “کاستیگان” وارد باند کاستلو میشود و بهتدریج اعتماد او را جلب میکند. در همین حال، کالین سالیوان، یکی از اعضای باند کاستلو، توسط مافوقان خود برای نفوذ در اداره پلیس انتخاب میشود. او با نام مستعار “وودز” وارد اداره پلیس میشود و به یکی از اعضای مورد اعتماد کاپیتان کوئینان تبدیل میشود.
کاستیگان و سالیوان هر دو در موقعیتی خطرناک قرار دارند. آنها باید هویت واقعی خود را مخفی نگه دارند و درعینحال به مافوقان خود اطلاعات بدهند. با گذشت زمان، تنش بین این دو پلیسمخفی افزایش مییابد و آنها به دنبال راهی برای ازبینبردن یکدیگر هستند.
۵- روزی روزگاری در آمریکا (Once Upon a Time in America)
سال تولید: ۱۹۸۴کارگردان: سرجو لئونهنویسنده: هری گری، لئوناردو بنونوتی، پیرو دیبرناردیبازیگران: رابرت دنیرو، جیمز وودز، الیزابت مکگاورن، تریت ویلیامز، تیوزدی ولد، جو پشیژانر: جنایی، درامامتیاز (IMDB): ۸.۳مدتزمان: ۳ ساعت و ۴۹ دقیقهگروه سنی: R
“روزی روزگاری در آمریکا” فیلمی حماسی و جنایی محصول سال ۱۹۸۴ به کارگردانی سرجو لئونه، نویسندگی هری گری، لئوناردو بنونوتی، پیرو دیبرناردی است. این فیلم آخرین فیلم بلند لئونه و همچنین طولانیترین فیلم او با مدت زمان ۲۲۲ دقیقه (نسخه کامل) است.
خلاصه داستان
فیلم “روزی روزگاری در آمریکا” داستان دو دوست به نامهای دیوید “نودلز” آرونسون و مکس ریکو را روایت میکند که در دوران کودکی در محله یهودینشین نیویورک بزرگ میشوند.
این دو دوست به همراه پتسی، دیگر دوستشان، بهتدریج در دنیای جرم و جنایت غرق میشوند و به یکی از قدرتمندترین باندهای مافیایی شهر تبدیل میشوند. اما با گذشت زمان، اختلافات و خیانتها بین این سه دوست رخ میدهد و مسیر زندگی آنها از هم جدا میشود. نودلز که از دنیای مافیا خسته شده، به فلشبکهایی از گذشته خود میرود و به یاد خاطرات دوران جوانی، عشقها و خیانتها و جنایاتی که مرتکب شده میافتد.
روزی روزگاری در آمریکا فیلمی حماسی و تاملبرانگیز است که به بررسی جنبههای مختلفی از جمله دوستی، خیانت، عشق، قدرت، فساد و گذر زمان میپردازد. لئونه با کارگردانی بینظیر، بازیهای درخشان بازیگران، فیلمنامه قوی و موسیقی متن بهیادماندنی، تصویری واقعی و ملموس از دنیای مافیا و دوران ممنوعیت الکل در آمریکا ارائه میدهد.
بیشتر بخوانید: بهترین سریال های معمایی
۶- سگهای انباری (Reservoir Dogs)
سال تولید: ۱۹۹۲کارگردان: کوئنتین تارانتینونویسنده: کوئنتین تارانتینو، راجر اوریبازیگران: هاروی کایتل، تیم راث، مایکل مدسن، کریس پن، استیو بوشمیژانر: جنایی، دلهرهآورامتیاز (IMDB): ۸.۳مدتزمان: ۱ ساعت و ۳۹ دقیقهگروه سنی: R
“سگهای انباری” فیلمی جنایی و مستقل محصول سال ۱۹۹۲ به کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی کوئنتین تارانتینو است. این فیلم اولین تجربه کارگردانی بلند تارانتینو بود و او در این فیلم از بازیگران نسبتاً ناشناختهای استفاده کرد. “سگهای انباری” به عنوان یکی از فیلمهای برجسته سینمای جهان شناخته میشود.
خلاصه داستان
سگهای انباری داستانی پیچیده و غیرخطی را روایت میکند که در آن، هویت واقعی شخصیتها و انگیزههای آنها بهتدریج آشکار میشود. گروهی از سارقان حرفهای به رهبری جو کاب، برای سرقت الماسهای گرانقیمت از یک جواهرفروشی برنامهریزی میکنند. جو کاب، برای حفظ رازداری و جلوگیری از نفوذ پلیس، از اعضای گروه میخواهد که نام واقعی خود را فاش نکنند و یکدیگر را با نامهای مستعار صدا بزنند.
اعضای گروه شامل آقای سفید، آقای نارنجی، ادی “بون” لاکونس، آقای صورتی، آقای بلوند، آقای قهوهای و آقای آبی هستند. سرقت طبق برنامه آغاز میشود، اما بهسرعت به هرجومرج تبدیل میشود. یکی از نگهبانان جواهرفروشی کشته میشود و آقای نارنجی زخمی میشود. سارقان با الماسها از محل فرار میکنند و به انباری متروکهای پناه میبرند.
در این مقاله از مجلهی اینترنتی اُکالا بلاگ، سفری به دنیای زیرزمینی مافیا داشتیم و به بررسی تعدادی از بهترین فیلمهای این ژانر پرداختیم. از شاهکارهای کلاسیک مانند “پدرخوانده” و “روزی روزگاری در آمریکا” تا فیلمهای مدرن و نوآورانهای مثل “رفقای خوب”، دنیای مافیا در سینما، تنوع و غنای بینظیری را به نمایش گذاشته است. هر کدام از این فیلمها، روایتی منحصربهفرد از دنیای مافیا ارائه میکنند و به بررسی مضامین مختلفی مانند قدرت، فساد، خانواده، وفاداری و خیانت میپردازند. فیلمهای مافیایی، نهتنها سرگرمکننده و هیجانانگیز هستند، بلکه میتوانند بهعنوان بازتابی از واقعیت جامعه و نقدی بر ساختارهای قدرت و فساد نیز تلقی شوند.
من سمانه هستم، از بچگیم عاشق این بودم که توی تلویزیون آشپزی رو آموزش بدم.
هر روز پیشبند آشپزخونه مادرم رو میبستم و ساعتها جلوی دوربین تخیلی ذهنم، آموزش آشپزی میدادم!
بزرگتر که شدم به صورت تخصصیتر رویاهامو دنبال کردم و هر روز براشون بیشتر تلاش کردم تا فهمیدم علاقه زیادی به دنیای شیرینیها و شیرین کردن کام آدمها دارم.
حالا خیلی خوشحالم که این فرصت رو دارم تا با تلفیق آشپزی کردن، نوشتن و عکاسی که الان بخش بزرگی از دنیای من شده بتونم این حس خوب رو با شما به اشتراک بزارم.