تجربه یکبار در ماه: راهی برای تحول 10 ساله در زندگیتان
هنر و ارتباط آن با سلامتی انسانها یک موضوع مورد بررسی و مطالعهی علمی در حوزهی پزشکی و روانشناسی است. افرادی که در فعالیتهای هنری مشغول به کار هستند، از طریق تجربههای هنری میتوانند مسیرهای سیمپیچی مغز را تغییر داده و انتقالدهندههای عصبی را تنظیم نمایند. این موضوع بر اساس تحقیقات به دلیل تأثیر مثبت هنر بر سلامتی فیزیکی و روانی افراد تأکید دارد.
سوزان ماگسامن، نویسنده کتاب «مغز در هنگام اشتغال به هنر»، در کتاب خود به اهمیت هنر برای سلامتی انسانها پرداخته و اشاره کرده است که هنر بهبودی برای مشکلات مختلفی همچون چاقی، بیماریهای قلبی، درد مزمن، فراموشی، پارکینسون، تنهایی و افسردگی میتواند فراهم کند. او بیان کرده است که هنر یکی از قدیمیترین مخلوقات انسانها است و تأثیر آن بر سیستمهای فیزیولوژیکی و عصبی انسان بسیار زیاد است.
بنابراین، فعالیت در زمینههای هنری میتواند به افزایش کیفیت زندگی و سلامتی افراد کمک کند و از این رو، توصیه میشود که افراد در فعالیتهای هنری مشارکت نمایند و از فواید مختلف آن برای بهبود حالت جسمی و روحی خود بهرهبرداری نمایند.
تک فان-اغلب آدمها برای فواید سلامتی به کتابهای رنگآمیزی، قلممو، بوم نقاشی، مجموعه شعر یا موزه رفتن فکر نمیکنند اما شاید وقتش رسیده که شروع کنند.
به گزارش تک فان، تحقیقات نشان میدهند که تجربههای هنری، چه به عنوان تولیدکننده و چه به عنوان نگهدارنده این هنرها، میتواند زیستشناسی ما را از طریق تغییر دادن مسیرهای سیمپیچی مغزمان و چکاندن ماشه آزادسازی انتقالدهندههای عصبی، شامل هورمونها و اندورفین، تغییر دهد.
مراقبین سلامتی بیشازپیش، با استناد به شواهد رو به رشد علمی درباره اثرگذاری هنر بر سلامتی فیزیکی و روانی، تأکید میکنند که افراد در هنر اشتغال بورزند زیرا طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از قبیل چاقی، بیماری قلبی، درد مزمن، فراموشی، پارکینسون، تنهایی و افسردگی به کمک هنر بهبود پیدا میکند.
سوزان ماگسامن، نویسنده کتاب «مغز در هنگام اشتغال به هنر: هنر چطور ما را تغییر میدهد»، در کتابش به این مضامین پرداخته و میگوید نقش هنر در سلامتی و حتی طول عمر با عوامل دیگری مانند ورزش، تغذیه و خواب قابل مقایسه است.
او میگوید:
«خودم همیشه هنر را امری تجملی میدیدم. چیزی که نمیتواند سیرتان کند، سرپناه باشد یا دشمنانتان را نابود کند.»
«اما به مجموعه وسیعی از یافتههای علمی دسترسی یافتم که نشان دادند هنر نیاز ابتدایی انسان است.»
«هنر یکی از قدیمیترین مخلوقات ماست (انسانها قبل از چرخ، رنگ را اختراع کردند)، یکی از ابتداییترین ابزار ارتباطی ماست (خیلی خیلی پیش از آنکه بنویسیم، نقاشی میکردیم) و یکی از فراگیرترین نیازهای ماست.»
«ورودیهای حسی ما پیوند میان 86میلیارد سلول عصبی مغزمان را برقرار میکند. اشتغال در هنر، چه به عنوان تماشاچی، خالق یا کسی که خودش دستی بر آتش دارد، اطلاعاتی را وارد بدنمان میکند که عمیقا روی مداربندی زیستی ما اثر میگذارند.»
«هنر سیستمهای فیزیولوژیکی و چندگانه عصبی ما را به صورت همزمان فعال میکند که یک پدیده فرگشتی منحصربهفرد است و شامل کل مغز، بدن و روحمان میشود. دفعه بعدی که با آهنگ مورد علاقهتان به وجد آمدید به انتخاب هنرمند برای تغییر دادن خودتان در سطح سلولی فکر کنید.»
عاطفه رضوان نیا