راهنمای کامل استفاده از چک الکترونیک
بانک مرکزی ایران در راستای توسعه خدمات مرتبط با چک الکترونیکی، دستورالعمل اجرایی مربوط به این محصول را ابلاغ کرده است. این دستورالعمل به تفاوتهای مهم این نوع چک با چک کاغذی اشاره دارد. طبق این دستورالعمل، سامانه چکاد از آبان ماه سال 1401 فعالیت خود را آغاز کرده و اقدامات فنی و قانونی برای تسهیل صدور و تبادل چک الکترونیکی انجام شده است.
دستورالعمل بانک مرکزی ایران از این قاعده برای صدور و تبادل چکهای الکترونیکی اعمال میشود. این محصول بر اساس قوانین مربوط به صدور چک، همچون دستورالعمل حساب جاری (ریالی)، اجرا میشود. برای اجرای دقیق این دستورالعمل، واحدهای مربوط به بانکها خواسته شده است تا تمهیدات لازم را انجام دهند و نظارت صحیح بر اجرای آن را داشته باشند. این اقدامات منجر به تسهیل و سرعت بخشیدن به فرآیند تبادل پول و تسویه حسابها در ایران خواهد شد.
بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی چک الکترونیک و تفاوتهای آن با چک کاغذی را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
به گزارش ایسنا، بانک مرکزی، در بخشنامهای به تاریخ ۲۷ اسفند ماه سال و به منظور تکمیل اقدامات قانونی و تبیین سازوکار اجرایی خدمات مرتبط با چک الکترونیکی، دستورالعمل فوق الذکر را با محوریت افتراقات مرتبط با این محصول نسبت به چک کاغذی به شرح زیر ابلاغ کرد:
به موجب تکلیف قانونی مندرج در تبصره ماده (۱) قانون «اصلاح قانون صدور چک» مصوب سال ۱۳۹۷، زیر ساخت صدور و تبادل چک الکترونیکی موسوم به سامانه چکاد از آبان ماه سال ۱۴۰۱ شروع به فعالیت کرد و متعاقباً توسعه محصول در چارچوب قوانین و مقررات مترتبه در دستور کار این بانک قرار گرفت. از این رو و به منظور تکمیل اقدامات قانونی موصوف و تبیین سازوکار اجرایی خدمات مرتبط با چک الکترونیکی، دستورالعملی با محوریت افتراقات مترتب بر این محصول نسبت به چک کاغذی؛ ارسال میشود.
گفتنی است، همانطور که در ماده ۹ دستورالعمل صدرالاشاره تصریح شده است سایر احکام، الزامات و سازوکارهای اجرایی ناظر بر صدور و تبادل چک الکترونیکی، حسب مورد تابع مفاد «قانون اصلاح قانون صدور چک» و مقررات مربوط از جمله «دستورالعمل حساب جاری (ریالی)» و آخرین اصلاحیههای آنها میباشد.
خواهشمند است دستور فرمایید ضمن ابلاغ مراتب به واحدهای ذیربط، تمهیدات و اقدامات مقتضی برای اجرای دقیق دستورالعمل پیوست معمول شده و بر حسن اجرای آن نظارت شود.