برای یک ناظر عادی، خورشید به نظر پایدار و بدون تغییر میآید. اما در واقعیت، خورشید تودهای از پلاسما (گازی باردار الکتریکی) است که همواره تحت تاثیر میدان مغناطیسی خودش قرار دارد. غیرقابلپیشبینی بودن طوفان های خورشیدی یکی از چالشهایی است که فیزیکدانان خورشیدی مدرن با آن مواجه هستند.
بهگزارش تکراتو به نقل از sciencealert، یکی از مسائل مهم، پیشبینی میزان تاثیر فورانهای تاج خورشیدی (CMEs) است. اما به نظر میرسد که الگوریتمهای یادگیری ماشینی میتوانند هشدارهای زودهنگامی برای این پدیده ارائه دهند!
مطالعهی جدیدی نشان میدهد که الگوریتمهایی که بر اساس دههها دادهی فعالیت خورشیدی آموزش دیدهاند، نشانههای افزایش فعالیت منطقهی خورشیدی AR13664 را مشاهده کردهاند و احتمالاً میتوانند به پیشبینی فورانهای آینده کمک کنند.
فورانهای تاج خورشیدی (CMEs) تودههای عظیم پلاسمایی هستند که به دلیل ناپایداریهای میدان مغناطیسی خورشید از تاج آن به فضا پرتاب میشوند. این انفجارهای پرانرژی معمولاً با شرارههای خورشیدی مرتبط هستند و هنگامی رخ میدهند که خطوط میدان مغناطیسی ناگهان تغییر آرایش داده و مقدار زیادی انرژی آزاد کنند.
CMEs میتوانند با سرعتی بین چندصد تا چندین هزار کیلومتر بر ثانیه حرکت کنند. اگر مسیر آنها به سمت زمین باشد، ممکن است ظرف چند روز به ما برسند.
زمانی که این فورانها به زمین میرسند، با مگنتوسفر (میدان مغناطیسی زمین) واکنش نشان داده و طوفانهای ژئومغناطیسی ایجاد میکنند. این طوفانها میتوانند ارتباطات ماهوارهای، سیستمهای GPS و شبکههای برق را مختل کنند. همچنین، باعث پدیدهی شفقهای قطبی میشوند که مناظر خیرهکنندهای در آسمان مناطق شمالی و جنوبی زمین به نمایش میگذارند.
پیشبینی دقیق این پدیدهها و تاثیر آنها بر میدان مغناطیسی زمین یکی از چالشهای پیشروی اخترشناسان بوده است. تیمی از محققان به سرپرستی سابرینا گوآستاویو از دانشگاه جنوا، از هوش مصنوعی برای این کار استفاده کردند. آنها با بهرهگیری از این فناوری، وقایع مرتبط با طوفان خورشیدی می ۲۰۲۴ را که از منطقهی خورشیدی ۱۳۶۴۴ سرچشمه گرفته بود، مدلسازی کردند.
در این طوفان، شرارهی خورشیدی عظیمی با شدت X8.7 ثبت شد! محققان با استفاده از هوش مصنوعی، حجم گستردهای از دادههای پیشین را بررسی کرده و الگوهای پیچیدهای را کشف کردند که با روشهای سنتی قابلشناسایی نبودند.
رویداد می ۲۰۲۴ فرصتی کمنظیر برای آزمایش توانایی هوش مصنوعی در پیشبینی فعالیت خورشیدی بود. هدف اصلی این مطالعه، پیشبینی وقوع شرارههای خورشیدی، نحوهی تغییرات آنها در طول زمان، تولید فورانهای تاج خورشیدی (CMEs) و در نهایت، تخمین طوفانهای ژئومغناطیسی روی زمین بود.
نتایج این پژوهش بسیار چشمگیر بود. طبق گزارش این تیم، هوش مصنوعی «دقت پیشبینی بیسابقهای ارائه داد و میزان عدمقطعیت در مقایسه با روشهای سنتی به طور قابلتوجهی کاهش یافت.»
پیشبینی زمان رسیدن CMEs به زمین و آغاز طوفانهای ژئومغناطیسی نیز با دقت بالایی انجام شد.
نتایج این تحقیق اهمیت زیادی دارد. قطعیهای برق، اختلالات ارتباطی و مشکلات ماهوارهای از پیامدهای برخورد CMEs به زمین هستند. بنابراین، استفاده از هوش مصنوعی برای پیشبینی این پدیدهها میتواند پیشرفتی هیجانانگیز در این حوزه باشد.
همچنین، علاقهمندان به نجوم و رصد آسمان میتوانند پیشبینیهای دقیقتری از شفقهای قطبی داشته باشند و بهتر برای مشاهدهی آنها برنامهریزی کنند.
اخبار تکنولوژی
طراحی و اجرا :
وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است
دیدگاهتان را بنویسید