شرکت TSMC که برترین کارخانه ساخت تراشه در جهان به شمار میرود، در نوامبر سال گذشته صادرات تراشههای هوش مصنوعی به چین را در پی درخواست دولت ایالات متحده متوقف کرد. این درخواست پس از کشف یک تراشه تولید شده توسط TSMC در یکی از پردازندههای هوش مصنوعی هواوی ارسال شد.
این اقدام TSMC، یعنی توقف صادرات تراشههای گرفیکی پیشرفته به چین که با استفاده از لیتوگرافی ۷ نانومتری یا پایینتر تولید شدهاند، نشان میدهد که این شرکت از تحریمهای ایالات متحده پیروی میکند. اما اکنون که دو ماه از سال ۲۰۲۵ گذشته است، TSMC محدودیتهای جدیدی را جهت جلوگیری از صادرات اجزای سیلیکونی قدرتمند به چین که برای آموزش هوش مصنوعی استفاده میشوند، اعمال کرده است.
آخرین محدودیت که در تاریخ ۳۱ ژانویه امسال اعمال شد، موجب میشود کارخانههای طراحی تراشه در چین نتوانند سفارش ساخت تراشههایی با لیتوگرافی ۱۶ نانومتر یا کمتر را به شرکت TSMC بدهند؛ مگر اینکه از بستهبندیهایی استفاده کنند که دولت ایالات متحده آنها را تائید کرده باشد.
تحریمهای جدید اکنون چینیها را ملزم میکند عملیات بستهبندی و تست تراشههای تولید شده توسط TSMC را به شرکتهای مورد تائید آمریکا بسپارند. همچنین آن دسته از طراحیکنندگان تراشه که هیچگونه تاسیسات یا کارخانهای برای تولید محصولات خود ندارد، باید از شرکت TSMC درخواست کنند تا تراشههای مورد نظر آنها را براساس طرحهای ارائه شده، تولید کند.
تصویری از نسخه iOS اپلیکیشن دیپسیک
علاوهبر این، قوانین جدید ایالات متحده صادرات تراشههای دارای بیش از ۳۰ میلیارد ترانزیستور که با استفاده از فرایند ساخت ۱۶ نانومتری یا پایینتر تولید شدهاند، به چین را غیرممکن میکنند؛ مگر اینکه توسعهدهندگان از مجوزی از وزارت بازرگانی آمریکا دریافت کنند. البته کارخانجات ایالات متحده، تایوان و کشورهای متحد میتوانند درصورت فروش تراشههای خود به مشتریان تائید شده، مجوز دریافت کنند.
گزارشات جدید حاکی از آن هستند که هوش مصنوعی دیپسیک R1 با استفاده از ۲۰۴۸ پردازنده گرافیکی H800 انویدیا در یک دوره دوماهه آموزش دیده است. این پردازنده گرافیکی با استفاده فرایند ساخت ۴ نانومتری تولید شده و گفته میشود ۸۰ میلیارد ترانزیستور را در خود جای داده است که موجب افزایش قدرت و بهرهوری انرژی آن میشود.
باتوجه به اینکه پردازنده گرافیکی H800 انویدیا تقریبا سه برابر بیشتر از ۳۰ میلیارد ترانزیستور دارد و با استفاده از فناوری ۴ نانومتری تولید میشود، شرکت توسعهدهنده دیپسیک ملزم بود مجوزی برای خرید این تراشه دریافت کنند. اینطور که پیداست، هیچگونه برای این شرکت صادر نشده است؛ در نتیجه، سازمان FBI و کاخ سفید در حال بررسی چگونگی دستیبابی چینیها به تراشه مذکور هستند.
اگرچه انویدیا اخیرا اعلام کرده که اعتقاد ندارد توسعهدهندگان دیپسیک قانونشکنی کردهاند، اما در ادامه افزوده است شرکای آن باید در چارچوب قانون عمل کنند. علیرغم اعمال محدودیتهای جدید، انتظار میرود شرکتهایی همچون اپل، ایامدی، اینتل، مدیاتک حتی برای تراشههای دارای بیش از ۳۰ میلیون ترانزیستور، مجوز صادرات دریافت کنند.
با این حال، پردازندههای گرافیکی معمولی که قبلا شرکتهایی مانند ایامدی، اینتل و انویدیا بدون محدودیت به کمپانیهای چینی فروختهاند، اکنون برای ارسال نیاز مجوز دارند. نکته جالب این است که در برخی موارد، محدودیتهای شرکت TMSC حتی سختتر تحریمهای اعمال شده توسط ایالات متحده هستند.
طراحی و اجرا :
وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است
دیدگاهتان را بنویسید