بدن ما ماشین است و مانند همه ماشین ها از سایش و فشار رنج می برد. آسیت یکی از مسائلی است که بدن ما باید با آن دست و پنجه نرم کند. آسیت به دلیل تجمع مایع در حفره شکمی ایجاد می شود . می تواند باعث درد و تورم زیادی شود و اگر به اندازه کافی سریع درمان نشود ممکن است منجر به از کار افتادن اندام ها شود. این مقاله از فروشگاه سلامتی و زیبایی به بررسی موضوعات علل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت و درمان خانگی آسیت می پردازد. در ادامه با ما همراه باشید.
آسیت یک وضعیت پزشکی است که با تجمع مایع در حفره شکمی که در بیشتر موارد ناشی از عملکرد نامناسب کبد است مشخص می شود. علاوه بر آسیب کبدی، انواع خاصی از سرطان، پانکراتیت، نارسایی کلیه و لخته شدن در وریدهای خاص ممکن است منجر به آسیت شود. لازم است بدانید که مصرف زیاد الکل یا مصرف بیش از حد مواد غذایی با محتوای فروکتوز یا ساکارز بالا به ترتیب می تواند باعث سیروز کبدی یا بیماری کبد چرب غیر الکلی شود. پاها متورم، نفخ، مشکل در تنفس در حالت دراز کشیدن و افزایش وزن از علائم شایع آسیت هستند. درمانهای خانگی مورد بحث در این مقاله نمیتوانند آسیت را درمان کنند، اما در صورت ترکیب با تغییرات مثبت در شیوه زندگی، به مدیریت علائم و بهبودی کمک میکنند.
علل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت
به عبارت ساده، آسیت یک اختلال بدنی است که به دلیل تجمع مایع در حفره شکم ایجاد می شود. این مایع همچنین می تواند به حفره قفسه سینه رفته و با فشار بر دیافراگم باعث تنگی نفس شود.
سیروز کبدی عامل ۸۵ درصد آسیت ها است. در جدول زیر سایر انواع آسیت و ارگانی که با آن مرتبط هستند فهرست شده است.
نوع آسیتارگان/قسمت مرتبط بدنکبدیکبد، ورید اجوف تحتانیکاردیوژنیکقلبنفروژنیککلیه هابدخیماکثر اعضای بدن (با سرطان)پانکراسپانکراسعلل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت
برخی از انواع غیر معمول آسیت عبارتند از:
آسیت مقاوم : آسیت هایی هستند که پس از درمان عود می کنند. بیمار در چنین مواردی مستعد ابتلا به عوارض مختلف کبدی است.آسیت شیلوس : این یک نوع غیر معمول آسیت است. علت آن نشت لنف از رگ لنفاوی پاره شده است.
گزارشی که در StatPearls منتشر شد نشان داد که افراد مبتلا به آسیت سیروز (جمع شدن مایعات در شکم به دلیل سیروز کبدی) در مدت ۳ سال ۵۰ درصد مرگ و میر دارند. همچنین تخمین زده شد که افراد مبتلا به آسیت مقاوم به درمان (آسیت پس از درمان) نرخ بقای کمتر از ۵۰ درصد در یک سال داشتند.
شرکت ساسانیان پارسیان کهن تنها نماینده انحصاری برند فلورسان روسیه در ایران، امارات متحده عربی و خاورمیانه می باشد.
آسیت بیشتر به دلیل آسیب ساختاری کبد رخ می دهد که منجر به عملکرد نامناسب می شود. یک بیماری کبدی مانند سیروز در درجه اول عامل آسیت است.
در سیروز، افزایش فشار در ورید اصلی کبد (فشار خون پورتال) وجود دارد. این به این دلیل اتفاق میافتد که آسیب کبدی جریان خون را کند میکند و باعث گشاد شدن رگهای خونی به دلیل سطوح بالاتر اکسید نیتریک میشود. با بدتر شدن این وضعیت، بدن هورمونهایی ترشح میکند که رگهای خونی را سفت میکند و باعث میشود کلیهها نمک را حفظ کنند، که منجر به عملکرد ضعیف کلیهها و تجمع مایع در شکم (آسیت) میشود که نشان دهنده نارسایی کبد است.
جدای از این، سرطان هایی که اندام های مختلف مانند روده بزرگ، معده، کبد، سینه و لوزالمعده را تحت تاثیر قرار می دهند، یکی دیگر از دلایل اصلی است که می تواند منجر به آسیت شود. علل دیگر عبارتند از:
مصرف بیش از حد الکل، باعث بیماری کبدی الکلی می شود که منجر به سیروز می شود.مصرف بیش از حد ساکارز و فروکتوز، منجر به بیماری کبد غیر الکلی و منجر به سیروز می شود.بی اشتهاییفشار خون پورتالهپاتیتهیپوآلبومینمیلخته شدن در وریدهای کبد و قلبپانکراتیت مشکلات کلیوی (نفروتیک)
در شرایطی مانند نارسایی قلبی یا بیماری کلیوی، بدن سعی می کند کاهش جریان خون را با سفت کردن رگ های خونی و نگه داشتن آب و نمک جبران کند و به تجمع مایعات اضافه کند.
توجه:
اپیدمی بیماری کبد غیر الکلی در افراد جوان به دلیل مصرف بیش از حد ساکارز (شکر سفره) و فروکتوز (از شیرین کننده های شربت ذرت با فروکتوز بالا در نوشابه) وجود دارد.
علل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت
علائم شایع آسیت عبارتند از:
شکم بزرگ شدهناراحتی شکمیخستگیپاهای متورمکاهش خروجی ادرارافزایش وزنخونریزی گوارشینفخسوء هاضمه، حالت تهوع و/یا استفراغمشکل در تنفس هنگام دراز کشیدن
علاوه بر این، هنگامی که سیروز به مرحله آسیت مقاوم میرسد (مرحلهای که تجمع مایع در حفره صفاقی به درمان پزشکی مقاوم میشود)، ممکن است سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (یک سیستم هورمونی پیچیده در بدن انسان که مایعات را تنظیم میکند) فعال شود. این به نوبه خود ممکن است باعث علائم هیپرآلدوسترونیسم (تولید بیش از حد هورمون آلدوسترون) و عدم تعادل کلیوی شود.
اگر سیروز دارید، از خوردن ماهی یا گوشت خام یا نپخته خودداری کنید، که ممکن است به کاهش خطر عفونت آسیت کمک کند.
اگر کنترل نشود، ممکن است علاوه بر علائم آسیت که متوجه آن می شوید، برخی عوارض نیز ایجاد شود.
اگر به درستی مدیریت نشود، آسیت می تواند منجر به عوارض شدید، از جمله پریتونیت باکتریایی خود به خودی شود. این یک وضعیت جدی است که در آن باکتری مایعی را که در شکم جمع میشود، آلوده میکند. این وضعیت می تواند به طور ناگهانی ایجاد شود و ممکن است منجر به عفونت های شدید شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. در صورت درمان نشدن، تجمع مایع در آسیت نه تنها خطر عفونت را افزایش میدهد، بلکه فشار اضافی بر کلیهها و کبد وارد میکند و باعث اختلال در عملکرد ارگانها میشود. بنابراین، درمان به موقع برای جلوگیری از این پیامدهای جدی و اطمینان از مدیریت کلی بهتر وضعیت مهم است.
گاهی اوقات ناراحتی و تورم شکم ممکن است در اثر نفخ ایجاد شود. برای یادگیری تفاوت آن با آسیت، بخش بعدی را بررسی کنید.
علل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت
نفخ و آسیت را می توان بر اساس شدت و علل زمینه ای آنها تشخیص داد. نفخ، احساس ناراحت کننده پری و اتساع شکم است. معمولاً در اثر عواملی مانند پرخوری یا مشکلات گوارشی ایجاد می شود و معمولاً یک وضعیت موقت و غیر جدی است.
از طرف دیگر آسیت یک وضعیت پاتولوژیک است که در آن مایع غیرطبیعی در حفره شکمی تجمع می یابد. این به دلیل شرایط زمینه ای جدی مانند سیروز کبدی ، نارسایی قلبی یا سرطان رخ می دهد. آسیت منجر به تورم قابل توجه شکم می شود و نیاز به ارزیابی و درمان پزشکی دارد.
علل و علائم آسیت چیست؟ انواع آسیت
اگر رژیم غذایی شما سالم نباشد، استفاده از درمانهای خانگی فقط تا حدی یا گاهی اوقات به سختی جواب میدهد. مدیریت تغذیه می تواند نقش مهمی در مدیریت آسیت و جلوگیری از عود آن داشته باشد. رژیم غذایی کم چربی و محدودیت کلسترول و سدیم برای بیماران مبتلا به آسیت توصیه می شود. در اینجا چند توصیه رژیم غذایی برای شما آورده شده است:
به جای نمک معمولی (رژیم غذایی کم نمک) از جایگزین های نمک استفاده کنید.مرکبات مانند نارنگی، پرتقال، گریپ فروت و غیره ادرار آور طبیعی هستند و به شما کمک می کنند تا مایعات اضافی را از شکم خود خارج کنید. برای داشتن کبد سالم، غذاهای بیشتری را بررسی کنید . گنجاندن آنها در رژیم غذایی به ارتقای سلامت اندام و سلامت کلی کمک می کند.آناناس همچنین یک ادرارآور طبیعی است. می توانید آن را به تنهایی بخورید یا آب آن را بنوشید.انبه برای کمک به تسکین علائم آسیت شناخته شده است.جو نه تنها برای قلب شما عالی است، بلکه برای درمان آسیت نیز مفید است. آنها ادرار آور خوبی نیز هستند.غلات کامل و غذاهای غنی از فیبر بخورید.از یک رژیم غذایی با پروتئین بالا استفاده کنیدغذاهای غنی از پتاسیم و منیزیم مانند سبزیجات با برگ تیره، آووکادو، قارچ، چغندر و موز باید مصرف شوند. آنها احتباس آب را کاهش می دهند و فشار خون را کاهش می دهند.برای سالم ماندن و مبارزه با آسیت مقدار قابل توجهی از خربزه مصرف کنید. خربزه به هضم غذا کمک می کند و به بازیابی مایعات بدن کمک می کند.آب نارگیل سرشار از پتاسیم است و بدن را هیدراته نگه می دارد.
کاهش مصرف نمک خوراکی برای درمان آسیت مهم است. نمک منجر به تجمع مایع می شود. با این حال، نمک دریا با ۷۲ ماده معدنی خود می تواند با کشیدن آب به داخل سلول ها به رقیق شدن این مواد معدنی و پیشبرد متابولیسم سلولی کمک کند.الکل یکی از علل اصلی آسیت است. باید به طور کامل از آن اجتناب شود.از شربت ذرت با فروکتوز بالا خودداری کنید.هضم شیر و مشتقات آن ممکن است برای بدن مشکل باشد و بهتر است برای بیماران آسیتی از مصرف آن اجتناب شود.از غذاهای نشاسته ای مانند برنج، سیب زمینی، ذرت و غیره خودداری کنید.از چیزهایی که باعث نفخ می شوند دوری کنید.از غذاهای فرآوری شده خودداری کنید زیرا حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند.
رژیم کم سدیم برای افراد مبتلا به آسیت توصیه می شود زیرا از تمایل بدن به احتباس مایعات جلوگیری می کند.
همیشه بهتر است قبل از ایجاد هر گونه تغییر شدید در رژیم غذایی خود با پزشک خود مشورت کنید.
آسیت در اصطلاح پزشکی چیست؟
آسیت تجمع مایع در حفره صفاقی است که باعث تورم شکم می شود.
این زمانی اتفاق می افتد که عدم تعادل در سطوح پلاسمایی که به داخل و خارج از خون و عروق لنفاوی جریان می یابد وجود دارد.
چرا آسیت در سیروز رخ می دهد؟
در سیروز، عملکرد کبد به دلیل زخم شدن بافت کبد مختل می شود. فشار خون بالا در سیستم وریدی کبد وجود دارد، یعنی فشار خون ورید پورتال وجود دارد. در نتیجه، مایع در شکم جمع می شود. این یک فرآیند پیچیده است .
مایع آسیت چیست؟
آب آسیت مایع سروزی حاوی پروتئین است که در حفره شکمی جمع می شود.
مایع شکم چه رنگی است؟
آب انباشته شده شکم معمولاً به رنگ شفاف تا زرد کم رنگ است.
عوارض آسیت چیست؟
آسیت در صورت عدم درمان می تواند منجر به عوارض شدید شود. این عوارض مربوط به عفونت است یا به دلیل فشار بیش از حدی است که روی اندام های شکمی ایجاد می شود:
پریتونیت باکتریایی (عفونت مایع آسیتی)نارسایی کلیهسوء تغذیه پروتئینیآنسفالوپاتی کبدیعوارض شدید کبدیآیا می توان از آسیت پیشگیری کرد؟
اقداماتی که با هدف حفظ سلامت کبد شما انجام می شود در جهت پیشگیری از آسیت عمل می کند. برخی از نکات پیشگیری در زیر ذکر شده است:
نوشیدن الکل را متوقف کنید.استفاده از شیرین کننده های شربت ذرت با فروکتوز بالا را متوقف کنید.به طور منظم ورزش کنید.غذای سالم بخورید.از سیگار کشیدن خودداری کنید.مصرف نمک خوراکی خود را کاهش دهید.رابطه جنسی ایمن داشته باشید.چشم انداز (پیش آگهی) آسیت چیست؟
بیماران مبتلا به آسیت معمولاً پیش آگهی خوبی ندارند. میزان مرگ و میر ۱۵ درصد در فاصله زمانی یک ساله وجود دارد. با این حال، این چشم انداز تا حد زیادی به علت زمینه ای بستگی دارد ( ۲۷ ).
آسیت بدخیم چیست؟
آسیت بدخیم به دلیل سرطان است و سلول های بدخیم (سرطانی) در مایع آسیت وجود دارد. این سلول های سرطانی معمولاً بدخیمی های ثانویه تومورهای اولیه با منشاء تخمدان، کولورکتال، پانکراس و رحم هستند. چنین بیمارانی پیش آگهی بسیار بدی دارند و گزینه های درمانی آنها باید به دقت سنجیده شود تا از عوارض بیشتر جلوگیری شود. سرطان حدود ۱۰ درصد موارد آسیت را تشکیل می دهد.
درن آسیتی چیست؟
هنگامی که داروها در از بین بردن تجمع مایع کار نمی کنند، پزشکان تخلیه آسیت را انتخاب می کنند. این فرآیندی است که در آن یک لوله با دقت وارد شکم می شود و مایع آسیتی به داخل کیسه تخلیه می شود. به این فرآیند پاراسنتز (تپ آسیتی) نیز می گویند. در برخی موارد، پزشک حتی ممکن است برای مدیریت این وضعیت به پیوند کبد یا شنت پورتوسیستمیک داخل کبدی ترانس جوگولار (TIPS) مراجعه کند .
چه مدت طول می کشد تا آسیت پایین بیاید؟
میانگین بقای افراد مبتلا به آسیت که به درمان پاسخ نمی دهد تقریباً شش ماه تا یک سال است.
آیا می توانید زندگی کاملی با آسیت داشته باشید؟
امید به زندگی یک فرد مبتلا به آسیت معمولاً به شدت علائم و علت زمینه ای بستگی دارد.
آیا با آسیت باید آب بنوشید؟
مصرف آب برای افراد مبتلا به آسیت به ندرت به کمتر از ۱ لیتر در روز محدود می شود.
تخم مرغ برای آسیت مفید است؟
بله، اما فقط سفیده تخم مرغ برای آسیت مفید است.
پروبیوتیک ها به آسیت کمک می کنند؟
خیر، طبق یک مطالعه، مصرف پروبیوتیک ها به بهبود آسیت کمک نمی کند.
منبع
آسیت چیست؟
طراحی و اجرا :
وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است
دیدگاهتان را بنویسید