تک فان

تک فان

مجله خبری تفریحی: دنیای سرگرمی و تفریح
امروز: جمعه , ۳ اسفند , ۱۴۰۳
X
نقد انیمیشن Spellbound | درس احساسات شعاری

نقد انیمیشن Spellbound | درس احساسات شعاری

انیمیشن Spellbound با برگردان فارسی «طلسم شده» جدیدترین اثر از «ویکی جنسون» می‌باشد. این کارگردان پیش از این عهده‌دار و سازنده دو اثر پرطرفدار و محبوب در جهان انیمیشن یعنی «شرک» (Shrek) و «داستان کوسه» (Shark Tale) نیز بوده است که هردوی این انیمیشن ها در سال های انتشار خود به کاندیداتوری جایزه «بهترین انیمیشن سال» در آکادمی اسکار نیز رسیده بودند.

تبلیغات

حال بعد از سالهای متمادی این فیلمساز دوباره با انیمیشن «طلسم شده» به قالب انیمیشن در سینما بازگشته است اما بر خلاف دو اثر پیشین خود، انیمیشن «طلسم شده» با استقبال گرم و پرشوری همچون گذشته روبه‌رو نشد و با نمرات متوسطی که از سوی محافل سینمایی و مخاطبان دریافت کرد در کنار بی محلیِ آکادمی ها به انیمیشن «طلسم شده» عملا می‌توان گفت که این انیمیشن حداقل در نسبت به دو اثر پیشین خودِ کارگردان پسرفتی قابل توجه داشته است.

داستان انیمیشن «طلسم شده» درباره پرنسسی به نام «الیان» می‌باشد که والدینش که شاه و ملکه سرزمین جادویی‌شان باشند، توسط یک طلسمِ ناشناخته از ظاهر انسانی خود تبدیل به دو هیولا با خلق و خوی حیوانی شده‌اند و «پرنسس الیان» تلاش دارد که این تغییر ظاهر را از مردمان سرزمینش پنهان کرده و تمام تلاشش را انجام دهد تا والدینش دوباره به ظاهر انسانی خود بازگردند.

نقد انیمیشن Spellbound | درس احساسات شعاری - گیمفا

انیمیشن در ژانر موزیکال و فانتزی روایت می‌شود و از همان ابتدای پلات و طرحِ داستان، کاراکتر نقش اول خود را در مقابل دست‌اندازِ زندگانی‌اش قرار می‌دهد و آن هم تغییر شکل شمایل انسانی والدینش هست. البته که اثر به طبعِ قالب خود یعنی پویانمایی و ژانر موزیکال، نرم و آسان این دست انداز را روایت می‌کند اما هر چه که از زمان روایت می‌گذرد و جلوتر می‌رویم تا احیانا با جوانبِ این دست انداز بهتر و نزدیکتر آشنا شویم، چیزی عایدمان نمی‌شود.

در واقع تنها عوارضِ این دست انداز در زندگی «پرنسس الیان» در حد همان افتتاحیه کوتاه اثر است که نمی‌تواند آنطور که می‌خواهد با دوستانش وقت بگذراند و در حد یکی دو نیم‌نگاه به سایرین، حسرت آن را دارد که والدینش همچون یک والدینِ نرمالِ آدمیزادی به او توجه کرده و یا اصطلاحاً گیر دهند؛ اثر در واقع در همین حد از این عوارض رونمایی می‌کند و دیگر حفاری‌ای در طول اثر نمی‌بینیم تا این خواسته‌ی «پرنسس الیان» مبنی بر تغییر ظاهر والدینش عمق گرفته تا آن را یک خواسته‌ی دلی در نظر بگیریم.

درباب شمایل و رفتارهای هیولاییِ والدین «پرنسس الیان» می‌توان گفت که بسان حیواناتی خانگی و اتفاقا شیرین جلوه می‌کنند و پرنسس خیلی کلی همچون حیوان خانگی با آنها رفتار می‌کند یعنی آنطور که باید آنها‌ را به سان والدین نمی‌بیند و تنها شیطنت‌های هیولایی و شلوغ‌کاری‌هایشان در قاب به چشم می‌آید تا جوانب ارتباطی؛ در ادامه، اثر هنوز شروع نشده [جوانب ارتباط پرنسس با والدینش را هنوز درک نکرده ایم] وارد ماجراجویی‌اش می‌شود و مخاطب را به مسیر ماجراجویانه خود پرت می‌کند، مسیری که در آن باز هم به جای اینکه جوانب ارتباطی در نظر گرفته و پرداخت شود، در عوض قابلیت‌های جادویی آن ریموتِ رنگین را می‌بینیم تا صرفا یک اکشنِ فانتزی تحویل مخاطبش داده باشد [آنهم صرفا در حد سرگرمی یکبارمصرف برای مخاطبان خردسالش]

نقد انیمیشن Spellbound | درس احساسات شعاری - گیمفا

حال در این مسیری که پرنسس با والدین هیولا‌نمای خود می‌پیماید قرار است راز آن طلسم ناشناخته فاش شود که چرا و چگونه والدینش تغییر شکل پیدا کرده‌اند که البته افشا شدن این طلسم هم آنطور که باید برای مای مخاطب مهم نشده است زیرا که مقدمه‌چینی مقبول و به اندازه‌ای برای این اهمیت‌واقع شدن در طول انیمیشن مشاهده نکرده بودیم.

در این مسیر سه مرحله تعبیه شده است، مراحل سه‌گانه‌ای که مثلا قرار است ″والدین پرنسس الیان″ به شمایل انسانی خود بازگردند اما در همان مرحله اول همه چیز لو می‌رود که آن طلسم چه بوده و چرا باعث تغییر شکل‌شان شده است؛ خواستگاه این طلسم که در دم‌دست‌ترین توضیح ممکن به یک جنگل جادویی موسوم به ″جنگل خیلی تاریک″ مربوط می‌شود، حال علت این تغییر شکل در همان تونلِ مرحله اول عیان می‌شود که بله احساساتِ منفی از قبیل جر و بحث، حسادت و نبودِ عشق باعث شده که طلسم سراغ والدینِ «پرنسس الیان» بیاید، هرچقدر احساسات منفی بیشتر شده آن طلسم که در قالب یک گردباد سیاه نشان داده می‌شود به آنها نزدیک تر و برعکس احساسات مثبت باعث می‌شود آن گردباد (طلسم) از آنها دور شود.

این مورد که طلسم به احساسات منفی و مثبت مربوط شده است بسان یک شعارِ کادوپیچ شده نمود پیدا می‌کند،‌ چرا می‌گویم شعار؟ زیرا وقتی ″والدینِ پرنسس الیان″ شخصیت‌پردازی نشده اند و اثر از همان ابتدا خلق و خوی حیوانی‌شان را نشان داده پس طور می‌شود احساسات رخ‌داده بین‌شان را درک کنیم تا بعدش بتوان آن طلسمِ جنگل‌ را بسان یک ماهیت اخطاردهنده در اثر بپذریم.

در ادامه‌ اثر نیز و آن دو‌ مرحله دیگر هم به همین صورت است و انیمیشن در سطحی ترین و شعاری ترین شکل ممکن پیش می‌رود تا بسیار کلی و دم دستی به مخاطبش درس زندگانی دهد درحالیکه مدیوم سینما بخصوص قالب انیمیشن جای درس و پند و اندرز نیست؛ ارجاع به مرحله پایانی و تغییر نگرشِ کاملا باسمه‌ای و تحمیلیِ «پرنسس الیان» که به یکباره از والدینش ناامید می‌شود تا اثر فرمول کلیشه‌ای خود را پیش بگیرد تا مثلا پیوند نهایی والدین و بازگشت‌شان به شمایل انسانی‌شان را باور کنیم.

نقد انیمیشن Spellbound | درس احساسات شعاری - گیمفا

در مجموع انیمیشن «طلسم شده» (Spellbound) را می‌توان اثری یکبارمصرف قلمداد کرد که گویا دوری بیست ساله سازنده آن «ویکی جنسون» از ساخت انیمیشن، تأثیرش‌ را بر روی وی گذاشته و از طرفی کمپانی طماع نت فلیکس (Netflix) هم که با فیلمنامه‌ای دم‌دستی سراغ او رفته تا شاید بتواند از قِبل او شانسی برای جوایز سینمایی‌ داشته باشد. درکل تحویل نگرفته‌شدن این انیمیشن از معدود تصمیمات درست از جانب آکادمی ها بوده است. همین

امتیاز نویسنده : ۴ از ۱۰

منبع خبر

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی و اجرا : وین تم
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به وب سایت تک فان است