ویتامین: راه حلی انرژیبخش برای خستگیهای روزمره
ویتامینهای گروه B برای سلامتی مغز و عملکردهای آن بسیار حیاتی هستند. ویتامین B۱ به عنوان یکی از اعضای این گروه در مغز برای تولید مواد شیمیایی مورد نیاز برای مدیریت خلق و خو و سایر عملکردها اهمیت زیادی دارد. از آنجا که اکثر نانها در کشور ما تصفیه شدهاند، ممکن است کمبود ویتامین B۱ پیش آید که میتواند منجر به افسردگی و خستگی شود.
ویتامین B۳ نیز که در تولید سروتونین، ماده شیمیایی مهم برای ارتقاء خلق و خو، نقش دارد، برای افراد مبتلا به افسردگی بسیار حائز اهمیت است. برای جلوگیری از کمبود ویتامینهای گروه B، میتوان از مواد غذاییی مانند شیر و لبنیات، غلات، ماهی، تخممرغ و میوهها استفاده کرد.
از آنجا که ویتامینهای گروه B نسبتاً آسیبپذیر هستند و در فرآیند پخت غذا بخصوص در تماشاخانهی نور آفتاب از بین میروند، توجه به روشهای آمادهسازی غذا و حفظ ارزش غذایی این ویتامینها اهمیت دارد. به عنوان نتیجهای از کمبود ویتامینهای گروه B، ممکن است افراد تحت تأثیر تغییرات خلق و خو و احساسات منفی قرار بگیرند، بنابراین حفظ تغذیه سالم و متوازن با منابع غنی از این ویتامینها حیاتی برای روان و جسم است.
متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران درباره تاثیر ویتامینها روی کیفیت خلق و خو توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرآنلاین، «خدیجه رحمانی» متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران در پاسخ به این سوال که بیشتر کمبود کدام ویتامین در کشور وجود دارد به ایلنا گفت: کمبود ویتامین B ۱ در کشور بیشتر دیده میشود. با الگوهای مصرفی که وجود دارد باید آن را در غلات گنجاند. مثلا نانها باید برای دریافت این ویتامین تصفیه نشده باشند، اما متلاسفانه بیشتر نانهای ما تصفیه شده است و برای همین ویتامین B ۱ دریافت نمیشود.
تأثیر ویتامین B بر خلق و خو
رحمانی درباره تاثیر ویتامینها روی کیفیت خلق و خو نیز توضیح داد: ویتامینهای گروه B نقش مهمی در کمک به مغز در تولید سطح کافی مواد شیمیایی مورد نیاز برای مدیریت خلق و خو و سایر عملکردها دارند؛ بنابراین ویتامینهای گروه ب در خلق و خو به دلیل نقشی که در متابولیسم بدن دارند بسیار تاثیرگذارند. اگر کسی دارای مقادیر کم ویتامین B و به ویژه B ۱۲ باشد، احتمال دارد علائم افسردگی را تجربه کند. به ویژه B ۱۲ در کاهش خستگی شناخته شده است.
وی افزود: ویتامین B ۳ نیز که در تولید سروتونین نقش دارد بسیار اهمیت دارد. در افراد مبتلا به افسردگی، سطح سروتونین آنها پایین است. توزیع ویتامین B ۳ در مواد غذایی زیاد است و عمدتا کمبود آن کمتر پیش میآید. مگر کسی مشکلات گوارشی داشته باشد. اما جذب ویتامین B ۱ و B ۲ از طریق مواد غذایی کمتر است. B ۲ بیشتر در شیر و لبنیات یافت میشود. اگر به این دست لبنیات حرارت زیاد داده نشود و در معرض نورآفتاب قرار نگیرند، چون نور آفتاب آنها را از بین میبرد، ممکن است با این شرایط بیشتر جذب بدن شوند. چون ویتامین گروه B نسبتا ناپایدارند و در مراحل پخت بین ۳۰ تا ۶۰ درصد آنها از بین میرود برای همین کمبود آن بیشتر حس میشود.