شیرینی لذیذی که دندانهای شما را به چالهی لذت میکشاند!
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین بیماریهای غیر واگیر دنیاست که تاثیر زیادی بر سلامت عمومی افراد دارد. اطلاعات نشان میدهد که حدود نیمی از جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند. علت اصلی این بیماری مصرف بیش از حد قندهای آزاد مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز است. این قندها توسط باکتریهای موجود در دهان متابولیزه شده و باعث تولید اسید شده که باعث انحلال مینا و عاج دندان میشود.
محدود کردن مصرف قندهای آزاد به کمتر از ۱۰ درصد کل انرژی دریافتی و حتی بهتر از آن، به کمتر از ۵ درصد، میتواند میزان پوسیدگی دندان را به حداقل برساند. به علاوه، استفاده از مداخلات ساده و مقرون به صرفه در سطح جمعیت و فردی نیز میتواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
در کشورهای با درآمد متوسط، میزان پوسیدگی دندان بیشتر است به خاطر مصرف بیش از حد قند. در این کشورها، شیرینیها، غلات شیرین، نوشیدنیهای شیرین شده و سایر محصولات شیرینکننده منابع اصلی قندهای آزاد هستند. بنابراین، کنترل مصرف این مواد میتواند از پوسیدگی دندان در این جوامع جلوگیری کند.
بررسیها بیانگر این است که تقریباً نیمی از جمعیت جهان به پوسیدگی دندان مبتلا هستند و این در حالی است که محدود کردن مصرف قندهای آزاد به کمتر از ۱۰ درصد کل انرژی دریافتی، میزان پوسیدگی دندان را به حداقل میرساند.
به گزارش ایسنا، تحقیقات بیانگر این است که پوسیدگی دندان، شایعترین بیماری غیرواگیر دنیا است. پوسیدگی دندانها میتواند بر سلامت عمومی اثر بگذارد. پوسیدگی دندان هرچند سلامت عمومی را تحت تاثیر قرار میدهد، اما تا حد قابل توجهی با بهرهگرفتن از مداخلات ساده و مقرونبه صرفه در سطح جمعیت و فردی قابل پیشگیری است.
درمان همواره پرهزینه است و میزان دسترسی به درمان در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط ممکن است مطلوب نباشد؛ به نحوی که دندانهای آسیبدیده از پوسیدگی باعث درد یا ناراحتی میشوند و تحت تاثیر همین موضوع هم دندانهای پوسیده به دلیل ناتوانی مالی جهت ترمیم، کشیده میشوند.
اگرچه تمام افراد در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند، اما میزان پوسیدگی دندان در میان کودکان و نوجوانان بیشتر است. بررسیها بیانگر این است تقریبا نیمی از جمعیت جهان به پوسیدگی دندان مبتلا هستند، اما سطوح بالایی از پوسیدگی دندان در کشورهای با درآمد متوسط رخ میدهد که میزان مصرف قند بالایی دارند.
بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، قندهای آزاد مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز اضافه شده به مواد غذایی و نوشیدنیها جزو عوامل اصلی پوسیدگی دندان محسوب میشوند. بررسیها بیانگر این است که پوسیدگی دندان زمانی ایجاد میشود که باکتریهای موجود در دهان، قندها را متابولیزه کرده و اسید تولید میکنند و سبب انحلال مینا و عاج دندان میشود.
شیرینیها، کیکها، بیسکوویتها، غلات شیرین، دسرهای شیرین، ساکارز، عسل، نوشیدنیهای شیرین شده نیز جزو منابع اصلی قندهای آزاد محسوب میشوند.
محدودکردن مصرف قندهای آزاد به کمتر از ۱۰ درصد کل انرژی دریافتی و در ایدهآلترین حالت ممکن یعنی به کمتر از ۵ درصد، میزان پوسیدگی دندان را به حداقل میرساند.