گنجینه ارزشمند: کلاه باستانی، نشان از تاریخ ایران و یونان
این کلاه خود، که به طور استثنایی سبک کورینتی نامیده میشود، مربوط به نبرد معروف ماراتون است که در سال ۱۸۳۴ کشف شده است. این کلاه همراه با یک جمجمه که هنوز درون آن بود، توسط جورج نوجنت-گرینویل کشف شد و اکنون برای دیدار عموم در موزه سلطنتی اُنتاریو در نمایش است.
نوجنت-گرینویل، که به باستانشناسی علاقه مند بود، در جستجوی باستانشناسی در یونان بود و در دشت ماراتون این کلاه خود را پیدا کرد. نبرد ماراتون یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ یونان باستان بود که نیروی یونانیان موفق به شکست ارتش ایرانی شد.
پیشینه و نحوه نبرد این کلاهخود نشاندهنده این است که ممکن است متعلق به یک هوپلیت یا سرباز یونانی باشد که در نبرد ماراتون جان باخته است. ارتش آتن به رهبری ژنرال میلتیادس با سربازانی با زرههای برنزی مبارزه میکرد که از نیزهها و سپرهای بزرگ برنزی استفاده میکردند.
اکنون این کلاه خود و جمجمه داخلی آن در موزه سلطنتی اُنتاریو به نمایش گذاشته شده و شاهد زیبایی و تاریخ این اثر باستانی هستیم.
فرادید نوشت: این کلاهخود استثنایی سبک کورینتی مربوط به نبرد ماراتون، در سال ۱۸۳۴ همراه با جمجمهای که هنوز داخلش بود، پیدا شد. این یافته که اکنون بخشی از کلکسیونهای موزه سلطنتی اُنتاریو است، در اصل توسط جورج نوجنت-گرِنویل، مامور عالیرتبه دولت بریتانیا در جزایر ایونی بین سالهای ۱۸۳۲ تا ۱۸۳۵، کشف شد.نوجنت-گرنویل که شیفته باستانشناسی بود، تعدادی کاوش باستانشناسی ابتدایی در یونان انجام داده بود که یکی از آنها در دشت ماراتون بود، جایی که کلاهخود کشف شد. نبرد ماراتون به عنوان یک رویداد مهم در تاریخ یونان باستان، شاهد پیروزی یک نیروی یونانی بر ارتش ایرانی بود.این نبرد، تلفات متعددی به جای گذاشت و به نظر میرسد این کلاهخود متعلق به یک هوپلیت یا سرباز یونانی بوده که در جریان این نبرد شدید و خونین، جان باخته است. ارتش آتن به فرماندهی ژنرال میلتیادس تقریباً از سربازهایی با زرههای برنزی تشکیل شده بود که بیشتر از نیزهها و سپرهای بزرگ برنزی استفاده میکردند. آنها در ترکیبهای فشردهای به نام فالانکس میجنگیدند و پیادهنظام سبکپوش ایرانی را در نبرد به زحمت انداختند. امروزه این کلاهخود و جمجمه درون آن را در گالری یونانِ موزه سلطنتی انتاریو به نمایش گذاشته شده است.راضیه میرزاحیدری