11 انتخاب لذیذ برای افطاریدریایی و سالم
در ماه مبارک رمضان، زمان حیاتی است که برای آمادهکردن غذاها بسیار محدود است، به خصوص برای خانمهای خانهدار که روزه میگیرند. به همین دلیل، غذاهای ساده و سریعتهیهشده ترجیح میدهند. اما غذاهای افطاری باید بهقدر کافی تغذیهای و متعادل باشند تا کلیه نیازهای بدن ما را تأمین کنند. در این مقاله به بررسی چند پیش غذای خوشمزه برای افطار اشاره شده است.
آش رشته، سوپ جوسوپ، حلیم، کشک بادمجانی، عدسی، شله زرد، شیر برنجی، فرنی، دویماج، گراتن مرغ و سیبزمینی، حمص و… از جمله غذاهایی هستند که میتوانید برای افطار درست کنید. این غذاها همگی سبک، گرم و شیرین هستند و مواد تازه و سالم در آنها استفاده میشود.
به عنوان یک دستور نوشته شده، مراحل تهیه هر یک از این غذاها تشریح شده و نکات مهم در آمادهسازی آنها بیان شده است. برای اطلاعات بیشتر به مقالات مشترک کلیک کنید.حفظ کنید تا در هنگام آشپزی بتوانید از آنها بهره ببرید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شود و به شما در آمادهسازی غذاهای سالم و خوشمزه برای افطار کمک کند.
در ماه رمضان به علت روزه گرفتن خانمهای خانهدار، فرصت درست کردن غذاهای مجلسی و زمانبر را ندارند. بنابراین ترجیح میدهند غذاهای ساده که هم سالم است و هم سریع درست میشود را بهعنوان افطاری طبخ کنند. در ماه رمضان باید غذاهایی را سرو کرد که کلیه نیازهای بدن ازجمله پروتئین، کربوهیدرات، ویتامینها و…… تأمین شود.وعدهی افطار باید متعادل باشد، یعنی باید غذاهای مغذی نوش جان کنید اما نه مثل یک مهمانی رفتن زیادهروی و پرخوری کنید. پرخوری و بهخصوص مصرف بیش از اندازهی غذاهای پر چرب میتواند منجر به سوءهاضمه و افزایش وزن شود.مصرف غذاهای با فیبر بالا در ماه رمضان نیز بسیار مطلوب است چون این غذاها دیرهضم هستند، درنتیجه مدت طولانیتری احساس سیری میکنید. ما در این مقاله ار دسته آشپزی در مجله اینترنتی تک فانشما را با چند پیش غذای خوشمزه برای افطاری آشنا میکنیم.۱- آش رشتهآش در ایران به ۵۰ نوع مختلف پخته میشود و از پرتنوعترین غذاهای ایرانی است. آش رشته از غذاهای پرطرفدار در افطاری و نذری است. معمولاً ایرانیها آش را برای کمتر از ۱۰ نفر درست نمیکنند و هم در عزا و هم در مهمانی سرو میشود. در ماه رمضان نیز به هنگام افطاری دادن ازجمله غذاهای مجلسی است که حتماً پخته میشود.هر وقت نام آش رشته میآید کیلو حبوبات و سبزی آش و رشته آشی به ذهنمان خطور میکند. آش رشته از حبوباتی چون نخود، لوبیاچیتی، عدس و ماش تشکیلشده است. این حبوبات را از شب قبل در آب خیسانده و روز بعد آنها را میپزانیم. وقتی حبوبات در آب پخته شد سبزی آش را در قابلمه حبوبات ریخته و مقداری نمک به آن اضافه میکنیم. آش رشته هم مثل شله زرد، فوت و فن هایی دارد که درست کردن آن برای تعداد کم و تعداد بالا متفاوت است.برای مطالعه کامل چطور آش رشته خوشمزه افطاری بپزیم؟ کلیک کنید.۲- سوپ جوسوپ و آش طرفداران بسیاری دارد. بخصوص برای ماه رمضان و افطاری یکی از غذاهای افطاری محسوب میشود.این مدل سوپ جو با شیر بسیار ملین است و برای باز کردن روزه مناسب است.جو را در قابلمهای میریزیم که فضای کافی برای مواد سوپ جو با شیر و خامه داشته باشد، هویج را اضافه میکنیم و تقریباً ۲۰ دقیقه میپزد (اگر کسی سوپ دوست نداشته باشد میتواند بهجای شیر از آب مرغ استفاده کنید) مرغ را با یک عدد پیاز و هویج درسته اضافه میکنیم.برای مطالعه طرز تهیه سوپ جو؛ مناسب برای سفره افطار به این مطلب مراجعه کنید.۳- حلیمحلیم به عنوان صبحانه و برای افطاری غذای خوبی است. خیلی از روزهداران حلیم را از بیرون تهیه میکنند اما بهتر است برای آنکه از سالم بودن حلیم مطمئن باشید آن را در منزل درست کنید. حلیم از گندم پوستکنده و گوشت گوسفندی یا بوقلمون تهیه میشود.نکته اصلی برای کشدار شدن حلیم هم زدن دائم آن و کوبیدن گندم بعد از پخت آن است.ابتدا گندم را ۸ ساعت خیس کرده و بعد از داخل قابلمه میریزیم و با آب میگذاریم کاملاً بپزد.برای آشنایی با طرز تهیه حلیم این مطلب را مطالعه کنید.۴- کشک بادمجانیکی از پیش غذاهای پر طرفدار خوشمزه در بین ایرانیان، کشک بادمجان با سیر فراوان است. این غذای خوشمزه برای ماه رمضان به دلیل آسان و سبک بودن به عنوان پیش غذا مورد توجه قرار میگیرد. برای تهیه آن کافی است بادمجان و کشک در منزل داشته باشید و با سیر این غذا را درست کنید.ابتدا بادمجانها را پوست بکنید. سپس سرخ کنید. سرخ کردن بادمجان و در نهایت تهیه کشک بادمجان فوت و فن های خاصی دارد که میتوانید در مطلب مرتبط با آن مطالعه کنید. این پیش غذای سبک را درست کنید و در ماه رمضان از خوردن آن لذت ببرید.برای آشنایی با طرز تهیه کشک بادمجان این مطلب را مطالعه کنید.۵- عدسیاگر به دنبال غذای سبک و خوشمزه برای افطاری هستید، ما به شما عدسی خوشمزه با سیب زمینی را پیشنهاد میکنیم.کافی است از شب قبل عدس ها را برای از بین رفتن نفخ، خیس کرده و آب آن را چند بار خالی کنید. پیاز سیر را خرد کنید و تفت دهید. ادویه جاتی چون زردچوبه، فلفل و نمک را به آن اضافه کنید.برای آشنایی با طرز تهیه عدسی خوسمزه و لعاب دار این مطلب را مطالعه کنید.۶- شله زرد برنج رو پاک کنید و به خوبی بشویید تا کاملا تمیز بشه و با ۷ پیمانه آب خیس کنید(به مدت بیست و چهار ساعت یا حداقل دوازده ساعت). بعد از گذشت این زمان، برنج رو با همون آبی که خیس کردین داخل ظرف مناسب روی حرارت متوسط رو به بالا قرار بدین تا به جوش بیاد و بعد حرارت رو کم کنید( اگه کف کرد حتما کف روی آب رو جمع کنید) و اجازه بدین آروم بجوشه تا برنج ها شکفته بشن.توی این مرحله بهتره اصلا شله زرد رو هم نزنین و قاشق داخل ظرف نبرین و بذارین به حال خودش باشه و بجوشه چون هم زدن در این مرحله باعث میشه ته بگیره و به کف قابلمه بچسبه.برای آشنایی با طرز تهیه شله زرد این مطلب را بخوانید.۷- شیر برنجیک پیمانه برنج اعلای ایبرانی را بشویید و بعد از دو ساعت خیس خوردن داخل قابلمه بریزید و چهار پیمانه آب روی آن بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا به آهستگی بپزد و به اصطلاح برنج وا رفته و نیم پز شود. زمانی که آب آن تبخیر شد شکر اضافه کنید و یک لیتر شیر پر چرب ونصف پیمانه گلاب را اضافه کنید.زمانی که شیر و برنج لعابدار شد اجازه دهید کمی خنک شود و داخل ظرف مورد نظر بکشید و در آخر پخت داخل شیر برنج یک قاشق خامه و خلال بادام اضافه کنید.برای آشنایی با طرز تهیه شیر برنج خوشمزه و مجلسی این مطلب را بخوانید.۸- فرنیفرنی یکی از خوراکیهایی است که بیشتر به عنوان دسر مصرف میشود یا به کودکانی که تازه شروع به غذا خوردن میکنند، داده میشود. فرنی یکی از مواردی است که در سفره افطار، برای باز کردن روزه مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین میتوان آن را جزو دسرهای پاییزی نیز شمرد. فرنی معمولاً از آرد برنج و شیر تهیه میشود که به همراه آن از گلاب و دارچین نیز برای خوش طعم و خوش عطر کردن آن استفاده میکنند. مراحل تهیه فرنیمراحل تهیه فرنی به شرح زیر است:برای تهیه فرنی، ابتدا آرد برنج را الک کرده و سپس در کمی آب سرد حل کنید.آرد برنج را به همراه شیر، گلاب و شکر روی شعله اجاق گاز قرار دهید و مرتب فرنی را هم بزنید تا مایه به غلظت مورد نظر برسد.برای ادامه رسپی این پیش غذای خوشمزه و پرطرفدار روی لینک طرز تهیه فرنی کلیک کنید.۹- دویماجدویماج یکی از غذاهای سنتی و قدیمی قزوین و تبریز است که در مراسمات خاص آن را تهیه میکنند. شما به عنوان یک میان وعده سالم، پیش غذا یا شامی سبک میتوانید این غذا را تهیه کنید. دویماج اغلب در فصول گرم خورده میشود و با مواد اولیه بسیار ساده و راحتی آماده می شود.مواد اولیه آن شباهت زیادی به نان و پنیر و سبزی خودمان دارد اما قزوینیها و تبریزیها با اندکی ابتکار و خلاقیت با همین مواد اولیه ساده غذای متفاوت و زیبا به نام دویماج را تهیه میکنند.مراحل تهیه دویماجمراحل تهیه دویماج به شرح زیر است:در اولین مرحله به سراغ آمادهسازی نان لواش روید. نانها را چند ساعتی درون سینی قرار دهید تا کمی خشک شوند. نانهای خشک شده را با کمک دستتان بفشارید تا به شکل خرده نان تبدیل شوند. توجه داشته باشید که تکههای نان اندازههای متوسطی داشته باشند، زیادی آنها را له نکنید.حال در این مرحله تکههای نان خرده شده را درون ظرف مناسبی بریزید و ۱-۲ اسپری آب به آن بپاشید و با پارچهای روی سطح ظرف را بپوشانید. کمی زمان دهید تا خردههای نان مرطوب و نرم شود. اگر تمایل داشته باشید میتوانید خرده نان خشک را از بیرون به صورت آمادهای خریداری کنید.حال به سراغ آماده سازی پنیر روید. بهترین پنیر برای تهیه دویماج پنیر کوزه است اما اگر در دسترس ندارید میتوانید از پنیر فتا استفاده کنید. پنیر را با کمک رنده، رنده کنید و کنار گذارید.سپس به سراغ خیارها روید. آنها را بشویید و پوست بگیرید. خیارها را رنده کنید و به سراغ مرحله بعد روید.برای ادامه رسپی این پیش غذای متفاوت و مقوی روی لینک طرز تهیه دویماج کلیک کنید.۱۰- گراتن مرغ و سیب زمینیگراتن نوعی غذای فرانسوی خوشمزه است که طرفداران بسیاری دارد؛ گراتن یا گراتین (gratin) نوعی تکنیک تهیه غذاست که روی غذا با پنیر رنده شده یا پودر سوخاری برشته و طلایی میشود. این غذا معمولا در یک ظرف مخصوص فر که دیوارهای نسبتا کوتاه دارد در فر و تنور و زیر گریل آماده و در همان ظرف هم سرو میشود.گراتن ها تنوع بسیار زیادی دارند از جمله گراتن بادمجان و در این بین گراتن مرغ از محبوبیت ویژه ای به عنوان غذای جدید برخوردار است. برای گراتن مرغ میتوانید از انواع مواد مثل کدو، سیب زمینی، بادمجان، ماکارونی، اسفناج و… استفاده کنید.مراحل تهیه گراتن مرغ و سیب زمینیمراحل تهیه گراتن مرغ و سیب زمینی به شرح زیر است:سینه مرغ را به همراه یک پیاز خرد شده، نمک و ادویههای دلخواه تفت بدهید تا تغییر رنگ بدهد.سپس به ترکیب بالا آب جوش اضافه کنید، در ظرف را ببندید و اجازه دهید تا کاملا بپزهد. بعد از پخت و خنک شدن مرغ را ریش ریش یا تکه تکه کنید.اکنون یک عدد پیاز متوسط را نگینی ریز خرد کنید و با دو قاشق روغن داخل ماهیتابه تفت دهید تا سبک و طلایی شود. بعد سینه مرغ خرد شده را به آن اضافه کنید و تفت بدهید.نمک، آویشن و فلفل سیاه تازه آسیاب شده را نیز به مرغ اضافه و مخلوط کنید.ذرت، فلفل دلمهای خرد شده و قارچ پخته شده را هم به مرغ اضافه و مخلوط کنید. (اگر قارچ پخته ندارید، قارچ ورقهای خرد شده را جداگانه داخل تابهای همراه با کمی روغن، نمک و آبلیمو تفت دهید و بعد به مرغ اضافه کنید)برای ادامه رسپی این غذای فانتزی و همه پسند روی لینک طرز تهیه گراتن مرغ و سیب زمینی کلیک کنید.۱۱- حمص (هوموس)حمص یا هوموس یک غذای نونی بسیار خوشمزه و ساده است که اغلب به عنوان میان وعده یا پیش غذا سرو میشود. طعم این غذا شباهت زیادی به فلافل دارد و با مواد اولیه بسیار ساده و در دسترسی به راحتی تهیه میشود. اصالت این غذای کم هزینه به لبنان برمیگردد؛ اما این غذا شهرت جهانی دارد و در اکثر منوها میتوانید آن را مشاهده کنید.مراحل تهیه حمصمراحل تهیه حمص به شرح زیر است:در مرحله اول به سراغ آماده سازی نخودها روید. آنها را تمیز کنید و بشویید. نخودها را با مقداری آب بخیسانید. بهتر است از ۲۴ ساعت قبل از طبخ غذا نخود ها را بخیسانید تا در نهایت حمص شما بسیار نرم و لطیف شود. در این بازه زمانی باید چندین بار آب نخود را عوض کنید.در دومین مرحله به سراغ پختن نخودها روید. آب آنها را بگیرید و با مقداری آب تازهایها را درون قابلمه بریزید. حرارت را کم کرده و زمان دهید تا نخودها بهخوبی بپزند و نرم شوند. پس از پختهشدن بهتر است پوست نخودها را بگیرید.حال نخودهای پوست گرفته شده و آب نخود را درون میکسر یا خردکن بریزید و به خوبی میکس کنید تا بافتی یکدست و یکنواخت حاصل شود. سپس به مقدار دلخواه فلفل قرمز و نمک به ترکیب نخود بیفزایید و کمی به هم زنید تا ادویهها بهخوبی با مواد شما ترکیب شوند.برای ادامه رسپی این پیش غذای خوشمزه و مخصوص روی لینک طرز تهیه حمص کلیک کنید.برای مشاهده لیست افطاریهای متنوع از قبیل پیش غذا، انواع دسر، نوشیدنی، غذاهای نونی و انواع غذا با برنج روی لینک افطاری چی بپزم؟ کلیک کنید.۳ نکته مهم در مورد افطاریبرای افطاری باید به چند نکته تغذیهای توجه کنیم:۱- افطاری باید سبک باشدواژه سبک برای غذاها به این معنی هست که زودهضم و حکم پیشغذا را داشته باشد و معده را آماده برای خوردن شام شب کند. غذاهای سبک معمولاً آبکی هستند و کمتر از گوشت و حبوبات در آنها استفادهشده است.۲- افطاری باید گرم باشدباید کاملاً به این نکته توجه کنیم که بشقابهای سرد برای افطاری آماده نکنیم. مثلاً غذایی مثل سالاد الویه یا ژامبونها یا دسرهای سرد مثل انواع ژله و بستنی اصلاً برای افطاری مناسب نیستند.چراکه معده در لحظات اول بعد از ساعتها خالی بودن دمای بالایی دارد و با ورود غذاهای سرد دچار اسپاسم خواهد شد. پس بهتر است از غذاهای گرم استفاده بشود.میتوانید از انواع سوپها و غذاهای گرم و سبک مثل کاچی و فرنی به عنوان دسر مجلسی برای افطار استفاده کنید.۳- افطاری بهتر است شیرین باشدمعمولاً بعد از چند ساعت که بدن بدون غذا سرکرده است، قند خون کاهش پیدا میکند. به همین دلیل بهتر است که در سفره افطاری حتماً از مواد غذایی شیرین هم استفاده بشود. خرما یکی از همین موادی است که معمولاً با آن افطاری را باز میکنند.