رازهای عجیب خواب و تاثیرات ناخوشایند آن بر روی زندگی روزانهی شما
خواب، یکی از اجزای حیاتی برای حفظ سلامتی فیزیکی و روحی انسان است. کمبود خواب می تواند منجر به مشکلات بسیاری شود، از جمله افزایش وزن، سیاهی زیر چشم، ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، کاهش تمرکز و توانایی های شناختی، و خشکی پوست. از سوی دیگر، خواب بیش از اندازه نیز می تواند عوارض جدی داشته باشد.
بهترین مقدار خواب برای بزرگسالان، ۷ تا ۹ ساعت در شب است. افرادی که این مقدار را رعایت می کنند، معمولاً وزن مناسب تر و پوست سالم تری دارند. برعکس، خواب کمتر از ۵ ساعت یا بیش از ۱۰ ساعت در شب می تواند باعث افزایش وزن، سیاهی زیر چشم، ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، کاهش تمرکز و حافظه، و خشکی پوست شود.
با این وجود، همیشه باید به نیازهای خواب خود توجه کرد و سعی کرد برای رسیدن به یک تعادل مناسب، الگوی خواب مناسبی را دنبال کرد. از آنجایی که خواب تأثیر بسیار زیادی بر سلامتی ما دارد، اهمیت آن برای حفظ سلامت بدن و ذهنمان بسیار بیشتر از آنچه در نظر گرفته می شود، است.
روزیاتو نوشت: آثار منفی کمبود خواب بر سلامتی بر کسی پوشیده نیست. با این حال، لازم به ذکر است که خواب زیاد هم می تواند عوارض منفی ای داشته باشد و ممکن است دقیقاً به همان اندازه ی کمبود خواب مضر باشد. دانشمندان تأکید دارند افراد ۲۶ تا ۶۴ سال باید روزانه ۷ تا ۹ ساعت خواب داشته باشند و هر مقدار خواب کمتر از این میزان می تواند پیامدهایی جدی برای سلامتی داشته باشد.۱- افزایش وزنتحقیقات نشان داده کسانی که روزانه کمتر از ۵ ساعت می خوابند اغلب با سرعت بیشتری دچار اضافه وزن می شوند و احتمال چاقی در آن ها بیشتر است. همینطور کسانی که روزانه بیشتر از ۹ ساعت می خوابند هم در معرض اضافه وزن قرار دارند. برعکس، کسانی که روزانه ۷ تا ۸ ساعت می خوابند، اغلب راحت تر می توانند وزن متناسبی را برای خود حفظ کنند. این امر نشان می دهد که علاوه بر ورزش و رژیم، داشتن مقدار خواب مناسب برای مدیریت وزن ضروری است.۲- سیاهی زیر چشمگرچه اغلب کمبود خواب را دلیل سیاهی زیر چشم می دانند، اما خواب زیاد هم (روزانه بیشتر از ۹ تا ۱۰ ساعت) می تواند تأثیر مشابهی داشته باشد. کمبود خواب می تواند باعث رنگ پریده شدن پوست شود و در عین حال، عروق خونی بیشتر مشخص می شوند، امری که باعث سیاه شدن زیر چشم ها می شود.۳- ابتلا به مشکلات قلبی عروقیگرچه دانشمندان هنوز نمی دانند چرا میان داشتن خواب زیاد و ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ارتباط وجود دارد، اما تحقیقات نشان داده کسانی که روزانه بیشتر از ۹ تا ۱۱ ساعت می خوابند، ریسک گرفتگی رگ قلب در آن ها بیشتر است. برعکس، کسانی که روزانه ۷ تا ۸ ساعت می خوابند، این ریسک در آن ها کمتر است.۴- کاهش تمرکزتأثیر منفی کمبود خواب بر توانایی های شناختی بر کسی پوشیده نیست. اما جالب است که خواب زیاد هم به توانایی های تصمیم گیری و حل مسأله ی سریع هم لطمه می زند و عملکرد حافظه را مختل می کند.به همین دلیل دانشمندان می گویند ۷ تا ۸ ساعت خواب روزانه برای حفظ سلامت شناختی خود ضروری است.۵- خشک شدن پوست و ایجاد چین و چروکپژوهش ها می گوید الگوهای خواب ما بر وضعیت پوست مان تأثیر دارند. کمبود خواب می تواند بدن را دچار کمبود آب کند، امری که باعث می شود پوست خشک و کدر شود. خواب زیاد هم می تواند تأثیرات مشابهی داشته باشد.دلیل این امر این است که خواب بیشتر از ۸ ساعت می تواند توانایی بدن در حفظ تعادل آبی خود را مختل کند. این مسأله می تواند منجر به شکل گیری چین و چروک زودرس و افتادگی در پوست شود.راضیه میرزاحیدری