هم اکنون گوشیهای جعلی نوکیا به قیمتی دست نخورده در بازار ایران موجود است!
تحت مجموعهای از اخبار اخیر، تولید گوشیهای نوکیا به نام ایرانی در دستور روز قرار گرفته است. شرکت آتیلا همراه آیهان ادعا کرده است که قطعات اصلی این گوشیها از یک شرکت اماراتی تهیه میشوند. با این حال، بررسیها نشان میدهد که ثبت شرکت اماراتی سرشناسی دارای تناقضاتی است و نامه سفیر فنلاند به وزیر صمت نیز هنوز به نتیجه نرسیده است.
معاون وزیر صمت در این زمینه اظهار کرده است که استفاده از نام تلفن همراه نوکیا در ایران تقلب نیست و این شرکت تنها اقدام به مونتاژ کالا میکند. همچنین مطابق مصوبه دولت قبل، الزام نمایندگی رسمی برای واحدهای تولیدی برداشته شده است.
از طرف دیگر، مدیر عامل شرکت آتیلا همراه آیهان، عباسعلی بادیانی، اظهار داشته که زمانی کاندیدای شورای شهر مشهد بوده و تجربههای متعددی در زمینه تجارت الکترونیک و کارآفرینی دارد.
به طور کلی، بررسیها نشان میدهد که موضوع تولید گوشیهای نوکیا به نام ایرانی هنوز برای مقامات و نهادهای مربوطه بحثبرانگیز است و این مسئله همچنان پیگیری میشود. انتظار میرود که نتیجه نهایی به زودی اعلام شود.
اخیرا با انتشار خبر نامهنگاری سفیر فنلاند با وزارت صمت، بحث تولید گوشی نوکیا ایرانی مورد توجه قرار گرفته است، اما آیا گوشی با برند جعلی نوکیا در ایران فروخته میشود؟
به گزارش ایرنا، همزمان با این اخبار، برخی رسانهها به نقل از معاون وزیر صمت نوشتند: استفاده از نام تلفن همراه نوکیا در ایران تقلب نیست. اما آیا واقعا گوشی با برند جعلی نوکیا در ایران فروخته میشود؟ و آیا واقعا معاون وزیر صمت چنین صحبتهایی داشته است؟
ماجرا از کجا آغاز شد؟
نام شرکتی که اکنون به جعل برند نوکیا متهم شده «آتیلا همراه آیهان» است. کار خط تولید این شرکت روز ۱۱ تیر ۱۴۰۱ با حضور استاندار مرکزی و دستور ویدئوکنفرانسی رئیس جمهوری در شهرک صنعتی مامونیه شهرستان زرندیه آغاز و وعده داده شد ۱۵ درصد نیاز کشور به گوشی تلفن همراه در این کارخانه تولید و روانه بازار مصرف شود.
«فرزاد مخلصالائمه» استاندار مرکزی با اشاره به سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد تومانی این کارخانه و آغاز کار آن با مونتاژ تلفن همراه بیان کرد که این کارخانه در آینده نزدیک تولید موبایل با برند ایرانی را در دستور کار دارد.
نوکیا: نمایندگی در ایران نداریم
چند ماه بعد از فعالیت و فروش تولیدات این شرکت در کشور یعنی آذر سال گذشته، خبرنگار روزنامه هممیهن در گزارشی با اشاره به اینکه در بخش مشخصات کالا، از این گوشیها بهعنوان یک تولید ایرانی یاد شده، نوشت: «عجیب اینجاست که در سامانه جامع تجارت و سامانه جامع گارانتی، شرکت اصلی نوکیا در فنلاند ثبت شده است، اما یک بررسی ساده نشان میدهد که شرکت نوکیا فعالیت رسمی در ایران ندارد.»
این خبرنگار، گفتوگوی خود با کارشناس نوکیا و تاکید بر نبود نمایندگی این شرکت در ایران را هم منتشر کرد.
چند روز بعد خبرگزاری مهر در گزارشی با اشاره به ادعای شرکت آتیلا همراه درباره دریافت تمام قطعات اورجینال از یک شرکت اماراتی از تناقضات عجیب در ثبت سایت شرکت اماراتی نوشت: ایمیل برای این ثبت از یک IP در سنگاپور بوده و در ثبتنام سایت کشور دانمارک ملاحظه میشود، پیششماره تلفن ثبتنام تارنما نیز برای آلمان است و این حجم از تناقض برای یک شرکت معتبر کاملا عجیب است. ضمنا این شرکت فاقد آدرس پستی است و تنها یک شماره تلفن همراه را به عنوان راه ارتباطی در نظر گرفته است!
نامه سفیر فنلاند و شکایت نوکیا
رسانهها اخیرا از نامه سفیر فنلاند در ایران به وزیر صمت برای پیگیری موضوع خبر دادند، اما تصویر نامه نشان میدهد نامهنگاری یک سال قبل (۲۳ مارس ۲۰۲۳) انجام شده و هنوز به نتیجه نرسیده است. همچنین وکیل شرکت نوکیا اقدام به شکایت از این شرکت کرده است.
این در حالی است که ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در نامهای با سر برگ وزارت صمت، حق را به شرکت ایرانی داده و استدلال کرده وقتی شرکت نوکیا تمام قطعات مربوط به گوشیهای خود را به شکل جداگانه در بازار به فروش میرساند، یعنی خود در جریان است که این قطعات برای مونتاژ مورد استفاده قرار میگیرند و بر اساس اسناد گمرکی، تمام بستههای وارد شده از سوی این شرکت ایرانی در بدو ورود، نشانه و برند نوکیا را داشتهاند. به این ترتیب نوکیا هیچ حقی برای شکایت در این زمینه نداشته و استفاده از برند آن توسط شرکت ایرانی نیز هیچ مانع قانونی ندارد!
این در حالی است که نماینده رسمی نوکیا در ایران با انتقال تعدادی از نمونههای تولیدی در این شرکت ایرانی به دبی و سپس فنلاند و بررسی آنها در آزمایشگاههای مرجع نوکیا، مشخص کرده که این گوشیها در حوزههای مختلف با مشکل کیفیت و عدمتطابق مواجه هستند و استانداردهای لازم نوکیا را ندارند.
معاون وزیر صمت: استفاده از نام تلفن همراه نوکیا در ایران تقلب نیست
با طرح مجدد موضوع فعالیت این شرکت، معاون وزیر صمت در پاسخ خبرنگاران گفت: استفاده از نام تلفن همراه نوکیا در رابطه برای واحد تولیدی آن در ایران تقلب نیست و این شرکت اقدام به مونتاژ کالا میکند.
محمدمهدی برادران معاون وزارت صمت درباره شکایت از تولید تلفن همراه نوکیا در ایران، اظهار کرد: براساس مصوبه دولت قبل واحدهای تولیدی ملزم به داشتن نمایندگی رسمی بودند، اما با توجه به شرایط تحریم این الزام برداشته شده است؛ بنابراین اگر این واحد توانسته باشد طبق استانداردهای داخل کشور از وزارت ارتباطات و سازمان حمایت مجوزهای لازم را اخذ کند، با توجه به شرایط تحریم دیگر الزامی نیست که مدرک معتبر از کشور مبدا برند کسب کند.
او تاکید کرد: استفاده از نام برند تلفن همراه نوکیا در رابطه با این واحد تقلب نیست و اگر کشور مقصد نامهای هم ارسال کرده باشد، با توجه به اینکه این کشورها ایران را تحریم کردهاند، نظر آنها برای ما مهم نیست.
مدیر شرکت تولیدکننده نوکیای ایرانی کیست؟
در بررسی روزنامه رسمی، نام «عباسعلی بادیانی» به عنوان مدیر عامل شرکت «آتیلا همراه آیهان» درج شده است.
وی متولد ۱۳۶۰ در مشهد است و در صفحه اینستاگرامش خود را کارآفرین، کارشناس ارشد تجارت الکترونیک و دکتری تخصصی کارآفرینی (مرحله دفاع رساله) معرفی کرده است. جستوجوی نام این فرد نشان میدهد سال ۹۶ نامزد شورای شهر مشهد و سال ۱۴۰۲ نیز نامزد انتخابات مجلس در مشهد بوده است.
اما یکی از موارد جالب در توییتر آقای بادیانی، پستی است که او دقیقا در روز انتصاب محمدمهدی برادران به عنوان معاون صنایع عمومی وزارت صمت گذاشته و از او تجلیل کرده است.
جمعبندی
بررسی دادههای بالا نشان میدهد تولید و مونتاژ گوشی در ایران و فروش آن با برند نوکیا بدون اجازه و اطلاع شرکت نوکیا، از بیش از یک سال قبل تاکنون در حال انجام است، تاکنون شکایت شرکت نوکیا و نامه نگاری سفیر فنلاند به وزارت صمت نیز به نتیجه نرسیده و این جمله که «استفاده از نام تلفن همراه نوکیا در ایران تقلب نیست» از سوی معاون وزیر صمت بیان شده است.