آیا تورم آمریکا در پیش دموده؟ جذابیت یک سورپرایز!
در ماه فوریه، اعلام گزارش تورم در ایالات متحده، نگرانیهایی را در میان اقتصاددانان و مقامات بانک مرکزی این کشور ایجاد کرده است. به نظر میرسد افزایش قیمت بنزین در این ماه، باعث افزایش نرخ تورم شود. این امر میتواند باعث محدودیتهای جدید برای فدرال رزرو و انتخاب راهکارهای آهسته باشد، بهویژه که مقامات بانکی به دنبال کاهش نرخ بهره هستند.
از سوی دیگر، گزارشهای اقتصادی نشان میدهد که نرخ تورم در ایالات متحده در اوج خود در سال ۲۰۲۲ بهطور قابل قبولی افزایش یافته است، اما عدم بازگشت آن به سطح ۲ درصد، نگرانیهای سیاستگذاران را افزایش داده و مانع از اتخاذ تصمیمات تغییر سیاستهای پولی میشود.
در این شرایط، انتظار میرود که جرمی پاول، رئیس فدرال رزرو، از گفتگو در مورد سیاستهای پولی گستردهتر خود در نشست بعدی مارس خودداری کند. امیدواریها برای آغاز سیاستهای پولی جدید با انتشار گزارشهای تورم ناامیدگرانه به نظر میرسد. این مسائل میتوانند تأثیر مثبتی بر شاخص ارزی، بازار طلا و بازارهای دیگر داشته باشند، اما تاثیر آنها بر بازار جهانی هنوز مشخص نیست و روند نوسانی ادامه دارد.
پیش از انتشار گزارش تورمی ایالاتمتحده در ماه فوریه، برخی از اقتصاددانان حوزه مالی این کشور پیشبینی میکنند که افزایش قیمت بنزین در ماه فوریه نرخ تورم این ماه را در مسیر صعودی قرار داده و تصمیم فدرال رزرو را برای اتخاذ رویکرد آهسته با کاهش نرخ بهره تقویت میکند.
به گزارش دنیای اقتصاد، طبق برآوردهای داوجونز، انتظار میرود نرخ تورم نقطهبهنقطه و هسته (بدون احتساب مواد غذایی و انرژی) شیب صعودی به خود بگیرد. این رویداد برای جرمی پاول و سایر مقامات بانک مرکزی چندان مورد پسند نخواهد بود؛ زیرا پاول را به عقبنشینی از سیاستهای تازه وادار میکند. شواهد گویای آن است که نرخ تورمی نسبت به اوج خود در سال ۲۰۲۲، روند قابل قبولی را پشت سر گذاشته، اما عدم بازگشت آن به سطح ۲ درصدی که دغدغه اصلی سیاستگذاران فدرال رزرو به شمار میرود، پاول را از هرگونه اقدام در خصوص تغییر سیاستهای پولی باز میدارد.
بر این اساس انتظار میرود تا این مقام سیاسی- اقتصادی در نشست خود در ۱۹ و ۲۰ مارس از صحبت در خصوص سیاستهای پولی انبساطی خودداری کند. در راستای این بحث باید نگاهی نیز به آمار مشاغل انداخت.
گزارش شغلی آمریکا در ماه فوریه روند مطلوبی نداشت، زیرا با وجود افزایش فرصتهای شغلی جدید در این ماه، نرخ بیکاری در قله دو ساله خود قرار گرفت. در این میان امید کارشناسان برای شروع سیاستهای پولی جدید گزارش تورمی آمریکا بود که اکنون برآوردهای ناخوشایند تحلیلگران تغییر این سیاستها که در ماه مارس پیشبینی شده بود، رد کرد.
البته این موضوع میتواند واکنش مثبت شاخص ارزی را به دنبال داشته باشد، اما با استناد به روند بازارهای جهانی به نظر میرسد این شوک هنوز به بازارهای جهانی سرایت نکرده و بازارها با روال سابق خود در حال نوسان هستند. گفتنی است که شاخص ارزی در ساعت ۱۴ به وقت تهران رقمی معادل ۱۰۲.۸۴ واحد را به ثبت رساند. این در حالی است که فلز زرد از شروع هفته معاملاتی جدید در بازه ۲۱۷۰تا۲۱۸۰ دلار در حال نوسان است و روز گذشته خود را نیز در این محدوده سپری کرد. در سوی دیگر بازارها، بیتکوین نیز که در هفته اخیر آوازهاش بر سر زبانها افتاده، در مرز کانال ۷۲ هزار دلاری در حال نوسان است و روزبهروز سرمایهگذاران بیشتری را به خود جذب میکند. بهطوریکه طبق آخرین آمارها، بورس لندن نیز با افزایش محبوبیت این دارایی تاکید کرد که حاضر به پذیرش معاملات صندوقهای ETF است.
جذابیت روز افزون شاهنشین بازار کریپتو به همراه انتظارات رشد قیمتی این دارایی قبل و پس از هاوینگ سبب شد برآوردها حول کانال ۱۰۰ هزار دلاری بچرخد. البته که رشد قیمتی بیتکوین تا این کانال دور از انتظار نیست، اما با وجود پیشبینیهای منفی تورم آمریکا و همچنین ابهام در تغییر سیاستهای پولی، ریزش قیمتی آن به اندازه ۵ تا ۱۰ هزار دلار نیز محتمل خواهد بود.