پیش گویی های جذاب حافظ در تاریخ یکشنبه ۵ فروردین ۱۴۰۳: ای عشق، چگونه میتوانی قلب عاشقان را تسلیم کنی؟
فالگرفتن از آثار ادبی و شعر حافظ، یکی از باورهای ریشهای در فرهنگ ایرانی است که در طول تاریخ باقی مانده است. حافظ به عنوان یکی از بزرگترین شاعران و ادیبان ایران، با قوهی کلام و شعور خود توانسته است احساسات و افکار عمیق خود را در قالب شعر به نمایش بگذارد.
در این غزل از حافظ، او به موضوعهایی مانند عشق، امید و توکل بر خداوند اشاره میکند. وی با استفاده از زبان شاعری و انتقادی، مسائل عمیقی را مطرح میکند که میتواند به عنوان راهنمایی برای زندگی بهتر و درک بهتر از واقعیتها خدمت کند.
از این غزل میتوان استفادههای مختلفی کرد، از جمله گسترش دایرهی فرهنگ و ادبیات ایرانی در جوامع مختلف، تغذیه احساسات و افکار عمیق در افراد تا تحلیل و تفسیر عرفانی مفاهیم پنهان در اشعار حافظ.
به طور کلی، شعر حافظ، به عنوان یک گنجینهی ارزشمند ادبی و انسانی، همچون یک پندنامه و راهنمای زندگی میتواند برای همهی انسانها، از هر قشر و زمینهای، ارزشمند و مفید باشد.
فرارو- فال گرفتن از آثار ادبی، از باورهای کهن این مرز و بوم است. در گذر زمان ساکنان این خاک به ادیبانی که گمان میبردند بهرهای از کلام حق دارند رجوع میشد. با این حال، اما در گذر زمان تنها تفال به حافظ در فرهنگ عامیانه ما باقی مانده است.
ای که مهجوری عشاق روا میداریعاشقان را ز بر خویش جدا میداری
تشنه بادیه را هم به زلالی دریاببه امیدی که در این ره به خدا میداری
دل ببردی و بحل کردمتای جان لیکنبه از این دار نگاهش که مرا میداری
ساغر ما که حریفان دگر مینوشندما تحمل نکنیم ار تو روا میداری
ای مگس حضرت سیمرغ نه جولانگه توستعرض خود میبری و زحمت ما میداری
تو به تقصیر خود افتادی از این در محروماز که مینالی و فریاد چرا میداری
حافظ از پادشهان پایه به خدمت طلبندسعی نابرده چه امید عطا میداری
شرح لغت: مهجوری: جدایی و دوری و مبتلاشدن به فراق.
تفسیر عرفانی:
۱- در رفتار و کردار خود متعادل باش و از این کار صرف نظر کن. زیرا از عواقب آن آگاه نمیباشی و بی جهت، عجله و شتاب داری. در حالی که هنوز مقدمات آن را فراهم نساخته ای. زیرا تا پایان راه، مسافتی طولانی وجود دارد. پس بهتر است از این فکر فعلاً صرف نظر کنی و آن را به موقعیت، زمان و مکان بهتر بسپاری که به نفع شماست.
۲- همه فکر میکنند که شما خیلی زرنگید و قصد فریب آنها را دارید و از ناراحتی آنها خرسند میشوید، علتش این است که مغرورانه باد در بادبان کشتی سخن خود میاندازید و حرف خود را گاهی توام با اغراق بیان میدارید. پس لازم است نسبت به این موضوع تجدید نظر کنید که زیان فراوانی خواهید دید.
تعبیر غزل:
مشکلی که برایت پیش آمده تقصیرش به گردن خودت است. بیهوده به دنبال مقصر نگرد و تقصیر را به گردن دیگران نینداز. آنچنان که باید تلاش نکردی، در نتیجه به مقصود مطلوب نرسیدی. پس شکوه و ناله بیهوده نکن و به جای آن به تلاشت اضافه کن، زیرا رنج نابرده گنج نخواهد برد.