پنج عکس فرحناک از بازار خودرو در سال ۱۴۰۲.notNull()
پژو ۲۰۶، یکی از محبوبترین مدلهای خودرویی در ایران بود که پس از حدود ۲۲ سال از خط تولید ایرانخودرو کنار رفت. این اتفاق ناشی از سختگیریهای سازمان ملی استاندارد بود که پژو ۲۰۶ را به سرنوشتی مشابه سمند و ۴۰۵ که قبلاً از خط تولید رفته بودند، دچار کرد. اکنون، اگر تغییرات خاصی رخ ندهد، احتمالاً به زودی ما در ماههای ابتدایی سال جدید، شاهد توقف تولید پژو پارس نیز خواهیم بود.
آمار و ارقام نشان میدهد که در سال گذشته، تعداد کمی از خودروهای وارداتی وارد بازار شدند. با این حال، با توجه به ثبات نسبی در قیمتها، میتوان از وضعیت خوبی در بازار خودرو سخن به میان آورد.
اضافه شدن محصولات جدیدی مانند اطلس G و تیپهای جدید دنا و تارا به بازار، نشان از پویایی در صنعت خودروسازی ایران دارد. این خودروها با امکانات مدرن و طراحیهای جذاب، برای خریداران جذابیت بیشتری دارند.
در مجموع، وضعیت قیمتها در بازار خودرو در سال ۱۴۰۲ نسبتاً ثابت بوده است، با این حال تغییراتی در قیمت برخی از خودروها، مانند تیبا و پژو پارس، قابل ملاحظه بوده است. این تغییرات ممکن است به عوامل مختلفی، از جمله حواشی در صنعت خودروسازی، مربوط باشد.
فرارو- پژو ۲۰۶ در سال ۱۴۰۲ به شکل رسمی از خط تولید ایرانخودرو کنار رفت. سختگیریهای سازمان ملی استاندارد، پژو ۲۰۶ را بعد ۲۲ سال حضور در ایران به سرنوشتی مشابه سمند و ۴۰۵ دچار کرد و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، در ماههای ابتدایی سال جدید میتوانیم منتظر همین خبر برای پژو پارس باشیم.
به گزارش فرارو؛ خودروسازهای داخلی در سالی که پشتسر گذاشتیم، مدلهای زیادی به بازار تزریق نکردند و ماجرای ازسرگیری دوباره واردات خودرو، از بدبینانهترین پیشبینیها هم سرعت کمتری داشت. لابلای خبرها و تصاویر نهچندان امیدوارکنندهای که از بازار خودرو در سال گذشته باقی مانده، میتوانیم ثبات نسبی قیمتها در بازار را به فال نیک بگیریم.
بازگشت خودروهای وارداتی
خودروهای وارداتی در سال ۱۴۰۲ یعنی تقریبا بعد پنج سال و دو ماه پا به خیابانهای کشور گذاشتند. اوایل تیرماه ۹۷ ابلاغیه ممنوعیت واردات هزار و ۳۳۹ قلم کالا از جمله خودرو به دست گمرک رسید و نهایتا شهریور ۱۴۰۲ اولین سری از خودروهای وارداتی جدید در قالب مراسمی با حضور وزیر صمت به خریداران تحویل داده شد. توسط چه شرکتی؟ سایپا. یعنی دومین خودروساز بزرگ کشور.
آمار و ارقام رسمی از حجم واردات خودرو که به نقل از گمرک منتشر شده، مشخص میکند در کل ۱۲ ماه سال گذشته، همه شرکتهای واردکننده روی هم ۱۱ هزار و ۲۳۶ محصول را از کمرگ ترخیص کردند. از طرفی طبق اعلام خود مسئولان سامانه یکپارچه در اولین مرحله ثبتنام از متقاضیان خودروهای وارداتی که اسفند ۱۴۰۱ انجام شده، حدود ۱۲۰ هزار نفر اسم نوشتند.
مورد عجیب پژو پارس
پژو پارس آخرین قربانی سختگیریهای سازمان ملی استاندارد است و اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، تا چند ماه دیگر خبر توقف تولید آن بعد ۲۵ سال حضور در خط تولید رسمی میشود.
توقف تولید پژو پارس بهخاطر سازگارنبودن پلتفرم قدیمی این محصول با یکسری از استانداردهای ابتدایی، یکی از خواستههای سازمان ملی استاندارد است و بحث خروج این محصول از خط تولید، تقریبا از نیمه سال ۱۴۰۲ به میان آمد. ضربالاجل سازمان ملی استاندارد به ایرانخودرو اواخر سال ۱۴۰۲ تعیین شد.
تحویل ندادن پژو پارسهای ثبتنامی به متقاضیان سامانه، استارتی برای حاشیههای بیپایان این محصول قدیمی در سال گذشته شد. ایرانخودرو، سازمان ملی استاندارد را مانعی برای تولید و تحویل مدلهای ثبتنامی معرفی میکرد و سازمان ملی استاندارد در پاسخ، به اخطارهای قبلی که برای ایرانخودرو ارسال کرده بود اشاره میکرد. نهایتا بعد جاروجنجال چند هفتهای، توافق شد تا زمان تکمیل تعهدات ایرانخودرو به متقاضیان، تولید پژو پارس در سال جدید ادامه داشته باشد.
پیوستن ۲۰۶ به جمع سمند و ۴۰۵
پژو ۲۰۶ در سالی که پشتسر گذاشتیم، به شکل رسمی از جمع مدلهای حاضر در خط تولید ایرانخودرو کنار رفت. محصولی که از اوایل سال ۱۳۸۰ پا به ایران گذاشت و دقیقا بعد ۲۲ سال و خاطر پاس نکردن استانداردهای لازم به اکیپ مدلهایی مثل پژو ۴۰۵ و سمند ملحق شد که قبلا چنین سرنوشتی داشتند.
پژو ۲۰۶ تیپ ۲ آخرین نسخه از خانواده شش نفره ۲۰۶ در خط تولید ایرانخودرو بود که البته دلتنگی دوستان برای آن باعث شد موتور و داشبور ۲۰۶ به دو تیپ مختلف ۲۰۷ منتقل شود. پژو ۲۰۷ تیپ پنج با موتور TU۵، اما داشبورد ۲۰۶ طراحی شده و از آن طرف به شکل همزمان، یک پژو ۲۰۷ دیگر با موتور ۲۰۶ به خط تولید ایرانخودرو اضافه شد. معروف به پژو ۲۰۷ با موتور TU۳.
پژو ۲۰۶ دو دهه قبل که به ایران آمد، یک خودرو ۱۰، ۱۲ میلیونی بود و الان مدلهای صفرکیلومتر تیپ ۲ آن را در بازار آزاد حدود ۶۰۰ میلیون میفروشند.
اضافه شدن اطلس و تیپهای جدید دنا و تارا به بازار
اطلس G جدیدترین محصول خودروسازهای وارداتی است و اگر تیپهای جدید دنا و تارا را حساب نکنیم، به جز اطلس خودرو دیگری در سال ۱۴۰۲ به بازار تزریق نشد.
اطلس نیز با همان شکلوشمایل محصولات تولیدی سایپا در سالهای اخیر طراحی شده و اصلا خیلیها محصول جدید سایپا را فیسلیفت کوییک میدانند.
اطلس G اواسط ۱۴۰۲ یعنی تقریبا دو سال بعد از تاریخی که مدیران سایپا وعده داده بودند، پیشفروش شد و همزمان با آخرین روزهای سال قبل تحویل خریداران داده شد. خود سایپا قیمت اطلس در کارخانه را تقریبا ۴۰۰ میلیون تومان تعیین کرده است. در بازار آزاد، اما قیمت اطلس به ۵۲۵ میلیون میرسد.
تارا اتوماتیک تیپ V۴ که گرانقیمتترین سواری داخلی هم مربوط میشود و در سال ۱۴۰۲ به فهرست محصولات ایرانخودرو اضافه شده، بهجز چندتا آپشن، چیزی بیشتر از تارا V۲ نیست و دنا پلاس اتوماتیک آپشنال هم همین نسبت را به دنا پلاس اتوماتیک معمولی دارد.
ثبات نسبی قیمت خودرو در سال ۱۴۰۲
قیمت خودرو در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ با روزهای ابتدایی سال تفاوت چشمگیری نداشت و اگر فعلوانفعالات نگرانکننده ماههای پایانی در کار نبود، سال گذشته را با کاهش قیمت خودرو در بازار پشتسر میگذاشتیم. قیمت مدلهای زیادی مثل تارا اتوماتیک، پژو ۲۰۷ دندهای، پژو ۲۰۶ تیپ ۲، کوییک دندهای و دنا پلاس در حد فاصل ابتدای فروردین ۱۴۰۲ تا انتهای اسفند ۱۴۰۲ نهایتا ۱۵ میلیون بالا و پایین شده و این وسط فقط میتوانیم پژو پارس و تیبا را یکجور استثنا بدانیم.
قیمت تیبا صندوقدار صفرکیلومتر در بازار آزاد همزمان با نایاب شدن این مدل در بازار، ظرف سال گذشته حدود ۴۰ میلیون بالا آمد. پژو پارس هم تحتتاثیر داستانها و حواشی که در سال گذشته از سر گذارند، رشد قیمت ۸۰ میلیونی داشته است.
تغییرات قیمت خودرو در بازار آزاد ظرف سال ۱۴۰۲
انواع خودرو داخلی
ابتدای 1402
انتهای 1402
میزان تغییر قیمت
تیبا صندوقدار
350 میلیون تومان
390 میلیون تومان
40 میلیون افزایش
کوییک دندهای
390 میلیون تومان
385 میلیون تومان
پنج میلیون کاهش
شاهین دندهای
675 میلیون تومان
650 میلیون تومان
25 میلیون کاهش
206 تیپ 2
585 میلیون تومان
595 میلیون تومان
10 میلیون افزایش
207 دندهای
760 میلیون تومان
770 میلیون تومان
10 میلیون افزایش
پارس سال
580 میلیون تومان
660 میلیون تومان
80 میلیون افزایش
دنا پلاس
730 میلیون تومان
745 میلیون تومان
15 میلیون افزایش
تارا V2
930 میلیون تومان
910 میلیون تومان
20 میلیون کاهش