مبارزه شورشیان و دفاع کنندگان از قیمتهای بلند اینترنت موبایل
افزایش قیمت بستههای اینترنت موبایل در ایران با وضعیت کمبود اقتصادی کشور و افزایش قیمتها در حال حاضر برای مردم بسیار مشکلساز است. افزایشهای ناگهانی و بالای قیمتها بدون افزایش کیفیت خدمات، باعث نارضایتی و انزوا در بین کاربران شده است. عدم توجه به نقشابودجه و درامد متوسط خانوارها در تعیین قیمتها و عدم توجه به کیفیت پایین خدمات اینترنت موبایل، موجب شده است که این افزایشها به نظر بسیاری از افراد محاسبه نکند. افزایش چندین درصدی قیمتها در حالی که سرعت اینترنت موبایل در ایران به دلیل نداشتن زیرساختهای کافی، به حداقل رسیده است، منطقی به نظر نمیرسد. اپراتورها باید به مقرونبهصرفه بودن خدمات خود نیز توجه کرده و افزایش قیمتها را به نحوی منطقی و عادلانه اعمال کنند تا این فشار استدلالی از بین برود.
فرارو- افزایش قیمت بسته اینترنت موبایل، صبح جمعه بهشکل رسمی اعلام شد و اگرچه دولت عوض ۱۰۰ درصد، با متوسط رشد ۳۴ درصدی قیمتها موافقت کرده، واکنش کاربران را برانگیخت.
بهگزارش فرارو؛ اپراتورها اصرار دارند افزایش قیمت بسته اینترنت موبایل را در کنار بازگشت بستههای بلندمدت قضاوت کنیم. بهنظر آنها حالا میتوان عوض خرید بسته هفت گیگابایت ماهیانه که زود تمام میشود و کاربر را با مراجعه مکرر به سایت و اپلیکیشن کلافه میکند، یکراست سراغ بستهای با حجم ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ گیگابایت و حتی ۵۰، ۷۲ و ۸۰ گیگابایت رفت. قیمت این بستهها بالاست و حتی امکان دارد به ۵۰۰ هزار تومان برسد. چیزهایی مثل این، مشترکان را دلخور کرده و باعث شده چند مورد مهم درباره افزایش قیمت بسته اینترنت موبایل را نادیده بگیرند.
افزایش ۳۵۰ درصدی قیمت بسته اینترنت؛ غلط!
کاربری با انتشار دو اسکرینشات که یکی از آنها با کمک ابزارهای مخصوص آرشیو اینترنت تهیه شده، مدعی است افزایش قیمت بسته ۷۲ گیگابایتی در مقایسه با فروردین سال گذشته، به ۳۵۰ درصد میرسد.
قیمت بسته ۷۲ گیگابایتی به گفته این کاربر در سال ۱۴۰۱ معادل ۱۵۵ هزار تومان بوده، اما چون بستهای با این حجم در دسترس نیست، فعلا باید هفت تا بسته ۱۰ گیگابایتی به قیمت نهایی ۵۳۲ هزار تومان خرید. هر دو ادعای مطرح شده، تا حدودی اشتباه هستند. اولی قطعا غلط است، چون بسته ۷۲ گیگابایتی و کلا بستههای بلندمدت که قبل سال ۱۴۰۱ حذف شده بودند، دوباره به منوی اپراتورهای موبایل برگشتهاند و لازم نیست هفتتا بسته ۱۰ گیگابایتی بخرید.
قیمت بسته ۷۲ گیگابایت با انقضای چهارماهه، ۴۶۹ هزار و ۸۰۰ تومان است که باعث میشود هر گیگابایت اینترنت موبایل برای خریداران این بسته، شش هزار و ۵۲۵ تومان آب بخورد.
عدم افزایش قیمت بستههای اینترنت در پنج سال گذشته؛ غلط!
ادعای افزایش پیدا نکردن قیمت بستههای اینترنت در پنج سال گذشته یکی از بهانههای اپراتورهای موبایل است که در نامهشان به وزیر ارتباطات و در مطالبی که برای آمادهسازی افکارعمومی منتشر شد، به چشم میخورد. این ادعا از اساس غلط است. قیمت بسته اینترنت حداقل دو مرتبه در همین یکی دو سال اخیر توسط اپراتورها به لطایف الحیل افزایش پیدا کرده؛ یکبار چراغ خاموش و یکمرتبه هم بهشکل رسمی و علنی.
افزایش قیمت بسته اینترنت موبایل در سالهای گذشته با تاکتیک ویژهای رقم خورد. مثلا اپراتورها بسته محبوب ۱۰ گیگابایتی یکماهه را در فروردین ۱۴۰۱، حذف کردند تا مشترکانی که قبلا بابت هر گیگابایت اینترنت دو هزار و ۹۵۰ تومان هزینه پرداخت میکردند (بدون احتساب مالیات و ارزش افزوده) ناچار شوند برای خرید بسته اینترنت یکماهه با حجمی معادل هفت گیگابایت، مبلغ ۲۸ هزار و ۲۰۰ تومان بپردازند. محاسبات ساده نشان میدهد در این روش هر گیگابایت اینترنت برای مشترکان، دستکم چهار هزار و ۳۰ تومان آب میخورد. ضمن اینکه اگر با ۲۸ هزار و ۲۰۰ تومان پول، بسته یکماهه هفت گیگابایتی میخریدید، بهاحتمال زیاد قبل از پایان دوره اعتبار زمانی، حجم شما تمام میشود و ناچار میشدید دوباره ۲۸ هزار و ۲۰۰ تومان پرداخت کنید. این یعنی افزایش قیمت؛ نه؟
افزایش تعرفه، اینترنت موبایل کیفیت را بالا میبرد؛ شاید!
سرعت اینترنت موبایل در گزارش اخیر اسپیدتست، بهطور متوسط ۳۱.۸۲ مگابیت برثانیه بوده است. اینترنت موبایل در ایران به این ترتیب جایگاه ۷۵ دنیا را بهخود اختصاص میدهد در حالی که مثلا اوگاندا در رتبه ۶۹ و زیمباوه رتبه ۷۴ را در اختیار دارند.
سرعت اینترنت موبایل در ایران وضعیت قابل دفاعی ندارد و با توجه به اینکه سرعت اینترنت موبایل در دنیا بهطور متوسط ۴۸.۶۱ مگابیت برثانیه گزارش شده میتوان فهمید دستکم ۵۰ درصد عقب افتادهایم. همین بیخ گوشمان در امارات، متوسط سرعت اینترنت موبایل به ۳۲۴.۹۲ مگابیت برثانیه میرسد و در قطر کاربران با اینترنت موبایل با متوسط سرعت ۲۴۳.۹۵ مگابیت برثانیه دسترسی دارند. کویت با متوسط سرعت ۱۸۹.۱۱ مگابیت برثانیه، سومین اینترنت موبایل پرسرعت دنیا را در اختیار شهروندانش قرار میدهد، اما در ایران هروقت درباره کیفیت خدمات اینترنت گلایه کنید، بلافاصله اپراتورها و سرویسدهندهها دست پیش میگیرند و میگویند بهخاطر درآمد پایین نتوانستهاند روی توسعه شبکه کار کنند.
مجوز افزایش قیمت اینترنت موبایل در حالی صادر شده که رگولاتوری اپراتورها را موظف میداند ظرف ششماه، متوسط سرعت اینترنت را ۳۰ درصد افزایش دهند و به حداقل ۴۱.۳۶ مگابیت بر ثانیه برسانند. اگر خوشبین باشیم و تصور کنیم اپراتورها حتما به این شرط عمل میکنند همچنان ۱۷ تا ۱۸ درصد نسبت به متوسط سرعت جهانی اینترنت موبایل عقب هستیم.
رگولاتوری، اپراتورها را موظف کرده ظرف ششماه، متوسط سرعت اینترنت موبایل را حداقل به ۴۱.۳۶ مگابیت بر ثانیه برسانند
افزایش قیمت اینترنت عادلانه نیست؛ تقریبا!
افزایش قیمت اینترنت بهطور متوسط ۳۴ درصد است. بعضیها با شیطنت نقش کلمه «متوسط» را نادیده میگیرند و در مقایسهای غیرمنطقی آن را با رشد ۲۰ درصدی حقوق کارگر و کارمندان دولت مقایسه میکنند. وجود کلمه متوسط در هر دو مورد، نشاندهنده تقریبی بودن افزایشهاست اما معیار بالا رفتن حقوقها، توجه به موارد متعددی از جمله مسکن و نرخ خوراکی است که چون رشدشان بیشتر از این حرفهاست، نباید سرعت اینترنت را به حقوق و دستمزد گره زد.
افزایش قیمت اینترنت را باید در عین حال از دید اپراتورها هم بررسی کرد. مرکز آمار در تازهترین گزارشش که به بررسی شاخص قیمتها میپردازد، تورم نقطه بهنقطه عمومی را ۴۰.۲ درصد عنوان کرده و در حالی که شاخص قیمت هتل و رستوران ۵۶.۵ درصد افزایش نشان میدهد یا پوشاک و کفش، دخانیات، تفریح و فرهنگ، آموزش و خوراکی، همگی با سرعت ۴۰ تا ۴۷ درصد به پیش تاختهاند، ارتباطات با تجربه تورم ۱۶.۳ درصدی نسبت به آذرماه پارسال، در قعر جدول تورم بهسر میبرد. افزایش قیمت بیحساب و کتاب بستههای اینترنت منصفانه نیست، اما این مسئله را هم نباید نادیده گرفت.
افزایش قیمت اینترنت تنها هزینه تحمیلی به مردم نیست؛ درست!
قیمت بستههای اینترنت موبایل افزایش پیدا کرده، اما مردم تنها از این مسئله ناراحت نیستند. گروهی از کاربران، گلایهها درباره رشد قیمت بسته اینترنت موبایل را کنار ادامه فیلترینگ و ایجاد محدودیتهای سفتوسخت بدون توضیح قرار میدهد.
افزایش قیمت بسته اینترنت موبایل به عقیده چنین افرادی با توجه به ایجاد محدودیت دسترسی به تمام شبکههای اجتماعی محبوب دنیا از جمله اینستاگرام، سد کردن راه پیامرسانهایی از جمله تلگرام و واتساپ و حتی در بعضی موارد فروشگاههای مهم و حیاتی مثل پلیاستور عادلانه نیست، چون علاوه بر پرداخت هزینه بابت خرید بسته اینترنت موبایل، کاربران ناچار هستند جداگانه هزینهای برای خرید ابزارهای دور زدن فیلترینگ کنار بگذارند. ضمن اینکه کاربرد ابزارهای دور زدن محدودیتهای اینترنتی، امنیت کاربران را در فضای اینترنت بهخطر میاندازد و میتواند به مواردی مانند سرقت از موجودی حسابهای بانکی منجر شود.
افزایش قیمت اینترنت را همچنین با اشاره به مواردی مانند قیمت پایین و مقایسه آن با قیمت اینترنت در سایر نقاط دنیا توجیه میکنند. غافل از اینکه بهخاطر افزایش قیمت دلار، تقریبا همه چیز در ایران نسبت به سایر نقاط دنیا ارزان است، اما اگر دقیق و درست به ماجرا نگاه کنیم، متوجه میشویم مقرون بهصرفه بودن کالا و خدمات با توجه به متوسط درآمد خانوار و حقوق کارمندان و دستمزد کارگران، مشخص میشود.
اینترنت موبایل در امارات بین تمامی کشورهای دنیا سریعترین است، اما وقتی پای شاخص مقرون بهصرفه بودن اینترنت وسط میآید همین امارات نمیتواند رتبهای بهتر از ۶۳ کسب کند. ایران در ردهبندی شاخص مقرون بهصرفه بودن اینترنت دارای رتبه ۶۸ است و با اینکه از کشورهایی مثل عربستان سعودی با رتبه ۷۴ و جمهوری آذربایجان با رتبه ۸۷، وضعیت بهتری دارد، در قیاس با ترکیه، پاکستان، قطر، کویت، عمان و بحرین ضعیف عمل کرده است.
اطلاعات سایت numbeo نشان میدهد ایرانیها با احتساب یک بسته ۱۰ گیگابایتی اینترنت، ماهی ۲.۱۹ دلار بابت قبض تلفن همراه پرداخت میکنند. این عدد در سوییس تقریبا ۲۸ برابر است. هزینه قبض تلفن همراه در ترکیه نسبت به ایران سه برابر میشود.