سکونت بشر در مریخ: رویایی که ایلان ماسک احتمالاً به آن میاندیشد
إيلان ماسک، مدیرعامل شرکت فضایی اسپیس ایکس، با طرحهای بلندپروازانهاش قصد دارد تا سال 2050 یک میلیون نفر را به مریخ ارسال کند. اما اختر فیزیکدان مشهور انگلیسی، مارتین ریس، این طرح را نوعی “توهم خطرناک” میداند و از آن انتقاد میکند. به گفته ریس، برنامههای ماسک برای مهاجرت به مریخ و ترک زمین را به عنوان یک توهم خطرناک دانسته و این را به دلیل اهمیت حل مشکلات زمین و مواجهه با تغییرات اقلیمی بر روی زمین توجیه کرده است.
او پیشنهاد میدهد که اکتشاف فضا به صورت خصوصی و با تأمین مالی از طریق کمک میلیاردرها انجام شود. اینطوری تمام کارهای عملی از جمله جمعآوری سازههای بزرگ و کاوشهای فضایی توسط رباتها انجام شود و تنها افراد علاقهمندی که به خطری جدی علاقهمند هستند برای سفرهای فضایی انتخاب شوند. این رویکرد از نظر ریس، اجتنابناپذیر است تا از هزینهها و ریسکهای بالای پروازات فضایی انسانی جلوگیری شود. نظر او این است که با تأمین مالی از طریق بخش خصوصی، مسائل مربوط به فضا به راحتی و با هزینه کمتر قابل حل خواهد بود.
دیجیاتو نوشت؛ «ایلان ماسک»، مدیرعامل اسپیس ایکس با برنامههای بلندپروازانه خود قصد دارد که تا سال 2050 یک میلیون نفر را به مریخ بفرستد. اما «مارتین ریس»، اختر فیزیکدان مشهور انگلیسی که عنوان «اخترشناس سلطنتی» را به او دادهاند، از نقشههای ماسک بهعنوان نوعی «توهم خطرناک» یاد کرده است.همانطور که تلگراف در گزارش خود توضیح میدهد، ریس اظهارات جنجالیاش را در پادکست Lord Speaker’s Corner بیان کرده است. او از ماسک بهعنوان «شخصیتی خارقالعاده» یاد کرده که «خلقوخوی نسبتاً عجیبی دارد».اما ریس درباره برنامههای ماسک میگوید:«فکر نمیکنم واقعبینانه باشد و ما باید این دسته از مشکلات را روی زمین حل کنیم. مقابله با تغییرات اقلیمی روی زمین در مقایسه با قابلسکونتکردن مریخ آسانتر است.»او در ادامه گفت:«فکر میکنم که ممکن است چند پیشگام دیوانه در مریخ زندگی کنند، درست مانند افرادی که در قطب جنوب زندگی میکنند. اما ایده مهاجرت دستهجمعی برای جلوگیری از مشکلات زمین، که او و چند تن دیگر از علاقهمندان به فضا مطرح کردهاند، به نظر من یک توهم خطرناک است.»پیش از این، «باراک اوباما»، رئیس جمهور سابق ایالاتمتحده نیز خطاب به «ایلان ماسک» و «جف بزوس» گفته بود که قبل از استعمار مریخ باید از زمین محافظت کنیم.ریس در عوض پیشنهاد کرد که هرگونه اکتشاف انسان در فضا باید به صورت خصوصی و نه با پول عمومی تأمین شود. او گفت بهتر است بخش اعظم اکتشاف و جابهجایی سازههای ساختمانی در فضا توسط رباتها انجام شود و «فقط افرادی که اشتهای بسیار زیادی نسبت به خطر دارند به فضا بروند و برای آنها سرمایهگذاری خصوصی انجام شود».او توضیح داد:«نظر من در مورد پروازهای فضایی انسانی این است که نباید بودجه آنها را بهطور عمومی تأمین کرد، قطعاً نه توسط سازمانهای دولتی، زیرا آنها باید بسیار مراقب ایمنی باشند و این باعث میشود که آن مأموریتها بسیار گران باشند. رباتها میتوانند تمام کارهای عملی را انجام دهند، سازههای بزرگ را در فضا جمع کنند و سطح مریخ و غیره را کاوش کنند. اگر انسانها میخواهند به عنوان یک ماجراجویی به فضا پرواز کنند، شاید بتوان با حمایت مالی یا کمک میلیاردرها از آنها حمایت کرد.»عاطفه رضوان نیا