هنگامی که این علائم را تجربه می کنید، حتما با یک پزشک مشورت کنید!
بی حس شدگی یا پارستزی، حالتی است که معمولاً بدون هشدار رخ میدهد و علایمی نظیر احساس ناخوشایندی، گزگز، خارش، یا احساس سوزش به همراه دارد. این وضعیت معمولاً در دستها و پاها و نقاط دیگر بدن اتفاق میافتد و میتواند ناخوشایند باشد. این بی حس شدگی ممکن است مرتبط با فشار مداوم بر روی یک عصب یا ناحیه بدن باشد، البته در برخی موارد ممکن است ناشی از آسیب عصبی، تومور یا بیماریهای عصبی مرکزی باشد. برای از بین بردن این بی حس شدگی میتوان از ورزش، ماساژ یا کشش استفاده کرد. اگر این علایم مداوم یا شدیدتر شدند، باید به پزشک مراجعه کرد تا علت آن بررسی شود و درمان مناسبی تجویز گردد. به طور کلی، بی حس شدگی نیاز به توجه و درمان دارد تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
تحقیقات نشان داده این بی حس شدگی معمولاً بدون هشدار رخ میدهد، چرا که فرد معمولاً از این حس آگاه نیست و همیشه باعث درد نمیشود، بلکه احساس ناخوشایندی ایجاد میکند. این حالت ناخوشایند را هر کسی تجربه میکند، به ویژه کسانی که شغل آنها به گونهای است که با محدودیت حرکت همراه است، مثل کار در حالت نشسته.
به گزارش عصرایران، در پزشکی به بی حس شدگی نقطهای از بدن «پارستزی» (Paresthesia) گفته میشود. این حالت معمولاً در دستها و پاها و همینطور در نقاط دیگر بدن رخ میدهد و به گونهای است که گویی تعداد زیادی مورچه در حال راه رفتن در آن نقطه هستند، امری که میتواند بسیار ناخوشایند باشد.
همهی ما تجربهی این بی حس شدگی موقت را داشته ایم، حالتی که آنها را اصطلاحاً «خواب رفتن» بخشی از بدن توصیف میکنیم. این اتفاق زمانی رخ میدهد که برای مدتی طولانی در یک وضعیت میمانیم، مثلاً وقتی که پا روی پا انداخته ایم یا روی بازویمان خوابیده ایم.
این وضعیت به این دلیل رخ میدهد که فشار مداومی بر روی یک عصب وارد میشد، گرچه میتواند درنتیجهی یک آسیب یا دیگر مشکلات پزشکیای هم باشد که به دستگاه عصبی صدمه وارد میکنند، مانند آسیب دیدگی یک عصب، بیرون زدن دیسک، تومور و غیره. معمولاً با برداشته شدن فشار از روی عصب که باعث گردش دوبارهی خون در آن ناحیه میشود، این بی حس شدگی به سرعت از میان میرود. به حرکت در آوردن بخش بی حس شده با ورزش، ماساژ یا کشش هم به از میان رفتن این بی حس شدگی کمک میکند. احساس گزگز به تدریج کمتر میشود، تا اینکه در نهایت به کلی از میان میرود.
اگر این بی حس شدگی زیاد برایتان رخ میدهد، بعنی به پارستزی مزمن دچار هستید که معمولاً نشانهی یک بیماری عصب شناختی یا آسیب دیدگی تروماتیک عصبی است. این امر ممکن است بر اثر بیماریهایی رخ دهد که دستگاه عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار میدهند، مانند سکت مغزی، تصلب متعدد، یا انسفالیت.
اگر نشانههای زیر را داشتید، به پزشک مراجعه کنید:
– احساس سوزش دارید – منقبض کردن ماهیچهها برایتان دشوار است – احساس میکنید دست و پایتان خواب رفته اند – احساس خارش میکنید – احساس بی حس شدگی و گزگز دارید – احساس میکنید سوزن در پوست تان فرو میکنند – نشانهها نزدیک به ۳۰ دقیقه به طول انجامیده است – معمولاً هر بار یک دست یا پا تحت تأثیر قرار میگیرد، اما نشانهها از یک عضو به عضو دیگر نیز میرود.