شناسایی غذاهایی که باعث بوی نامطبوع دهان میشوند
بوی بد دهان یک مشکل شایع است که ممکن است از مصادی دیگر غیر از سیر و پیاز ناشی شود. غذاهایی مانند مرکبات، غذاهای پروتئینی، کنسرو ماهی، پنیر، سس پاستا، کره بادام زمینی، ترب کوهی، و حتی قهوه می توانند به ظهور این مشکل در دهان کمک کنند. از جمله راههایی که میتوان به کمک آنها بوی بد دهان را کاهش داد، توجه بیشتر به تغذیه، استفاده از آب نبات بدون قند بعد از مصرف مرکبات، مصرف غذاهای حاوی روی، استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید، نوشیدن آب بعد از مصرف سس پاستا، استفاده از آدامس بدون قند بعد از مصرف کره بادام زمینی، تازه کردن نفس با استفاده از مراقبت های دهانی، مصرف آب پس از نوشیدن قهوه، و حفظ هیدراته بماندن است. این تدابیر می توانند به افزایش آگاهی و کاهش مشکل بوی بد دهان کمک کنند.
سلامت نیوز نوشت: برای برخی افراد، بوی بد دهان میتواند ژنتیکی باشد، اما برای برخی دیگر، میتواند بخشی از برنامه روزانه باشد که حتی متوجه آن نمیشوند، مانند خوردن منظم غذاهای خاصی که معمولاً به آنها توجهی نمی کنند.بسیاری از افراد تصور می کنند فقط سیر و پیاز باعث بوی بد دهان می شوند؛ اما مواد غذایی دیگری نیز می توانند مقصر بروز این مشکل باشند.بوی بد دهان به شکل مزمن اگر باشد میتواند بسیار خستهکننده بشود، حتی بیشتر از آن زمانی که سعی میکنید با آن مبارزه کنید اما نمیتوانید مقصر آن را بفهمید.در زیر هشت ماده غذایی که ممکن است در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند توضیح داده شده است:۱. مرکباتباکتری های مولد بو محیط اسیدی را دوست دارند، بنابراین با خوردن مقدار زیادی مرکبات، اساساً بوی بد دهان را تشدید می کنید، به خصوص اگر مستعد رفلاکس اسید هستید که می تواند باعث برگشت اسیدها به گلو شود.علاوه بر توجه بیشتر به دفعات مصرف غذاهای اسیدی، نوشیدن آب نبات بدون قند بعد از مرکبات را در نظر بگیرید تا نفس خود را تازه کنید. (آب نبات بدون شکر را در نظر بگیرید، زیرا باکتری ها محیط شکری را دوست دارند)۲. غذاهای با پروتئین بالاخوردن مقدار بیش از حد پروتئین (مثلاً در رژیم غذایی پر پروتئین) می تواند منجر به بوی بد دهان شود، زیرا بدن در حالی که پروتئین را در طول فرآیند گوارش تجزیه می کند آمونیاک تولید می کند.برای کمک به از بین بردن این بو زمانی که به مسواک دسترسی ندارید، غذاهای حاوی روی (اسفناج، تخم کدو تنبل، نخود) را امتحان کنید که میتواند به کنترل پلاک و کاهش بوی بد دهان کمک کند.۳. کنسرو ماهیبرخلاف ماهی تازه، کنسرو ماهی (مانند ماهی تن و سالمون) زمان اکسید شدن و واکنش به سایر عناصر را داشته اند.آنچه ما بهعنوان «بوی ماهی» توصیف میکنیم از ترکیبی به نام تریمتیلامینها در ماهی ناشی میشود. مگر اینکه با مایع دیگری متصل شوند، تمایل دارند در دهان باقی بمانند و بوی نامطبوعی از خود متصاعد کنند.برای برطرف کردن این مورد، غذاهای اسیدی گزینه مناسبی برای شما است. آب اسیدی لیمو یا پرتقال یا سرکه می تواند به اتصال این ترکیبات به آب کمک کند و به شما امکان می دهد آنها را از دهان خود حذف کنید اما اگر این مواد مفید نیستند، جویدن یک آدامس بدون قند می تواند به کاهش برخی از ذرات مزاحم و بدبو کمک می کند.۴. پنیربیشتر محصولات لبنی، از جمله پنیر، حاوی اسیدهای آمینه هستند که با باکتری های دهان شما واکنش نشان می دهند و ترکیبات گوگردی تولید می کنند که می تواند نفس شما را ترش مزه کند.از آنجایی که این باکتری ها روی مواد جامد شیر می نشینند، سولفید هیدروژن اضافی ایجاد می کنند در نتیجه محیط دهان را به بویی شبیه تخم مرغ گندیده آغشته می کنند.استفاده از دهانشویه در این مورد کمک زیادی نمی کند، اما مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید به از بین بردن باکتریهای مزاحم که باعث ایجاد بوی بد میشوند کمک میکند. اگر نمی توانید فوراً مسواک بزنید، نوشیدن آب می تواند به شستن باکتری ها و ذرات موجود در دهان شما کمک کند.۵. سس پاستامانند مرکبات، اسیدیته گوجه فرنگی می تواند باعث تجمع اسیدها در دهان و رشد باکتری ها شود؛ این باکتری های مزاحم می توانند منجر به بوی بد دهان شوند. هنگامی که ماکارونی بعدی خود را با سس قرمز میخورید، یک لیوان آب در هنگام شام در دسترس داشته باشید تا دهانتان شسته شود و باکتریهای مزاحم از بین بروند.۶. کره بادام زمینیکره بادام زمینی منبع خوبی از پروتئین گیاهی است با این حال، قوام خمیری آن باعث میشود بزاق پروتئینها را پس از ورود به دهان، تجزیه کند و به دلیل چسبندگی آن، کره بادام زمینی می تواند ساعت ها در دهان شما بماند.باکتری ها بخاطر وجود پروتئین رشد می کنند، بنابراین فراوانی کره بادام زمینی باعث ایجاد بوی بد دهان می شود. دفعه بعد که هوس کره بادام زمینی کردید، یک دهانشویه در نزدیکی خود نگه دارید، که می تواند به حذف باقیمانده ها، کاهش باکتری ها و تازه کردن نفس شما کمک کند.۷. ترب کوهیهمانند بیشتر سبزیجات ریشهدار، ترب کوهی حاوی یک ترکیب شیمیایی به نام ایزوتیوسیانات است که پس از مصرف به خوبی به دهان میچسبد.از آنجایی که نوشیدن آب آشامیدنی معمولا وضعیت را تشدید می کند و می تواند باعث ناراحتی شود، مصرف نعناع ممکن است موثرترین راه برای مبارزه با این ترکیب خاص باشد.پس از لذت بردن از این چاشنی قوی، چای نعناع بنوشید یا مقداری آدامس نعناع (بدون قند) بجوید تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید.۸. قهوهقهوه ممکن است یک نوشیدنی سالم باشد، اما نوشیدنی صبحگاهی اثر خشککنندهای روی دهان دارد که جریان بزاق را کاهش میدهد و به باکتریهای بدبو اجازه میدهد نه تنها رشد کنند، بلکه مدت بیشتری نیز در دهان باقی بمانند.بهترین راه برای متعادل کردن این باکتری ها این است که هیدراته بمانید؛ مثلاً برای هر فنجان قهوه ای که می نوشید، یک لیوان آب بنوشید.در آخرحتی اگر از مصرف سیر و پیاز پرهیز کنید، ممکن است عاملهای بدبوی دیگری نیز مقصر باشند. سایر غذاها و نوشیدنی ها مانند پنیر، کره بادام زمینی و قهوه ممکن است باعث بدبو شدن نفس شما شوند. خوشبختانه، رعایت بهداشت خوب دندان، مانند استفاده از نخ دندان، استفاده از شستشوی دهان، نوشیدن آب یا جویدن آدامس بدون قند، می تواند به احساس طراوت در دهان شما کمک کند.راضیه میرزاحیدری