چگونه شلوار جین میتواند به زیستگاه ما آسیب برساند؟
از آنجا که صنعت مد زودگذر باعث افزایش مصرف بیرویه و تولید زبالههای بیشتری میشود، استفاده از روشهای پایدار در پوشش روزمره بسیار حائز اهمیت است. از جمله راهکارهای پیشنهادی برای کاهش اثر زیستمحیطی صنعت پوشاک میتوان به خرید لباسهای دست دوم، بازیافت لباسها و استفاده از سرویسهای پوشاک اشاره کرد. خرید لباسهای دست دوم از فروشگاههای محلی میتواند باعث کاهش ۹۰ درصدی انتشار کربن شود. همچنین بازیافت لباسها و استفاده از سرویسهای پوشاک اجارهای نیز میتواند به ترتیب ۸۵ و ۸۹ درصد آلایندگی را کاهش دهد. از طرفی، انتخاب لباسهای با کیفیت بالا و با طول عمر طولانی میتواند نیز به کاهش آلایندگی زیستمحیطی کمک کند. از این رو، همکاری همهی افراد در کاهش اثرات منفی صنعت مد بر محیط زیست بسیار مهم است.
شاید لباسهای جین جزء جداییناپذیر پوشش روزانه باشند، اما طبق تحقیقات جدید، حتی یک شلوار جین ساده نیز میتواند برای محیط زیست مخرب باشد. بر اساس مطالعهای که توسط دانشگاه گوانگدونگ چین انجام شده است، یک بار پوشیدن یک شلوار جین مد زودگذر، معادل ۱۰ کیلومتر رانندگی با یک خودروی بنزینی آلودگی تولید میکند.
به گزارش روزیاتو، محققان این مطالعه با بررسی چرخه عمر یک شلوار جین ساخت برند لیوایز و آلودگی زیست محیطی مربوط به آن از مرحله کشت پنبه تا زمان دفع نهایی آن، دریافتند که برخی شلوارهای جین مدهای زودگذر تنها ۷ بار پوشیده میشوند و میزان انتشار دی اکسید کربن آنها ۱۱ برابر بیشتر از شلوارهای جینی است که به طور متداول استفاده میشوند. به طور میانگین، شلوارهای جین متداول ۱۲۰ بار پوشیده میشوند و در مجموع ۰.۲۲ کیلوگرم دی اکسید کربن تولید میکنند که ۴۸ درصد آن به شستشو، خشک کردن و اتو زدن لباسها پس از خرید مربوط است.
در مقابل، شلوارهای جین در صنعت مدی که به سرعت تغییر میکند، ۹۵ تا ۹۹ درصد بیشتر کربن بهجا میگذارند که ۷۰ درصد آن مربوط به تولید پارچه و الیاف و ۲۱ درصد مربوط به حمل و نقل آنها از کارخانه به دست مصرفکننده است. سرپرست این مطالعه، میگوید: «برای پاسخگویی سریع به روندهای مد، صنعت مد ترجیح میدهد از حمل و نقل هوایی استفاده کند که انرژیبر است و در نتیجه ۵۹ برابر بیشتر دی اکسید کربن تولید میکند.»
در سطح جهانی، صنعت مد زودگذر در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۴.۵ میلیارد دلار ارزش داشت و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ به ۹۵ میلیارد دلار برسد. محققان معتقدند که این صنعت ۲۵ برابر سریعتر از برندهای مد متداول، مجموعههای جدید عرضه میکند که موجب افزایش مصرف بیرویه و تولید حجم انبوهی از زباله میشود.
خوشبختانه، محققان راههایی برای کاهش قابلتوجه اثر زیستمحیطی صنعت پوشاک پیشنهاد دادهاند. نتایج نشان میدهد که خرید لباسهای دستدوم از فروشگاههای محلی میتواند میزان انتشار کربن را ۹۰ درصد کاهش دهد. همچنین بازیافت لباسها و یا استفاده از سرویسهای پوشاک اجارهای نیز به ترتیب ۸۵ و ۸۹ درصد آلایندگی را کاهش میدهند.