چه خوراکیهای سفیدی را باید از لیست غذاهایتان حذف کنید؟
غذاهای سفید، از نان، پاستا، برنج، شکر، نمک، سیب زمینی تا چربیهای حیوانی، اغلب حاوی میزان کمی از مواد مغذی ضروری هستند و مصرف بیش از حد آنها میتواند به مشکلات سلامتی منجر شود. مصرف زیاد غذاهای سفید میتواند سطح قند خون را افزایش داده و باعث افزایش وزن، مقاومت به انسولین، دیابت و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شود. بهتر است غذاهای سفید را با جایگزینهای سالمتری مانند نان سبوس دار، ماکارونی غلات کامل، برنج قهوهای، میوههای طبیعی، نمک صورتی و گیاهان مخلوط و سیب زمینی شیرین تعویض کنیم. همچنین برای منابع چربی، چربیهای گیاهی مانند زیتون، آجیل، دانهها و آووکادو را بجای چربیهای حیوانی ترجیح دهیم. از این رو باید بهخوردن غذاهای غذاییتر توجه داشته و از مصرف زیاد غذاهای سفید که میتواند به سلامتی ما آسیب بزند، پرهیز کرد.
از برنج گرفته تا شکر، رژیم غذایی روزانه به خصوص ما ایرانیها حول محور بسیاری از مواد خوراکی سفید نظیر شکر، نمک، برنج و ماکارونی میچرخد، و بسیاری از ما نمیدانیم که مصرف زیاد این سفیدها در واقع سلامت و زندگی مارا به مخاطره جدی میاندازند. بله درست خواندید غذاهای سفید رنگی وجود دارند که علت اصلی بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله افزایش وزن، چاقی، دیابت، فشار خون بالا و … هستند. به گفته کارشناسان تغذیه، حذف رنگهای سفید و جایگزینی آنها با رنگهای دیگر میتواند شما را برای یک رژیم غذایی مغذیتر آماده کند که باعث کاهش وزن و بازیابی تعادل قند خون میشود. در این مطلب به غذاهای رایج سفیدی که باید از خوردن آنها اجتناب کنید اشاره کردهایم.
نان سفید
به گزارش همشهریآنلاین، نان سفید از آرد تصفیه شده تهیه میشود که سبوس آن حذف شده و بسیاری از فیبرها، ویتامینها و مواد معدنی نیز در این روند از بین رفته که منجر به تولید یک ماده غذایی غنی از کربوهیدرات شده که فاقد بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن است.
جایگزین سالم: نان سبوس دار
پاستای سفید
پاستای سفید نیز مانند نان سفید با آرد تصفیه شده درست میشود که فیبر بسیار کمی دارد و فاقد سایر مواد مغذی ضروری است و اغلب هضم آن دشوار است.
جایگزین سالم: ماکارونی غلات کامل
برنج سفید
برنج یکی از پرمصرفترین غلات در کشور ما، هند، پاکستان و کشورهای جنوب شرقی آسیا است. این خوراکی سفید محبوب نیز در دسته غلات تصفیه شده قرار میگیرد. عدم وجود فیبر و پروتئین مصرف بیش از حد برنج سفید را بسیار آسان میکند، که ممکن است به افزایش وزن یا عدم تعادل قند خون کمک کند.
جایگزین سالم: برنج قهوهای
شکر سفید
شکر سفید یک شیرین کننده رایج با کمترین فواید سلامتی است. به غیر از کالری، آنها از نظر تغذیهای ارزش غذایی بسیار کمی دارند و همچنین خطر ابتلا به دیابت و سایر مشکلات سلامتی را افزایش میدهند. آنها به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش وزن ناخواسته و افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی شناخته شدهاند.
جایگزین سالم: میوههای طبیعی
نمک سفید
در حالی که نمک برای بدن انسان ضروری است، این ماده خوراکی سفید اغلب بسیار تصفیه شده و فاقد مواد معدنی طبیعی است، خطر مصرف بیش از حد نمک سفید کمتر از خوردن سم نیست و با انواع اثرات منفی سلامتی، از جمله افزایش خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، مرتبط است. ترجیحا نمکهای فرآوری شده کمتر یا جایگزینهای غنی از مواد معدنی را انتخاب کنید.
جایگزین سالم: نمک صورتی و گیاهان مخلوط
سیب زمینی سفید
سیب زمینی سفید برای سلامت بدن مزایای کمتری نسبت به عوارض جانبی که ممکن است باعث مشکلات شدید سلامتی شوند، مانند افزایش وزن، دیابت و موارد دیگر ارائه میکند. سیب زمینی سفید وقتی پخته میشود، بیشتر مواد مغذی خود را از دست میدهد، بنابراین باید از مصرف آنها اجتناب شود.
جایگزین سالم: سیب زمینی شیرین
چربیهای حیوانی
چربیهای حیوانی از نوع چربیهای متراکم هستند که بیشتر آنها چربیهای اشباع شده هستند و ممکن است منجر به افزایش کلسترول و افزایش خطر بیماری قلبی در برخی افراد شود؛ بنابراین باید از مصرف بیش از حد این گونه چربیها پرهیز کرد.
جایگزینهای سالم: چربیهای گیاهی (زیتون، آجیل، دانهها و آووکادو)
چرا دیابتیها باید از این غذاها اجتناب کنند؟
مصرف بیش از حد این غذاهای سفید میتواند منجر به افزایش سطح قند خون، مقاومت به انسولین، افزایش وزن و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ شود. علاوه بر این، چنین غذاهایی اغلب دارای فیبر و مواد مغذی ضروری کم هستند که منجر به سلامت گوارشی ضعیف، یبوست و کمبود مواد مغذی در بدن میشود.