خطر قارچهای سمی: هشداری برای امنیت شما
توجه به احتیاط و دقت در برابر مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی امری حیاتی و ضروری است، زیرا مصرف این گونه مواد میتواند منجر به صدمات جانی شود. با نزدیک شدن بهار و تابستان و برداشت گیاهان مختلف، خطر مسمومیت از آنها نیز افزایش مییابد. به همین دلیل، باید اطلاعات کافی و صحیح در این زمینه داشته باشیم تا از بروز اتفاقات ناراحتکننده جلوگیری کنیم.
تشخیص قارچهای سمی از قارچهای خوراکی نیازمند تخصص و آگاهی است، بنابراین مصرف این گونه مواد باید با دقت و حساسیت انجام شود. همچنین مطالعه و آشنایی با انواع گیاهان میتواند از وقوع مسمومیتها جلوگیری کند.
ضمن تأکید بر اهمیت حفاظت از مراتع و گیاهان، لازم است مردم به مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و قارچها که نوع آنها را نمیشناسند پرهیز کنند. همچنین برای جلوگیری از هرگونه تخریب غیرمجاز در مراتع، مردم میتوانند با اطلاعرسانی به شمارههای مربوطه اقدام کنند.
به طور کلی، آگاهی از موارد احتیاطی و پیشگیری از مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی امری اساسی و حیاتی است که باید به آن توجه ویژه داشته باشیم تا از خطرات احتمالی در طبیعت به دوری کنیم و از زیبایی و سلامتی آن لذت ببریم.
ترحم بهزاد با تاکید بر پیشگیری از مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی اظهار کرد: با توجه به نزدیک بودن برداشتهای بهاری و تابستانی گیاهان مرتعی، جنگلی و حضور بیشتر مردم در طبیعت برای برقراری ارتباط روحی با گیاهان سبز و لذت بردن از شکوه طبیعت، ضرورت دارد موارد احتیاطی در ارتباط با پیشگیری از مسمومیت با قارچها و گیاهان سمی در نظر گرفته شود.
به گزارش ایسنا، وی افزود: شرایط اقلیمی و تنوع آب و هوایی در کشور و وجود تنوع زیاد گونههای گیاهی، از طرفی افزایش گرایش مردم بومی به برداشت و فروش گیاهان دارویی در بازارهای محلی و مصرف انواع گیاهان، در صورت عدم شناخت و اطلاع از نوع گیاه و مواد موثره گیاهی میتواند سبب ایجاد صدمات جانی و مسمومیت شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تصریح کرد: طبق اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تماس یا مصرف گیاهان به ویژه قارچهای سمی به عنوان یکی از علل بروز مسمومیتهای تصادفی محسوب میشوند و به علت بالا بودن نسبی میزان مرگ و میر در برخی از انواع این نوع مسمومیتها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از بروز این نوع مسمومیتها به ویژه برای عموم جامعه بسیار مهم و ضروری است.
وی در ادامه گفت: طبق مطالعات متخصصین و کارشناسان مربوطه، قارچهای سمی از نظر خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه شباهت زیادی به قارچهای خوراکی داشته و بسیار خطرناک هستند. تشخیص انواع خوراکی قارچ از انواع سمی مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است.
به گفته وی بی توجهی به این مسئله موجب اتفاقات ناگوار برای خانوادهها و ضایعه در جامعه خواهد شد. بر اساس گزارشهای واصله برای سم قارچ، پادزهر وجود ندارد و معالجه میسر نیست؛ بنابراین تنها راه ممکن جلوگیری از صدمات مصرف این نوع گیاهان و عدم برداشت گیاهان ناشناخته است که علاوه بر صدمات جانی به اکوسیستم مرتعی آسیب میرساند، تنوع زیستی را از بین میبرد، موجب تخریب منابع میشود، خسارات و زیان فراوان به نسل فعلی و نسلهای آینده میزند و موجب انقراض گونهها شده و حیات را از بین میبرد.
بهزاد همچنین اضافه کرد: مصرف قارچ توسط حیوانات و پرندگان، بیانگر غیر سمی بودن آن قارچ برای انسان نیست و حتی برخی از سموم مقاوم به گرما بوده و آماده سازی آن به صورت کباب، آب پز و بخار پز و سرخ کردن، مواد سمی از بین نمیبرد و سم زدایی نمیشوند؛ بنابراین توصیه میشود از برداشت و مصرف خودسرانه گیاهان دارویی و قارچها که نوع آنها را نمیشناسید جداً خود داری کنید.
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه تمامی گیاهان مجاز و قابل مصرف مرتعی که به عنوان گیاهان خوراکی و دارویی شناخته شده مورد استفاده قرار میگیرند باید با ملاحظات حفاظت و پایداری و اخذ مجوز از ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به بهره برداری برسند، اظهار کرد:، زیرا هر گیاه حساسیت خاص خودش را دارد و بهره برداری باید به میزانی باشد که بر اصل و منبع و پایه آن گیاه هیچ گونه آسیب وارد نشود. در واقع رویش مجدد گیاهان دچار خدشه نشده و به زاد آوری آن آسیب نرسد و جمعیت آن گیاه در طبیعت همیشه حفظ شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در پایان گفت: باید بدانیم برای بهرهمندی از طبیعت لازم نیست آنها را از رویشگاه برداشت و مصرف کنیم. گاهی میتوانیم توقف کنیم و در بوته زار مرتعی بنشینیم و اجازه دهیم گیاهان سبز همیشه وجود داشته باشند. ضمن اینکه مردم میتوانند هرگونه تخریب و تصرف و بهره برداری غیر مجاز و آتش سوزی در مراتع را با شمارههای ۱۳۹ و۱۵۰۴ اطلاع رسانی کنند.