راه گوشیهای ایرانی: بررسی توانایی تولید محصولات محلی
تولید گوشیهای هوشمند در ایران در طول چند سال گذشته مورد توجه قرار گرفته و یکی از اهداف دولت سیزدهم است. تولید این گوشیها باعث افزایش خرید مردم، تحول دیجیتال، و ایجاد اشتغال میشود. هرچند ویژگیها و خدمات این گوشیها هنوز اعلام نشده، اما استفاده از سیستم عامل بومی یکی از این ویژگیها خواهد بود.
در حال حاضر، ۱۳ شرکت خصوصی در منطقه ویژه اقتصادی پیام به تولید گوشیهای هوشمند ایرانی پرداختهاند. تا پایان سال، حداقل یک میلیون گوشی تولید خواهد شد، که بخشی از آن گوشیهای هوشمند و بقیه به صورت دکمهای خواهند بود. حمایتهای مالی دولت همچنین به این صنعت ارائه شده است.
وزیر ارتباطات با اشاره به وجود بازار بسیار بزرگ برای گوشیهای همراه و اهمیت رقابت، تاکید کرد که با برنامهریزی مناسب، میتوان با گوشیهای خارجی رقابت کرد و خروجی بهتری ارائه داد. هدف دولت از تقویت صنعت تولید گوشیهای هوشمند ایرانی افزایش اشتغال، ایجاد اطمینان مردم نسبت به محصولات داخلی، و حتی افزایش صادرات در آینده است.
چند سالی است که از مطرح شدن موضوع تولید گوشی ایرانی میگذرد و پیش از آن تنها یک شرکت بهعنوان تولیدکننده محدود گوشی شناخته میشد؛ تولیدکنندهای که البته بهزعم برخی از کارشناسان این حوزه، بیشتر مونتاژ کننده قطعات وارداتی گوشی بوده تا این که بخواهند صفر تا صد گوشی را در داخل کشور تولید کند.
به گزارش ایسنا، درباره مزیت تولید گوشی داخلی گفته شده که با تولید گوشی باکیفیت ایرانی با قیمت مناسب، به قدرت خرید مردم، تحول دیجیتال و اشتغال کمک خواهد شد. اگرچه ویژگیها و خدماتی که برای گوشی داخلی در نظر گرفته شده، هنوز اعلام نشده، اما استفاده از سیستم عامل بومی ظاهرا یکی از این ویژگیها است.
اگرچه تولید گوشی ایرانی مورد توجه دولتهای گذشته قرار دارد، اما دولت سیزدهم اهتمام ویژهای نسبت به این موضوع نشان داده چراکه همزمان با آغاز به کار این دولت، وزیر ارتباطات درباره برنامه برای تولید موبایل ایرانی اعلام کرد که ظرفیتهای خوبی برای تولید موبایل در کشور وجود دارد، اما باید بازار آن در کشور ایجاد شود و مردم به این موبایلها اطمینان کنند.
بر این اساس اعلام شد که در ابتدا ممکن است نواقصی وجود داشته باشد که باید به این مسئله توجه کرد، همچنین در ساخت گوشیهای ایرانی از ظرفیت جوانان که سبب اشتغالزایی میشود، استفاده خواهد شد؛ علاوه بر آن در مردم و جامعه خود باوری ایجاد میکند و نسبت به گوشیهای خارجی ارزانتر است.
در نهایت پس از طرح اولیه تابستان سال گذشته – مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام- اعلام کرد تولید گوشی تلفن همراه یکی از پروژههای است که از دولت گذشته آغاز شده، ۱۳ شرکت خصوصی برای احداث خط تولید خود در این منطقه به آنها مراجعه کردند که از این تعداد دو مجموعه به بهرهبرداری رسیدهاند و پیشبینی آنها این است که تا پایان سال ۱۴۰۲ حداقل یک میلیون گوشی تولید شود که یک سوم آن گوشی هوشمند و باقی به صورت دکمهای خواهد بود.
طبق گفته وزیر ارتباطات، حوزه تبدیل موبایل حوزه مشترک وزارت ارتباطات و وزارت صمت است که مسئولیت اصلی آن برعهده وزارت صمت بوده بنابراین برنامهریزی مشترکی انجام و کمک میشود به شرکتهایی که میتوانند گوشی تولید کنند و زیرساختهای لازم را در اختیارشان قرار میگیرد.
موضوعی که وی در اظهارات اخیر خود در یکی از رسانهها به آن اشاره کرد و گفت: از شرکتهای مختلف در منطقه ویژه اقتصادی پیام حمایت کردیم و با واگذاری زمین و تسهیلات، زیرساختی را فراهم کردیم تا مقدمات برای تولید گوشی فراهم شود.
او تأکید کرد که در این حوزه ظرفیت خوبی وجود دارد و جوانان ما از جوانان دیگر کشورها کمتر نیستند و اگر مردم و مسئولان به محصول ایرانی اعتماد کنند، میتوانیم هم نیاز خودمان را برطرف کنیم و هم به سمت صادرات گام برداریم.
زارعپور با بیان اینکه بازار گوشی همراه بازار بسیار بزرگی است، یادآور شد که اکنون سالیانه بیش از سه میلیارد دلار صرف واردات ۱۰ تا ۱۴ میلیون دستگاه گوشی میشود، اما این امکان برای ما وجود دارد که بتوانیم تولیداتی در این بخش داشته باشیم.
وزیر ارتباطات تأکید کرد: البته لازم است که این تولیدات در فضای رقابتی انجام شود تا محصول بهتر و متناسب با سلیقه مردم تولید و عرضه شود. اگر برنامهریزی خوبی در این زمینه انجام شود حتماً میتوانیم با گوشیهای خارجی نیز رقابت کنیم البته هنوز در ابتدای راه هستیم.
البته حمایت دولت فقط به موارد گفته شده محدود نمیشود و در بخش دوم لایحه بودجه امسال دولت ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حمایت از تولید گوشیهای هوشمند داخلی در نظر گرفته است.