چقدر هزینه ساخت مسکن افزایش یافته است؟
در این متن به بحث و نقد حق الزحمه مهندسان ناظر در سال 1403 پرداخته شده است. حمزه شکیب بر این باور است که برای تعیین این حقوق، باید به رشد هزینههای ساختوساز توجه شود و این افزایش باید حداقل 100 درصد باشد؛ اما تعرفه موجود خیلی کمتر از این است و برای مهندسان چالشبرانگیز است. شکیب بیان کرده است که این مسئله همیشه برای مهندسان چالشها و دغدغههایی را به وجود آورده است و نیاز است که بهروزرسانی شود.
او اظهار داشته که تعرفه موجود بر پایههایی از 18 سال پیش تعیین شده است و تاکنون بروزرسانی نشده؛ بنابراین، نیاز به اصلاح آن وجود دارد. وی بر آن است که تعرفه مهندسان باید به اندازه سازمان نظام پزشکی یا رشد حقوق کارگران افزایش یابد، ولی تاکنون هیچ تغییری صورت نگرفته است. در کل، این متن بیانکننده این واقعیت است که این چالش هنوز حل نشده و توقعات جامعه مهندسی به اینگونهها افزایش یافته است.
حمزه شکیب با نقد «فرمول قدیمی ملاک عمل دولت برای افزایش سالانه دستمزد و حق الزحمه مهندسان ناظر»، میگوید برای تعیین رقم حق الزحمه مهندسان ناظر در سال ۱۴۰۳، اگر مبنای محاسبه «رشد هزینههای ساختوساز» باشد، این رقم ۱۰۰ درصد باید افزایش پیدا کند، اما تعرفهای که سالانه برای این منظور ملاک عمل قرار میگیرد، ارقام خیلی کمتر را لحاظ میکند که برای مهندسان، چالش برانگیز است.
به گزارش ایسنا، وی بیان کرد: تعیین حق الزحمه مهندسان سازمان نظام مهندسی همواره با چالش مواجه میشود و تقریبا همهساله این دغدغه در بین جامعه مهندسان وجود دارد که به این موضوع برمی گردد که یک مقررات ملی ساختمان داریم.
شکیب افزود: مبحث دوم روشی را برای تعیین تعرفه مطرح کرده است که این بنیان به ۱۸ سال قبل بازمیگردد که از آن زمان تاکنون بازنگری درآن انجام نشده است. آن تعرفه هیچ تطبیقی با هزینه ساخت واقعی ندارد و به همین دلیل از سال ۱۴۰۱ پیشنهاد داده ایم این موضوع به روزرسانی شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گفته است، سال گذشته به وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد دادیم یک شورای تعیین شکل بگیرد که تیرماه سال گذشته انجام شد، اما به علت عدم تشکیل جلسات در وزارت راه و شهرسازی هیچ نوع خروجی در این خصوص نداشتهایم؛ لذا این چالش همچنان لاینحل مانده است. قطعا نمیتوانیم از روش مبحث ۲ مقررات ملی ساختمان برای تعیین حق الزحمه مهندسان استفاده کنیم.
شکیب اظهار داشت: ما انتظار داریم تعرفه مهندسان نیز به اندازه سازمان نظام پزشکی به میزان ۴۰ درصد باشد یا اینکه برابر با افزایش حقوق کارگران به میزان ۳۵ درصد باشد. البته اگر بر مبنای هزینه ساخت باشد قاعدتا باید ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کند. اما به لحاظ شرایطی که در کشور وجود دارد توقع جامعه مهندسی آن است که به اندازه نظام پزشکی یا معادل رشد حقوق کارگران باشد.