راه دیگر برای پیدا کردن داروها: برنامههای جدید برای فروش آنلاین داروها اعلام شد
با ابلاغ آییننامه عرضه اینترنتی دارو توسط وزیر بهداشت، جزئیات اجرایی این طرح برای همگان روشن شد. طبق توضیحات سیدرضا مظهری، بیمار میتواند از طریق ورود کد رهگیری خود و مشخص کردن محل اقامت و محدوده جستجوی خود، اقلام نسخه مورد نیازش را به همراه زمان تخمینی دریافت دارو از بیمارخانه مورد نظر خود انتخاب کند. انتخاب بیمار از بین داروخانههای انتخابی انجام شده و پس از تعیین قیمت توسط شرکت حمل، دسترسی به دارو به زمان بیمارکمک میکند.
آییننامه توزیع اینترنتی دارو به طور محدود برای مدت ۶ ماه در یکی از استانها اجرا خواهد شد و در ادامه توسعه پیدا خواهد کرد. همچنین، در آییننامه آمده است که تنها سکوهای اینترنتیی که دارای مجوز فعالیت از سازمان غذا و دارو هستند، مجاز به ارائه خدمات حمل دارو به بیماران هستند. اگر اشکالی در خدمات ارائه شده توسط این سکوها و یا داروخانهها به وجود بیاید، شکایتها به سازمان غذا و دارو معرفی و پیگیری خواهد شد.
مهر نوشت: جزئیات عرضه اینترنتی دارو از سوی وزارت بهداشت اعلام شد.
بعد از کلی بحث و جدل بر سر اجرایی شدن طرح عرضه اینترنتی دارو؛ سرانجام آیین نامه این طرح از سوی وزیر بهداشت ابلاغ شد. در همین حال، ابلاغ آیین نامه عرضه اینترنتی دارو یا همان پلتفرمها، همچنان جای سئوال است که آیا قرار است مسوولیت توزیع دارو به صورت کامل در اختیار پلتفرمها قرار بگیرد.
در همین ارتباط، سیدرضا مظهری رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، توضیحاتی داده است تا ابهامات این آیین نامه برای همگان روشن شود. وی گفت: امکان ارتباط صوتی و تصویری با مسئول فنی داروخانه و انتخاب نزدیکترین داروخانه به محل اقامت بیمار از مهمترین ویژگی آئین نامه ابلاغی است
مظهری در توضیح بیشتر افزود: بیمار بدون مراجعه به داروخانه با ورود کد رهگیری خود، محل اقامت و محدوده جستجوی خود را تعیین میکند و واکشی اطلاعات نسخه از هر یک از بیمههای پایه صورت میگیرد و زمان تقریبی که دارو احتمال دارد به بیمار برسد، مشخص میشود.
وی با بیان اینکه اگر بیمار چند داروخانه را انتخاب کرده باشد، داروخانههایی که اقلام نسخه را داشته باشند در قالب پیامهای ارسالی به بیمار اطلاع رسانی میکنند، ادامه داد: بیمار هریک از داروخانههایی که بخواهد را انتخاب خواهد کرد و بر اساس تعرفهای که شرکت حمل تعیین میکند، قیمت را بیمار انتخاب میکند.
مظهری افزود: به محض انتخاب بیمار ارتباط با مسئول فنی داروخانه برقرار میشود اگر نیاز به ارتباط صوتی و تصویری با مسئول فنی داروخانه داشت، از طریق سکو امکان این ارتباط برای بیماران فراهم میشود و این دسترسی موجب سهولت دسترسی بیمار به دارو میشود.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت گفت: دارو به صورت پلمپ و بسته بندی به سکو سپرده میشود تا در زمان مشخصی به دست بیمار برسد.
در همین حال، آیین نامه توزیع اینترنتی دارو، به مدت ۶ ماه در یکی از استانها اجرا شود و بعد از آن، شکل سراسری به خود بگیرد.
سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، ددر توضیح محتوای آیین نامه توزیع اینترنتی دارو، گفت: آنچه اعلام شده است «آئیننامه حمل دارو از طریق سکوی اینترنتی است» و به هیچوجه فروش اینترنتی دارو مطرح نیست.
وی افزود: هرگونه خرید، فروش و انبارش دارو توسط سکوهای اینترنتی غیرمجاز و غیرقانونی است و تنها در مورد حمل دارو و تحویل آن به نشانی بیمار به صورت غیرحضوری است. همچنین عرضه داروهای خاص، سهمیهای، تحت کنترل و دارای شرایط خاص حمل، توسط پلتفرمها صورت نخواهد گرفت.
در همین حال، در آیین نامه ابلاغی آمده است: مجوز فعالیت سکوهای اینترنتی متقاضی فعالیت در حوزه حمل دارو در یک کارگروه مشترک توسط سازمان غذا و دارو با همکاری وزارت ارتباطات صادر میشود، تمامی متقاضیان فعالیت در این حوزه باید ضوابط فنی سازمان غذا و دارو را داشته و حائز شرایط باشند، دورههای آموزشی توسط سازمان غذا و دارو برای سکوهای متقاضی برگزار خواهد شد، وزارت بهداشت (سازمان غذا و دارو) مسئولیت نظارت بر ضوابط اجرایی و فنی را دارند و سکوها مکلف به رعایت این ضوابط هستند، درج هرگونه تبلیغات و تشویق به مصرف فرآوردههای دارویی و خرید، فروش و انبارش در این آئیننامه برای سکوها غیرمجاز اعلام و کاملاً منع شده است.
البته یک نکته در مورد همکاری داروخانه ها با آیین نامه ابلاغی وجود دارد، به طوری که تنها داروخانههای مورد تأیید سازمان غذا و دارو مجاز به فعالیت در این حوزه خواهند بود و در صورت ثبت شکایت از سکو یا داروخانه، سازمان غذا و دارو مرجع پیگیری معرفی شده است.
راضیه میرزاحیدری