راز تهیه آبگوشت زابلی (قاتق)؛ راهنمایی گام به گام برای پخت خورشت ارزشمند و خوشمزه
آبگوشت زابلی یا قاتق سیستان یکی از آبگوشتهای محلی و خوشمزه است که در منطقهی سیستان و بلوچستان تهیه میشود. این آبگوشت نیز مثل سایر آبگوشتها از گوشت، پیاز و گوجه فرنگی تهیه میشود. اما تفاوت آن با دیگر آبگوشتها در ادویههای خاص و سنتی استفاده شده در آن است.
برای تهیه آبگوشت زابلی، ابتدا گوشت گوسفندی را با لپه خیسانده شده و پیاز در روغن سرخ میکنیم. سپس به آن گوجه فرنگی و ادویهها اضافه میکنیم و همه را خوب مخلوط و پخت میکنیم. بعد لپه را اضافه کرده و با اضافه کردن آب آن را برای چند ساعت در حرارت ملایم قلیان میدهیم.
نکات مهم در تهیه این آبگوشت شامل استفاده از گوشت چرب گوسفندی، پخت طولانی مدت با حرارت ملایم، استفاده از مواد تازه و اصیل و اضافه کردن ادویههای خاصی است. همچنین میتوانید ادویه آچار مورد استفاده در این نوع آبگوشت را نیز خود تهیه کنید.
در نهایت، آبگوشت زابلی یک غذای خوشمزه و سنتی است که تمام اعضای خانواده میتوانند از آن لذت ببرند و لحظات خوبی را در کنار هم سپری کنند.
آبگوشت زابلی یا قاتق سیستان یکی از انواع آبگوشتهای خوشمزه است که برای تهیه آن مثل همه آبگوشتهای دیگر از گوشت، پیاز و گوجه فرنگی استفاده میشود. مهمترین تفاوت آبگوشت زابلی با دیگر آبگوشتها ادویه سنتی و خاصی است که در آن استفاده میشود.
در این مقاله از تک فانبلاگ میتوانید با طرز تهیه آبگوشت زابلی یا قاتق و همه فوت و فنهای درست کردن این آبگوشت محلی آشنا شوید.
مواد لازم جهت تهیه آبگوشت زابلی
مواد لازم جهت تهیه آبگوشت زابلی به شرح زیر است:
گوشت گوسفندی (گوشت گردن)۲۵۰ گرملپه خیسانده شده۳ قاشق غذاخوریپیاز۱ عددگوجه فرنگی۳ عددروغن سرخ کردنیبه مقدار لازمنمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار لازمادویه آچار۱ قاشق غذاخوری
مراحل تهیه آبگوشت زابلی
آبگوشت زابلی یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی در سیستان و بلوچستان است و طعم فوق العاده لذیذی دارد. معمولا برای تهیه این آبگوشت از گوشت چرب گوسفندی و مقداری دنبه استفاده میشود.
در ادامه این بخش میتوانید با مراحل تهیه آبگوشت زابلی آشنا شوید.
مرحله اول؛ پیاز و گوشت را در روغن سرخ کنید
در مرحله اول باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. سپس مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و پیازهای خرد شده را در روغن تفت دهید تا نرم و طلایی شوند. در ادامه تکههای گوشت را اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن سرخ کنید.
مرحله دوم؛ گوجه فرنگی و ادویه را به ماهیتابه اضافه کنید
بعد از این که گوشت کمی سرخ شد، گوجه فرنگیها را رنده کنید و همراه با ادویه آچار، زردچوبه، نمک و فلفل به گوشت اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید تا بوی خامی ادویهها از بین برود.
مرحله سوم؛ لپه و آب را به غذا اضافه کنید
در این مرحله باید لپهها را به غذا اضافه کنید. برای این که لپه راحتتر بپزد و نفخ آن گرفته شود، بهتر است از چند ساعت قبل لپهها را برای چند ساعت در آب بخیسانید و بعد به آبگوشت اضافه کنید.
در ادامه مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید آبگوشت شما برای ۴ تا ۵ ساعت با حرارت ملایم بجوشد و جا بیفتد. بعد از آماده شدن غذا میتوانید آن را در کنار نان سنگک تازه سرو کنید و از طعم این غذا در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آبگوشت قرمه همدانی
مواد لازم جهت تهیه ادویه آچار مخصوص آبگوشت زابلی:آرد گندم سبوسدار۱ کیلوگرمپیاز چرخ شده۳ کیلوگرمپودر زیره سبز۴ قاشق غذاخوریپودر زیره سیاه۳ قاشق غذاخوریتخم گشنیز۴ قاشق غذاخوریتخم شوید۳ قاشق غذاخوریفلفل سیاه۲ قاشق مرباخوریفلفل قرمز۱ قاشق مرباخوریزردچوبه۳ قاشق غذاخورینمکبه مقدار لازم
طرز تهیه ادویه آچار یا ادویه زابلی
برای تهیه ادویه آچار ابتدا باید آرد گندم را روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. در ادامه همه ادویهها و نمک را به آن اضافه کنید. مواد را برای چند دقیقه با قاشق چوبی تفت دهید.
سپس شعله گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا ادویهها خنک شوند. در ادامه پیاز رنده شده را در ماهیتابه بریزید و همه مواد را با هم ترکیب کنید و برای چند دقیقه با دست ورز دهید. ورز دادن را آنقدر ادامه دهید که خمیر آچار دیگر به دست نچسبند.
سپس این خمیر را به صورت توپکهای کوچک درست کنید و روی پارچه قرار دهید تا خشک شود. بعد از خشک شدن میتوانید از گلولههای آچار برای مزه دار کردن انواع غذا و خورش استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که خشک شدن ادویه چند روز طول میکشد.
نکات و فوت و فنهای تهیه آبگوشت زابلی
در این بخش به چند نکته طلایی برای تهیه آبگوشت زابلی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای تهیه آبگوشت زابلی بهتر است از گوشت چرب گوسفندی استفاده کنید. بهترین گوشت برای تهیه آبگوشت محلی زابل، گوشت گردن است.پیشنهاد میشود آبگوشت زابلی را در کنار ترشی و سبزی خوردن سرو کنید.آبگوشت زابلی باید با حرارت ملایم و به مدت طولانی بپزد تا کاملا جا بیفتد و خوشمزه شود.قبل از اضافه کردن حبوبات به آبگوشت زابلی بهتر است یک روز آنها را در آب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آنها را عوض کنید. این کار به از بین بردن نفخ حبوبات و پخت بهتر آنها کمک میکند.در طرز تهیه قاتق یا آبگوشت سیستانی سعی کنید از مواد اولیه تازه و باکیفیت استفاده کنید.به طور سنتی آبگوشت زابلی در دیگ سنگی تهیه میشود. اگر به دیگ سنگی دسترسی ندارید، میتوانید آبگوشت زابلی را در قابلمههای چدنی یا مسی نیز درست کنید.زردچوبه مهمترین ادویه آبگوشت زابلی است، بنابراین به هیچ عنوان آن را حذف نکنید.برای خوش عطر شدن آبگوشت سیستان و بلوچستان میتوانید از مقداری زعفران دم کرده استفاده کنید.از آن جایی که گوشتی که برای تهیه آبگوشت زابلی استفاده میشود، چرب است، سعی کنید برای تهیه این غذا از مقدار روغن کمی استفاده کنید.در طرز تهیه آبگوشت زابلی از ادویه آچار استفاده میشود. این ادویه متعلق به منطقه سیستان و بلوچستان است و معمولا از آن برای تهیه آبگوشت، قیمه و خورشت آلو استفاده میشود.برای خوشمزه شدن آبگوشت زابلی میتوانید در کنار ادویه آچار، مقداری ادویه کاری به آن اضافه کنید.در صورت تمایل میتوانید در طرز تهیه آبگوشت محلی سیستان از مقداری سیب زمینی نیز استفاده کنید.برای این که آبگوشت زابلی شما خوشرنگ تر شود، میتوانید مقداری رب گوجه را در روغن سرخ کنید و به این غذا اضافه کنید.معمولا برای تهیه آبگوشت زابلی از لپه استفاده میشود، اما در صورت تمایل میتوانید این آبگوشت را با انواع حبوبات دیگر نیز درست کنید.میتوانید آبگوشت محلی زابل را با مرغ محلی نیز درست کنید.اضافه کردن مقداری سیر رنده شده به آبگوشت زابلی طعم بینظیری میبخشد.اضافه کردن قلم و دنده به آبگوشت زابل طعم بینظیری میبخشد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آبگوشت بزباش به روش خانگی
امیدواریم که شما نیز طبق روشی که در این مطلب از مجله آشپزی تک فانبرایتان شرح دادیم، این آبگوشت خوشمزه و مخصوص سیستانی را تهیه و در کنار عزیزانتان نوش جان کنید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…