تک فان -مجله خبری و سرگرمی‌

آیا قلیان نقشی در کاهش استرس دارد؟ راز تأثیرگذاری قلیان بر استرس باورنکردنی است

قلیان به عنوان یکی از مواد دخانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و برخلاف باور عمومی، برای آرامش و کاهش استرس تأثیر مستقیم ندارد. مصرف این ماده به طور موقت احساس اضطراب را کم می‌کند اما اثر آن بر کاهش استرس مستقیم نیست و تنها به صورت عادت و اعتیاد موقت می‌تواند تأثیر گذار باشد. رواج قلیان در ایران به دلیل صنعتی و اقتصادی بوده و زندگی شهری مردم این کشور را تحت تأثیر قرار داده است.

متأسفانه، نقش ناکارآمد وزارت بهداشت در جلوگیری از تبلیغات نادرست مرتبط با قلیان منجر به رواج بیش از حد این مواد شده است. فشار مالی از سوی صاحبان رستوران‌ها و کافه‌ها برای افزایش فروش و سود از دلایل اصلی این وضعیت است. از سوی دیگر، استفاده افراد از قلیان تأثیر زیانبار و کشنده‌ای بر سلامتی آن‌ها داشته و باعث افزایش موارد مرتبط با عفونت‌های تنفسی و حتی سرطان شده است.

به طور کلی، استفاده از قلیان با توجه به اثرات ضرربار آن بر سلامت، باید به صورت جدی مورد بررسی و کنترل قرار گیرد تا اثرات منفی‌اش بر جامعه کاهش یابد و سلامت عمومی حفظ شود.

ایسنا نوشت: قلیان به عنوان یکی از مواد دخانی از نظر علمی ثابت شده که به صورت ذاتی و مستقیم هیچ تأثیری بر آرامش و کاهش اضطراب ندارد و جنبه تلقینی دارد.  

یک رواشناس اجتماعی گفت: قلیان به صورت ذاتی و مستقیم هیچ تأثیری بر آرامش و کاهش اضطراب ندارد و جنبه تلقینی دارد.

علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و روانشناس اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار برنا درباره تأثیر استعمال قلیان بر کاهش استرس اظهار داشت: قلیان به عنوان یکی از مواد دخانی از نظر علمی ثابت شده که به صورت ذاتی و مستقیم هیچ تأثیری بر آرامش و کاهش اضطراب ندارد و جنبه تلقینی دارد.

وی ادامه داد: تماس سنسورهای لب با دهانی قلیان باعث تحریک سیناپس های مغزی می شود که به صورت موقت و غیر مستقیم بر کاهش اضطراب تاثیر می گذارد، بنابراین اثر مستقیم، مستقل و شناخته شده بین مصرف قلیان و کاهش اضطراب وجود ندارد مگر اینکه به صورت عادت و اعتیاد برای کوتاه مدت مغز را از هجمه های ذهنی دور می کند و پس از مدتی بازمی گردد.

این روانشناس اجتماعی درباره دلیل رواج قلیان در ایران گفت: به نظر من به دلیل صنعت و کسب درآمد، قلیان در ایران رواج پیدا کرده است. قلیان حدود ۲۵ سال پیش در ایران به معنای مدرن کنونی وجود نداشته و نوعی ساز و کار بوده که بیشتر توسط افراد مسن مورد استفاده بوده است. 

شریفی یزدی بیان کرد: متأسفانه کم کاری وزارت بهداشت در جلوگیری از رواج قلیان و تبلیغات غلطی که در بحث قلیان مطرح است، مثل اینکه دود قلیان از آب است و ضرری ندارد، صورت گرفته، منجر به ورود قلیان در رستوران ها، کافی شاپ ها، قهوه خانه ها و راه افتادن پیک موتوری قلیان شد و دلیل اصلی آن درآمدی است که اشخاصی که در این حوزه فعالیت می کنند.

این روانشناس اجتماعی اظهار کرد: هر قلیان به اندازه ۸۰ تا ۱۱۰ نخ سیگاربرای فرد ضرر دارد، هر نخ سیگار بین ۷ تا ۹ دقیقه عمر انسان را کم می کند، اگر یک فرد یک قلیان بکشد انگار ۵ پاکت سیگار کشیده و حدود ۷۰۰ دقیقه از عمرش کاهش پیدا کرده است. 

وی افزود: یکی از سونامی ها در این حوزه سرطان های ریه، حنجره و دهان است که بخش عمده دلیل ابتلا به این بیماری ها قلیان است. امروز  قلیان در بین جوانان به عنوان یک تفریح یاد می شود

راضیه میرزاحیدری

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!