کشف محیرانه: هوش مصنوعی و ارتباط معجزه آلزایمر بین روده و مغز
مطالعات حال حاضر نشان داده است که یادگیری ماشینی به روش پیشبینی اتصال متابولیتهای ایجاد شده در روده با گیرندههای موجود در روده و مغز مورد استفاده قرار میگیرد. این روش جدید، که توسط محققان ایجاد شده است، در روشن کردن نقش میکروبیوم در بیماری آلزایمر موثر است. این مطالعات در حال حاضر از طریق مجله سل ریپورتز منتشر شدهاند و بیانگر اهمیت متابولیتهای روده در فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن ما هستند. متابولیتهای مختلف میتوانند به گیرندههای خاص متصل شوند و مسیرهای بیولوژیکی را تحت تاثیر قرار دهند. این روش جدید میتواند به شناسایی اهداف درمانی جدید برای بیماری آلزایمر منجر شود و به پیشگیری یا حتی درمان این بیماری کمک کند. این پژوهشها نشان دادهاند که تغییرات در میکروبیوم روده ممکن است بر سلامت مغز تاثیر گذار باشند و این اطلاعات میتوانند به یافتن راههای جدید در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر کمک کنند.
به تازگی از یادگیری ماشینی برای پیش بینی نحوه اتصال متابولیتهای ایجاد شده در روده با گیرندههای موجود در روده و مغز استفاده بسیاری شده است.
به گزارش عصرایران، مجموعهای از متابولیتها و جفتهای متصل شونده به گیرنده که اخیرا توسط محققان ایجاد شده اند، میتوانند به منظور روشن کردن نقش میکروبیوم در بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار گیرند.
محققان کلینیک کلیولند ویژگیهای بیش از ۱ میلیون جفت بالقوه متابولیت و گیرنده را ارزیابی کردهاند تا ببینند که کدام یک از آنها میتوانند به یکدیگر متصل شوند. با شناسایی متابولیتهای متصل به گیرندههای خاص، محققان توانستند مسیرهای بیولوژیکی را که این متابولیتها ممکن است تحت تاثیر قرار دهند و همچنین هدف برخی از گیرندهها را شناسایی کنند.
مطالعه مورد نظر از طریق مجله سل ریپورتز در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است. نویسنده اصلی این تحقیق دکتر Feixiong Cheng، مدیر مرکز ژنوم کلینیک کلیولند، در یک بیانیه مطبوعاتی توضیح داد:
«متابولیتهای روده کلید بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی در بدن ما هستند و همانطور که میدانیم برای هر کلید قفلی وجود دارد. البته مشکل این است که ما دهها هزار گیرنده و هزاران متابولیت در بدن خود داریم و تشخیص اینکه کدام کلید با کدام قفل جفت و جور میشود، روندی کند و پرهزینه به شمار میرود. به همین دلیل است که تصمیم گرفتیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم.»
سلامت روده چگونه بر سلامت مغز تاثیر میگذارد؟
وجود برخی متابولیتها در روده تا حدی نشان دهنده حضور باکتریهای خاص در این محیط است، زیرا این متابولیتها از طریق تجزیه مواد غذایی در روده توسط باکتریها ایجاد میشوند.
بیماری آلزایمر پیش از این نیز با تغییرات مشخص در میکروبیوم روده در انسان مرتبط شده است و احتمالا روده به واسطه نقشی که در عملکرد ایمنی دارد بر سلامت مغز اثر میگذارد. این مطالعات از طریق سری مجلات ناشر بریتانیایی بایومد مرکزی قابل دسترسی هستند.
دکتر استیو گندرون متخصص ایمونولوژی و غدد درون ریز که در مطالعه اخیر شرکت نداشته، در توضیح مکانیسمهای احتمالی قیاس زیر را انجام داده است:
«روده را به عنوان یک بازار شلوغ تصور کنید که در آن انواع مواد شیمیایی مبادله میشوند. این مواد شیمیایی میتوانند از جریان خون استفاده و به ایستگاه مرکزی مغز راه پیدا کنند. دانشمندان معتقد هستند که این خط ارتباطی ممکن است بر سلامت مغز اثر بگذارد زیرا اگر بازار (روده) شروع به فروش اقلام نامناسب (مانند مواد شیمیایی التهابی) کند، احتمال ابتلا به زوال مغز وجود خواهد داشت، یعنی همان مشکلی که در آلزایمر میبینیم. درست شبیه به این که از مواد فاسد در پخت کیک استفاده شده باشد!»
در حالی که نقش سیستم ایمنی در بیماری آلزایمر به خوبی شناخته نشده است، تحقیقات التهاب را با افزایش خطر ابتلا به این بیماری مرتبط میدانند و در این زمینه هم نظر هستند که التهاب مزمن میتواند در شروع بیماری مذکور نقش داشته باشد.
دکتر چنگ، نویسنده اصلی مطالعه، اضافه میکند: «بیماری آلزایمر یک بیماری چالش برانگیز به دلیلعدم وجود درمان موثر است. با این حال محور مغز-روده پتانسیل بالایی به منظور درمان اختلالات مغزی از خود نشان داده است.»
استفاده از هوش مصنوعی برای کشف مسیرهای نهفته در پس بیماری در آلزایمر
اگر بتوان از اتصال مضر متابولیتها با گیرندهها جلوگیری کرد، احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را نیز میتوان کاهش داد. برای شناسایی جفتهای متصل شونده، محققانی که در مطالعه حاضر بودند ابتدا یک تجزیه و تحلیل ژنتیکی برای شناسایی رابطه میان ۴۰۸ گیرنده و بیماری آلزایمر انجام دادند.
محققان با استفاده از کد ژنتیکی این گیرنده ها، از منابع هوش مصنوعی (AI) موجود برای پیش بینی شکل پروتئینهای قابل اتصال، استفاده کردند. این روش دید خوبی از شکل نواحی اتصال گیرندهها به دست میدهد.
در ادامه محققان توانستند پیش بینی کنند که کدام متابولیتها و چگونه به این گیرندهها متصل میشوند. بیشتر متابولیتهای کشف شده لیپید یا متابولیتهای لیپید مانند بودند.
و اما اهداف درمانی جدید برای آلزایمر؟
محققان همچنین چگونگی پاسخ این گیرندهها به میکروبیوم افراد مبتلا به بیماری آلزایمر را بررسی کردند. آنها با بررسی باکتریهایی که در میکروبیوم افراد مبتلا به بیماری آلزایمر فراوان هستند، دو متابولیت آگماتین و فنتیل آمین را شناسایی کردند که به ترتیب توسط باکتروئیدس فراژیلیس و رومینوکوک به وفور تولید میشوند.
سپس محققان تصمیم گرفتند با استفاده از سلولهای بنیادی افراد مبتلا به آلزایمر، تاثیر این متابولیتها را بر نورونهای بیماران زیر نظر بگیرند.
آنها دریافتند که آگماتین سطوح p-tau181، p-tau205، و پروتئین تاو کل را کاهش میدهد. مطالعات بیشتر روی فنتیل آمین نیز نشان داد که این متابولیت به طور قابل توجهی سطوح p-tau181، p-tau205 و تاو کل را در نورونها به صورت وابسته به دوز کاهش میدهد.
این یک یافته امیدوار کننده است، زیرا تجمع بیش از حد پروتئین تاو با ایجاد بیماری آلزایمر مرتبط است.
چنگ گفت: «در مطالعات کنونی، ما صرفا فسفوریلاسیون تاو را اندازهگیری کردیم، زیرا فسفوریلاسیون تاو یک سنجش قوی و دقیق است. ما همچنین در حال انجام مطالعات پیش بالینی (حیوانی) بیشتری برای بررسی دقیقتر اثربخشی متابولیتهای روده (به عنوان مثال، آگماتین) هستیم و ممکن است آن را در آزمایشات آینده و در افراد مسن نیز پیگیری کنیم.»
نویسندگان مطالعه خاطرنشان میکنند که ۹۹ درصد از آزمایشات بالینی در مورد مداخلات دارویی برای بیماری آلزایمر موفقیتآمیز نبوده است و چنگ اضافه میکند که یافتههای آنها میتواند به یک هدف جدید اشاره کند:
«این موضوع دقیقا همان فرضیه ما را شکل میدهد: بهبود سلامت روده ممکن است بر سطوح تاو در مغز تاثیر بگذارد، از بیماری آلزایمر پیشگیری یا حتی آن را درمان کند. با این حال، برای بررسی بیشتر این فرضیه به تحقیقات بیشتری در آینده نیاز داریم و اکنون با استفاده از نمونههای حیوانی و انسانی روی آن کار میکنیم.»