تک فان -مجله خبری و سرگرمی‌

راز بوی بدن: پیام نهانی از وضعیت سلامتی شما

عرق کردن یک واکنش طبیعی در بدن برای تنظیم دما است. اما زمانی که عرق با باکتری‌های روی پوست ترکیب شود، بوی بدی ایجاد می‌شود. بوی بدن ما به طور مستقیم با سلامتی ما مرتبط است و شناخت عوامل موثر بر این موضوع به ما کمک می‌کند تا این بوی آزاردهنده را کنترل کنیم.

عوامل مختلفی می‌توانند باعث بوی نامطبوع بدن شود. از جمله عوامل احتمالی می‌توان به تجمع عرق و آلودگی‌ها روی سطح پوست، استرس، اضطراب، اختلالات هورمونی، مصرف داروهای خاص، ابتلا به هیپرهیدروزیس، مشکلات مربوط به تیروئید، مشکلات کبد و کلیه، دیابت، مصرف غذاهای بودار و کم آبی اشاره کرد.

در صورتی که بوی بد بدن ما بیش از حد طبیعی باشد و با رعایت بهداشت همچنان ادامه داشته باشد، بهتر است از یک پزشک متخصص مشورت بگیریم. زیرا این مشکل ممکن است نشانه‌ی مشکلات جدی‌تری در بدن باشد که نیازمند بررسی و درمان قرار گرفتند. از آنجایی که بوی بدن ما می‌تواند در مورد سلامتی ما حکایت کند، مراقبت و درمان این موضوع بسیار اهمیت دارد.

عرق کردن واکنش طبیعی بدن برای تنظیم دما است و زمانی که عرق با باکتری‌های روی پوست ترکیب شود، بوی بدی ایجاد می‌شود؛ اما زمانی که تعریق بیش از حد معمول باشد و عرق شما بوی بدن بسیار زننده و تندی داشته باشد، احتمالا مشکل جدی‌تری در بدن وجود دارد. به طور کلی بوی بدن ما به طور مستقیم با سلامتی‌مان در ارتباط است و شناخت عوامل موثر بر این موضوع به شما کمک می‌کند تا شر این بوی آزاردهنده خلاص شوید. در این مقاله از بخش سبک زندگی در تک فانبلاگ به شما می‌گوییم که بوی بدنتان در مورد سلامتی شما چه می‌گوید.

علت بوی بد بدن چیست؟

تجمع عرق و آلودگی‌ها روی سطح پوست موجب می‌شود تا بدن ما بوی زننده‌ای پیدا کند که در اکثر مواقع با دوش گرفتن برطرف می‌شود. از طرف دیگر استرس و اضطراب و همچنین پوشیدن لباس‌های نامناسب نیز می‌تواند این موضوع را تشدید کند. اما در بسیاری از افراد بوی بد بدن به دلایل پیچیده‌تری ایجاد می‌شود. اگر می‌خواهید بدانید که بوی بدنتان در مورد سلامتی شما چه می‌گوید، در ادامه این بخش با ما همراه باشید.

۱- ابتلا به هیپرهیدروزیس

هیپرهیدروزیس که به عنوان هایپرهیدروزیس (Hyperhidrosis) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که بدن بیشتر از حالت معمول و به صورت غیرطبیعی عرق می‌کند. در این شرایط میزان تعریق فرد آنقدر زیادی است که بدن او در تمام شرایط و در هر آب و هوایی، معمولا خیس به نظر می‌رسد. این عارضه به طور معمول ارثی است و علائم آن از اوایل ۲۵ سالگی شروع می‌شود. افرادی که به دیابت یا پارکینسون مبتلا هستند نیز تا حدودی علائم این بیماری را تجربه می‌کنند. از طرف دیگر مصرف برخی داروها نیز موجب بروز علائم هایپرهیدروزیس عمومی می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد که حدود ۲ تا ۵ درصد مردم دنیا به این مشکل مبتلا هستند و همین عرق زیاد موجب می‌شود تا این افراد بیشتر از سایرین در معرض بوی بدن قرار داشته باشند. افرادی که به این مشکل مبتلا هستند باید از لباس‌های خنک و گشاد استفاده کنند و روزانه یک تا ۲ بار دوش بگیرند یا زیر نظر پزشک از تزریق بوتاکس یا جراحی غدد لنفاوی استفاده کنند.

۲- مصرف داروهای خاص

اگر جز آن دسته از افرادی هستید که از داروهای زیادی مثل داروهای آنتی بیوتیک، داروهای ضد افسردگی و ضد بارداری استفاده می‌کنید، احتمالا بیشتر از دیگران در معرض بوی بد بدن قرار دارید. در صورتی که بوی بدن آزارتان می‌دهد، می‌توانید داروهای خودتان را جایگزین کنید یا دوز داروها را زیر نظر پزشک تغییر دهید.

۳- اختلالات هورمونی در دوران یائسگی

با شروع یائسگی سطح هورمون استروژن در بدن کاهش پیدا می‌کند و این موضوع موجب گرم شدن بیش از حد بدن می‌شود. این تغییرات هورمونی موجب گرگرفتگی و تعریق شبانه می‌شود و بوی بدن تا تغییر می‌دهد. اغلب خانم‌هایی که یائسه می‌شوند، این مشکل را تجربه می‌کنند. در اکثر خانم‌ها این مشکل پس از مدتی برطرف می‌شود، اما در صورتی که برطرف نشد می‌توانید با کمک پزشک آن را درمان کنید.

۴- به هم ریختن تعادل هورمون‌ها

هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که در بدن ما وظایف متعددی انجام می‌دهند. بد بو شدن بدن می‌تواند نشانه نوسانات هورمونی باشد. در بسیاری از مواقع علت بوی بد عرق زیر بغل زنان ناشی از به هم ریختن تعادل هورمون‌ها است که ممکن است در دوران قاعدگی، سال‌های اول بلوغ و همچنین بارداری ایجاد شود.

بیشتر بخوانید: ۲۵ راه خانگی برای از بین بردن بوی بد عرق بدن

۵- عفونت‌های پوستی

اگر بوی بد بدن شما بیشتر در ناحیه پا ایجاد می‌شود، ممکن است به یک نوع عفونت قارچی به نام پای ورزشکار مبتلا شده باشید. این عفونت قارچی علاوه بر بوی بد، موجب ایجاد خارش و سوزش پا می‌شود. از طرف دیگر اگر این مشکل درمان نشود، به سایر قسمت‌های بدن و افراد دیگر نیز منقل می‌شود.

۶- مشکلات مربوط به تیروئید

یکی از وظایف غده تیروئید تنظیم و ترشح میزان تعریق است. پرکاری تیروئید موجب افزایش تعریق می‌شود و متابولیسم بدن را به هم میزند. افرادی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند، معمولا بیشتر از حد معمول عرق می‌کنند و از همین رو بیشتر در معرض بد بو شدن بدن قرار دارند.

۷- مشکلات کبد و کلیه

سموم بدن ما از کلیه‌ها و کبد حذف می‌شوند و زمانی در عملکرد این دو عضو حیاتی اختلال ایجاد شود، سموم در خون و سیستم گوارش باقی می‌ماند و بدن ما بد بو می‌شود. بیماری کلیوی موجب ایجاد اوره در بدن می‌شود و در این شرایط بوی ادرار و عرق بسیار بد می‌شود.

بیشتر بخوانید: کمبود کدام ویتامین باعث می‌شود عرقمان بو بدهد؟

۸- دیابت کنترل نشده

بالا بودن میزان گلوکز در بدن موجب افزایش بوی بد می‌شود. کتواسیدوز دیابتی یک وضعیت جدی است که در آن بدن فاقد انسولین است و از همین رو قند مورد نیاز سلول‌ها تامین نمی‌شود و همین موضوع موجب می‌شود تا بدن بویی خاص و شبیه به میوه پیدا کند. اگر بدنتان بوی شیرین یا میوه‌ای دارد، ممکن است یک علامت هشدار دهنده برای دیابت باشد.

۹- استرس

استرس و اضطراب موجب تعریق بدن می‌شود و می‌تواند روی بد بو شدن بدن تاثیر بگذارد. استرس موجب افزایش تعریق می‌شود و ترکیب شدن عرق با باکتری‌های روی پوست موجب ایجاد بوی بد می‌شود. برای کاهش اضطراب و استرس می‌توانید از مدیتیشن، ورزش و همچنین تکنیک‌های آرام کننده مثل تنفس عمیق استفاده کنید تا احساس بهتری را کاهش کنید.

۱۰- کم آبی بدن و مصرف غذاهای بودار

یکی دیگر از دلایل بوی ناخوشایند بدن مشکلات مربوط به ادرار است. کم آبی شدید بدن موجب غلیظ شدن حجم ادرار و بد بو شدن آن می‌شود. مصرف غذاهای بودار مثل ادویه، سیر، ماهی و الکل می‌تواند موجب بد بو شدن ادرار و عرق شود و روی بوی بدن شما تاثیر بگذارید.

در این مقاله این موضوع را بررسی کردیم که بوی بدنتان در مورد سلامتی شما چه می‌گوید و این بو به چه دلیلی ایجاد می‌شود. اگر علی رغم رعایت بهداشت باز هم بدن شما بوی بدی دارد، بهتر است کمی با دقت بیشتری مشکل را بررسی کنید و حتما از یک پزشک برای درمان کمک بگیرید.

سوالات متداول

در این بخش به رایج‌ترین سوالات شما در مورد بوی بد بدن و رابطه آن با سلامی پاسخ داده‌ایم.

کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق میشود؟ بررسی‌های انجام شده در مورد این که کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می‌شود، نشان می‌دهد که کمبود ویتامین C می‌تواند سبب بد بو شدن عرق شود.

بوی بد زیر بغل چه دلیلی دارد؟ علت بوی بد عرق زیر بغل ممکن است ناشی از رعایت نکردن بهداشت، مشکلات هورمونی استرس، مشکلات مربوط به کبد و کلیه، دیابت، پرکاری تیروئید و همچنین مصرف برخی داروهای خاص باشد.

برای بوی بد بدن به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ برای بوی بد بدن می‌توانید ابتدا از یک پزشک عمومی کمک بگیرید و در صورتی که این مشکل در اثر بیماری خاصی ایجاد شده است با متخصص مربوط به آن مشکل مشورت کنید.

بوی بد بدن نشانه چه بیماری است؟ در اکثر مواقع بد بو شدن بدن نشانه مشکلات مربوط به کبد، کلیه و تیروئید است.

علت بوی بد بدن در طب سنتی چیست؟ در طب سنتی بد بو شدن بدن نشانه ترشح مواد سمی است که معمولا به دلیل گرمی بیش از حد مزاج یا تجمع خلط زائد در بدن ایجاد می‌شود.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!