اگر دارید از نفخ شکایت میکنید، این 16 ماده غذایی را بهتر است از لیست خوردنیهایتان حذف کنید!
نفخ یک مشکل شایع در سیستم گوارش است که برخی از افراد ممکن است با شدت بیشتری تجربه کنند. مصرف برخی از غذاها و خوراکیها میتواند این مشکل را تحریک کند و آلایندههای برخی از آنها موجب تشدید علائم نفخ شود. شناخت غذاهای نفاخ میتواند به شما کمک کند تا این مشکلات را کمتر تجربه کنید و با از بین بردن این خوراکیهای مضر، از ورم و نفخ معده خلاص شوید.
بعضی از غذاهایی که ممکن است نفخ معده را افزایش دهند شامل لوبیا، کلم، آبجو، سردی یا حرارت زیاد، پیاز، سیر، گوشتهای فرآوری شده و سایر مواد غذایی غنی از فیبر میباشد. از سوی دیگر، مصرف آدامس، لبنیات، ذرت، غذاهای شور، تند و چرب، میوههای خام و مواد تخمیری همچنین میتواند موجب افزایش نفخ شود.
برای کاهش نفخ، میتوانید از روشهایی مانند پختن مواد غذایی، آب بخیسانی کردن خوراکیها، مصرف فیبرهای کمتر یا جایگزینی آنها با مواد دیگر، و اضافه کردن آب بیشتر به رژیم غذایی خود استفاده کنید. اگر مشکل نفخ شدید دارید، بهتر است به متخصص مشاوره جویای کمک کنید تا راهحلهای مناسبتری را برای کنترل این مشکل پیدا کنید.
مصرف برخی از غذاها و خوراکیها برای افرادی که زیاد نفخ میکنند، تحریک کننده است و موجب تشدید علائم میشود. شناخت غذاهای نفاخ به شما کمک میکند تا از شر نفخ و ورم معده خلاص شوید و با حذف خوراکیهای مضر، جلوی بروز این مشکل را بگیرید. در این مقاله از بخش دانستنی در تک فانبلاگ میتوانید با لیست غذاهایی که باعث نفخ میشوند آشنا شوید.
اگر نفخ زیاد میکنید، لب به این غذاها نزنید
تجمع گاز زیاد در سیستم گوارش موجب ایجاد نفخ میشود و ممکن است هر فرد با هر سن و سالی آن را تجربه کند. مصرف برخی از خوراکیها نفخ بیشتری در معده ایجاد میکنند و از طرفی برخی افراد مبتلا به اختلالات گوارشی نیز بیشتر از دیگران در معرض این مشکل قرار دارند.
آمارها نشان میدهد که حدود ۱۶ تا ۳۰ درصد از افراد به طور دائم این مشکل را تجربه میکنند. اما چه غذاهایی نفخ دارد؟ در ادامه این بخش میتوانید با ۱۶ غذای نفاخ آشنا شوید.
۱- نوشیدنیهای گازدار
اگر نفخ زیاد میکنید بهتر است به نوشیدنیهای گازدار لب نزنید و آن را از برنامه غذاییتان حذف کنید. در این نوشیدنیها مقدار زیادی کربن دی اکسید وجود دارد که موجب ایجاد نفخ شدید میشوند. از طرف دیگر هضم برخی شیرین کنندههای موجود در این نوشیدنیها برای معده مشکل است و از همین رو موجب بروز مشکلات گوارشی و نفخ میشوند.
۲- لوبیا
لوبیا یکی از مفیدترین انواع حبوبات است که فیبر و مواد معدنی بسیار زیادی دارد و به عنوان غذاهای نفاخ در طب سنتی شناخته میشود. لوبیا حاوی قندی به نام آلفا گالاکتوزید است که در روده تخمیر و موجب ایجاد گاز میشود.
معمولا افرادی که مشکل گوارشی ندارند، با مصرف لوبیا مشکل خاصی را تجربه نمیکنند، اما کسانی که به سندرم روده تحریک پذیر یا مشکلات گوارشی مبتلا هستند، ممکن است بعد از مصرف لوبیا با علائمی مثل نفخ، گرفتگی و اسهال روبرو شوند. برای رفع این مشکل باید لوبیا را به مدت ۲ روز در مقدار زیادی آب بخیسانید و آب آن را چند بار عوض کنید تا دچار مشکل نشوید.
بیشتر بخوانید: این ادویه ها نفخ شکم را از بین میبرد!
۳- کلم
سبزیجات چلیپایی مثل کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل و دیگر انواع کلم همگی خواص زیادی برای بدن دارند، اما این سبزیجات نیز مثل لوبیا و بسیاری از غلات حاوی قندهای آلفا-گالاکتوزیدها هستند و از همین رو موجب ایجاد نفخ میشوند. برای بهبود هضم این سبزیجات میتوانید آنها را بپزید و بعد مصرف کنید یا به جای آنها از سبزیجات دیگری مثل اسفناج، خیار، کاهو و کدو سبز استفاده کنید.
۴- غذاهای شور، تند و چرب
مصرف غذاهای شور، تند و چرب موجب حبس شدن آب و برآمدگی اطراف معده میشود. این غذاها مسیر معده را تحریک میکنند و سبب ایجاد نفخ معده میشوند.
۵- آدامس
جویدن آدامس به بهبود هضم کمک میکند، اما باید بدانید که زمانی که آدامس میجوید، مقداری زیادی هوا در معده شما به دام میافتد و این موضوع موجب ایجاد نفخ میشود. به علاوه در اکثر آدامسها از شیرین کنندههای مصنوعی مثل سوربیتول استفاده میشود و این شیرین کننده نیز در ایجاد نفخ موثر است.
۶- لبنیات
یکی دیگر از غذاهای نفاخ که باید در مصرف آن محتاط باشید، لبنیات است. مصرف محصولات لبنی در برخی افراد موجب ایجاد نفخ شدید میشود. حدود ۳/۴ جمعیت دنیا به لاکتوز حساسیت دارند و قادر به هضم قند موجود در لبنیات نیستند. از همین رو بعد از مصرف لبنیات دچار نفخ و اسهال میشوند.
۷- پیاز
پیاز فواید زیادی برای بدن دارد و مصرف آن موجب پاکسازی بدن میشود، اما معده برخی افراد قادر به هضم پیاز خام نیست و از همین رو این افراد بعد از مصرف پیاز دچار نفخ شدید میشوند.
در پیاز پلیمری از مولکولهای فروکتوز به نام فروکتان وجود دارد که سیستم گوارش برخی افراد قادر به هضم آن نیست. در واقع باکتریهای موجود در روده بعد از مصرف پیاز، شروع به تجزیه این فروکتان ها میکند و از همین رو در معده ما گاز ایجاد میشود. افرادی که به چنین مشکلی مبتلا هستند، باید از پیاز به صورت پخته شده استفاده کنند.
۸- سیر
سیر فواید زیادی برای تنظیم فشار خون و کاهش سطح کلسترول دارد. برخی افراد با مصرف سیر دچار نفخ میشوند. درست مثل پیاز، در سیر هم فروکتانهایی وجود دارد که معده برخی افراد نمیتواند آن را هضم کند. برای کاهش نفخ معده بهتر است بلافاصله بعد از مصرف سیر مقداری آب گرم بنوشید تا اثرات آن کاهش پیدا کند.
۹- گندم
گندم فیبر و مواد مغذی زیادی دارد و حاوی گلوتن است که معده بسیاری از افراد قادر به هضم آن نیست. اگر شما هم جز آن دسته از افراد مبتلا به سلیاک هستید یا بعد از مصرف گلوتن دچار نفخ و مشکلات گوارشی میشوید، بهتر است به طور کامل گندم را از رژیم غذایی خودتان حذف کنید و به جای آن از جو، برنج قهوهای، گندم سیاه یا کینوا استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: با شکم خالی لب به این غذاها نزنید!
۱۰- میوههای خام
میوهها فیبر زیادی دارند و سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. اما گوارش برخی از افراد قادر به هضم فروکتوز موجود در میوه نیست و از همین رو این افراد بعد از مصرف میوههای سرشار از فروکتوز مثل سیب، گلابی، موز و همچنین میوههای خشک مثل کشمش، زردآلو و آلو دچار نفخ میشود. افرادی که بعد از مصرف میوه دچار نفخ میشوند، باید در طول رو آب زیادی مصرف کنند تا گاز معده کاهش پیدا کند.
۱۱- عدس
عدس یکی دیگر از حبوبات نفاخ است که به خاطر فیبر زیادی که دارد، هضم آن برای روده کمی سخت است. معمولا عدسهایی که رنگ روشنتری دارند، حاوی فیبر کمتری هستند و از همین رو مشکل نفخ کمتری نیز ایجاد میکنند. برای کاهش نفخ سعی کنید از دال عدس یا عدسهای رنگ روشن استفاده کنید و حتما عدس را برای چند ساعت در آب بخیسانید تا نفخ آن کمتر شود.
۱۲- جو
جو سرشار از فیبر است و از همین رو بسیاری از افراد با خوردن جو دچار نفخ میشوند. از طرف دیگر جو حاوی گلوتن است و افرادی که به سلیاک یا مشکل هضم گلوتن مبتلا هستند، نباید از آن استفاده کنند. اگر نمیتوانید از جو استفاده کنید، بهتر است برنج قهوهای و کینوا را جایگزین آن کنید.
۱۳- آبجو
آب جو یک نوشیدنی گازدار و نفاخ است که از تخمیر جو، ذرت، گندم و برنج همراه با کمی مخمر و آب تهیه میشود. این نوشیدنی گاز زیادی دارد و کربوهیدرات قابل تخمیر موجود در آن نیز موجب ایجاد نفخ میشود.
۱۴- گوشتهای فرآوری شده
مصرف گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس مضرات زیادی برای بدن دارد. این مواد غذایی مقدار نمک زیادی دارند و برای تهیه آنها از مواد شیمیایی و افزودنیهای مختلف استفاده میشود. مصرف گوشتهای فرآوری شده نه تنها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و انسداد ریه را افزایش میدهد، بلکه میتواند موجب نفخ شدید شود.
بیشتر بخوانید: نوشیدنی های مناسب تسکین نفخ شکم
۱۵- ترشی
ترشی یک ماده غذای تخمیری است که البته خواص زیادی برای سلامت روده دارد. اما افرادی که معده حساسی دارند، معمولا بعد از مصرف ترشی دچار نفخ میشوند. این اتفاق معمولا بعد از مصرف خیار شور نیز به دلیل نمک زیادی که دارد، ایجاد میشود. اگر معده حساسی دارید، بهتر است مصرف ترشی و خیارشور را کاهش دهید.
۱۶- ذرت
ذرت حاوی مقداری زیادی کربوهیدرات دیرهضم و فیبر نامحلول است که هضم آن برای بدن دشوار است. مصرف ذرت موجب افزایش تخمیر در معده و تولید گاز میشود. معمولا افرادی که معده حساسی دارند، بعد از مصرف ذرت دچار نفخ و اسهال میشوند.
نفخ یک مشکل رایج است که برخی افراد آن را با شدت بیشتری تجربه میکنند. به خاطر داشته باشید که اگر زیاد نفخ میکنید، احتمالا سیستم گوارش شما در هضم غذا دچار مشکل شده است و از همین رو بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. به علاوه کاهش مصرف غذاهای نفاخ به شما کمک میکند تا کمتر دچار نفخ شوید و احساس سبکی بیشتری را تجربه کنید. به نظر شما با مصرف چه غذاهایی دچار نفخ میشوید؟ میتوانید نظرات و تجربیات خودتان را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…