نشانهی حایز اهمیت در کنسروهای فاسد: ضروری برای شناساییشان
کنسروها یکی از مواردی هستند که افراد برای استفادهی مداوم از آنها به دنبال کردن علایم خرابی آن میباشند. یکی از اصلی ترین نشانههای فاسد شدن کنسروها تورم قوطی آنهاست. تورم قوطی میتواند پس از ضربه خوردن به قوطی یا تولید گازهای ضایعه شده از میکروبها در داخل قوطی رخ دهد. در صورت خارج شدن گاز به میزان زیاد از قوطی کنسرو، آن محصول به احتمال زیاد فاسد است و مصرف آن توصیه نمیشود. از آنجایی که برای افزایش ایمنی مصرف کنسروهای مشکوک به فاسد شدن یا آلودگی باید از خوردن آنها خودداری کرد و همچنین، برای حذف خطر فساد مخفی در کنسروها، باید قبل از مصرف قوطیهای کنسرو در آب جوشانده شدهاند. این اقدام نه تنها باعث از بین رفتن سموم خطرناک میشود، بلکه به افزایش سلامت و امنیت غذایی کنسروها نیز کمک میکند.
همشهری آنلاین نوشت: مهم ترین علامت ظاهری در مورد فساد کنسروها تورم قوطی آنها است، بنابراین توجه به شکل ظاهری قوطی باید در اولویت باشد.
هاله سمیعی معاون اداره کل فراوردههای غذایی سازمان غذا و دارو گفت: تغییر شکل قوطی کنسرو میتواند به اشکال مختلف باشد؛ به طوری که اگر قسمتی متورم و فشرده شود طرف دیگر برجسته شود و یا جداره قوطی بر اثر حمل و نقل و دیگر موارد ضربه دیده باشد اما چنانچه طرفین و یا تنها یک طرف قوطی متورم شده باشد و علت آن هم ضربه خوردن نباشد؛ ممکن است سلامت آن ایرادی وجود داشته باشد.
وی افزود: در مورد کنسروهایی که یک طرف آنها برآمده شده است چنانچه با سوراخ کردن قوطی مقدار زیادی گاز خارج شود دلیل بر فاسد بودن محتوی قوطی است. باید توجه داشت که موقع باز کردن قوطیهای سالم، مقدار ناچیزی هوا به داخل آنها کشیده میشود که نباید آن را با خروج گاز اشتباه کرد.
به گفته معاون اداره کل فراوردههای غذایی سازمان غذا و دارو، تورم کنسرو در مورد کنسروهایی که بیش از یک سال از تاریخ تولید آنها گذشته باشد مربوط به تولید گاز هیدروژن و در نتیجه واکنش بین ماده غذایی و فلز قوطی (خوردگی قوطی) و یا تولید گاز کربن دی اکسید در نتیجه رشد میکروبها در داخل قوطیها است.
وی تاکید کرد: قبل از مصرف کنسروها برای از بین بردن سم خطرناک بوتولیسم احتمالی موجود در تمامی مواد غذایی کنسرو شده اعم از لوبیا، ذرت و…، باید قوطیهای کنسرو دست کم به مدت ۲۰ دقیقه در آب جوشانده شود.
سمیعی خاطرنشان کرد: از آنجا که نمیتوان انتظار داشت مصرف کنندگان تفاوت بین انواع تورم ایجاد شده در کنسروها را تشخیص دهند، برای اطمینان از سلامت محصول، از مصرف کنسروهای مشکوک به آلودگی، فرورفتگی، برآمدگی و یا هرگونه تغییر شکل ظاهری خودداری کنید.
راضیه میرزاحیدری