چالش درمان سرطان: چرا بعضی از سرطانها دوباره ظاهر میشوند؟
سرطان یکی از بیماریهای خطرناک و شایع در جهان است که میتواند زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که ابتلا به سرطان شدهاند، نگرانیهای مختلفی را نسبت به سلامتی خود تجربه میکنند، به ویژه ترس از بازگشت و ریزش دوباره بیماری. بعد از درمان اولیه سرطان، سلولهای سرطانی ممکن است خاموش شده ولی در طول زمان باز بروید و باعث عود سرطان میشود. این موضوع چالشهایی برای افراد و پزشکان ایجاد میکند، اما تحقیقات مکرر در حال انجام است تا ژنهای مرتبط با بازگشت سرطان شناسایی و روشهایی برای پیشگیری از آن پیدا شود. همچنین با پیشرفتهای درمانی جدید، میزان بازگشت سرطان در برخی از انواع آن کاهش یافته است. این نشان میدهد که امید به درمان و کاهش خطرات در این زمینه همچنان وجود دارد. این اطلاعات نشان دهنده ضرورت آگاهیبخشی به افراد در مورد سرطان و اقدامات پیشگیری است تا بتوان از عود و بازگشت این بیماری جلوگیری کرد و به سلامتی خود احترام گذاشت.
ایسنا نوشت: تشخیص ابتلا به سرطان، زندگی را تغییر میدهد و میتواند باعث ایجاد طیف وسیعی از نگرانیها در مورد سلامتی شود.
ترس از بازگشت و عود مجدد سرطان یکی از مهمترین نگرانیها برای افرادی است که سابقه ابتلا به این بیماری را داشتهاند. با این حال، مدیریت این ترس بخش مهمی از درمان سرطان است.
چرا سرطان می تواند بازگردد؟
در حالی که درمان اولیه سرطان ممکن است موفقیت آمیز به نظر برسد، گاهی اوقات تعداد کمی از سلول های سرطانی خاموش می مانند. با گذشت زمان، این سلول های سرطانی می توانند دوباره رشد کنند و ممکن است شروع به ایجاد علایم کنند.
این وضعیت به عنوان عود سرطان شناخته می شود؛ زمانی که سرطان پس از یک دوره بهبودی عود می کند. این دوره می تواند روزها، ماه ها یا حتی سال ها باشد. سرطان جدید همان نوع سرطان اصلی است، اما گاهی اوقات می تواند در یک مکان جدید از طریق فرآیندی به نام متاستاز رشد کند.
دلیل دقیق بازگشت سرطان بسته به نوع سرطان و درمان دریافتی متفاوت است. در حال حاضر تحقیقات برای شناسایی ژنهای مرتبط با بازگشت سرطان ادامه دارد و یافتههای احتمالی این دست از مطالعات ممکن است در نهایت به پزشکان اجازه دهد تا درمان هایی را برای افراد در معرض خطر برنامهریزی کنند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) هشدار داده است بار سرطان در جهان در حال افزایش است و این آژانس سازمان ملل متحد پیشبینی میکند تا سال ۲۰۵۰ میلادی موارد ابتلا به سرطان در جهان ۷۷ درصد افزایش یابد.
یکی از مقامات سازمان جهانی بهداشت در این باره گفت: نظرسنجی جهانی جدید از سوی سازمان جهانی بهداشت نابرابری های عمده و عدم حمایت مالی از سرطان در سراسر جهان را روشن می کند و به ویژه در کشورهای کم درآمد، افراد قادر به دسترسی به اصول اولیه مراقبت از سرطان نیستند.
احتمال بازگشت سرطان چقدر است؟
خطر بازگشت سرطان در بین سرطان ها و بین انواع فرعی همان سرطان متفاوت است.
به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، غربالگری و گزینه های درمانی جدید، کاهشی در میزان عود برای بسیاری از انواع سرطان داشته است. برای مثال بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۹ میلادی خطر عود سرطان روده بزرگ بین ۳۱ تا ۶۸ درصد کاهش یافت.
مهم است به یاد داشته باشید که فقط تیم درمانی یک فرد می تواند خطر بازگشت سرطان فرد را ارزیابی کند.
به گفته متخصصان، برای بیشتر انواع سرطان، بیشترین خطر بازگشت سرطان در سه سال اول پس از بهبودی است. این به این دلیل است که سلولهای سرطانی باقیمانده که با درمان از بین نمیروند، احتمالاً شروع به رشد میکنند. سه سال پس از شروع بهبودی، میزان عود بیشتر سرطان ها کاهش می یابد، به این معنی که هر روز که می گذرد، خطر بازگشت سرطان کاهش می یابد.
در همین حال، هر روزی که می گذرد همچنین بر تعداد اکتشافات جدید و تولید داروهای سرطان افزوده می شود که امیدها برای درمان بهتر این بیماری را افزایش میدهد.
راضیه میرزاحیدری