سه دلیل جذاب برای حضور الناز شاکردوست در بخش اصلی جشنواره فجر «بیبدن»
فیلم “بیبدن” با بازی الناز شاکردوست، از نگاه برخی منتقدان به دلایل مختلفی در جشنواره فیلم فجر موفق نبوده است. یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت این فیلم، نبود ایده اصلی و کامل در قصه است. تا به امروز، روایتهای زیادی با قلمهای مختلف از اتفاقات جنایی مشابه بر روی پرده سینما، تئاتر و رمانها نمایش داده شدهاند، که این باعث شده است تا مخاطبان نسبت به انتهای داستان و تنشها به سادگی حدس بزنند. اما در فیلم “بیبدن”، این ایده اصلی به خوبی و بدون اغراقی متناسب با حوادث اتفاقی نشده و مخاطبان به درک اصلی قصه نمیرسند.
دلیل دوم عدم موفقیت فیلم “بیبدن”، انتخاب بازیگران نامناسب برای نقشها است. بازیگران معروفی مانند الناز شاکردوست، سروش صحت، پژمان جمشیدی و گلاره عباسی امکان دارد که از نظر محبوبیت و شهرت موفق باشند، اما در نقشهای خاصی نقش نمیبازند. این بازیگران، بازیهایی پیشرفته و جذاب ارائه میدهند، اما با توجه به ایده اصلی فیلم، این بازیها قابل توجیه نیست و درک مخاطب از قصه را مخلوط میکند.
نهایتا، دلیل سوم عدم موفقیت فیلم “بیبدن”، تدوین نامناسب و عدم توانایی در ایجاد حساسیت و تنش مناسب در صحنههاست. در فیلمهای جنایی، تدوین با سرعت و ضربان مناسب باید صورت بگیرد تا مخاطبان را در حالتی از پیشرفت و تحول قرار دهد. اما در “بیبدن”، این تدوین به گونهای نبوده که این تنش و احساس را به مخاطبان منتقل کند.
با توجه به این دلایل، فیلم “بیبدن” به بخش اصلی جشنواره فیلم فجر وارد نشده است و باعث بروز حواشی و انتقادات شده است.
تک فان- وقتی به برخی از روایات در سینما، رمانها و تئاترها نگاه میکنیم به این نتیجه میرسیم که انگار قصهها ته کشیده و ایدهها به قدری تکراری است که به راحتی میتوان انتهای قصهها، تنشها و کشمکشها را حدس زد. بنابراین این رسم که به دنبال قصهها در پروندههای جنایی بگردیم و در مسائلی که به شکل معمول اطرافمان به وجود میآید اغراق کنیم تا قصهای درست و درمان به دست دهیم شدت بیشتری گرفت. فیلم «بیبدن» با بازی الناز شاکردوست از این قاعده مستثنی نیست. کاظم دانشی، نویسنده فیلمنامه «بیبدن» ایدهای جذاب را از روی پروندهای قضایی برداشت به این امید که فیلمی معرکه روی پرده سینما بیافتد. اما، تک فان در این مطلب بررسی میکند که چرا فیلم «بیبدن» به بخش اصلی جشنواره فیلم فجر وارد نشد و این همه حواشی برای این فیلم به وجود آمد؟
دلیل اول؛ بال و پر ندادن به ایده اصلی در فیلم «بیبدن»
به گزارش تک فان، یکی از اصلیترین دلایلی که باعث شد فیلم «بیبدن» در جشنواره فیلم فجر موفق نباشد، بال و پر ندادن به ایده اصلیای بود که از روی یک پرونده جنایی مرتبط با قتل یک دختر جوان به دست دوست پسرش شکل گرفته بود. برای وارد کردن مخاطبان به هسته اصلی قصه لازم بود تا با شیوه زندگی دو خانواده قاتل و مقتول آشنا شویم، اما نویسنده، کارگردان و بازیگران دست به دست هم دادند تا این قضیه به سرانجام نرسد. در واقع بهتر است بگوییم که قصه واضح نیست و در برخی از موارد مخاطب سرنخها را گم میکند البته اگر سرنخی وجود داشته باشد.
دلیل دوم؛ به کارگیری بازیگران نامناسب برای نقشها در فیلم «بیبدن»
اگرچه الناز شاکردوست، سروش صحت، پژمان جمشیدی و گلاره عباسی بازیگرانی محبوب میان مردم هستند، اما بستن یک گروه بازیگری با اسمها و چهرههای مطرح نمیتواند به خوبی گلیم کار را از آب بیرون بکشد شاید یکی از دلایل وارد نشدن این فیلم به بخش اصلی جشنواره فیلم فجر نیز همین باشد. الناز شاکردوست سعی داشته درخشانترین بازی خود را ارائه دهد، اما همچنان درخشانترین بازی او مربوط به فیلم «شبی که ماه کامل شد» است. پژمان جمشیدی در نقش پدر قاتل و با گرفتاریهای شخصیاش در فیلم (مثل زن دوم داشتن) کاملا بازی ناامیدکنندهای ارائه میدهد و سروش صحت با اینکه کارگردانی مطرح، نویسندهای محشر و چهره محبوب و دانا میان مردم است، اما در نقش پدر مقتول ابدا خوب نیست. ما احساسی که باید از چهره او دریافت کنیم، از او نمیگیریم. در این میان تنها بازیگری که به خوبی توانسته است از پس نقشش برآید، مینا وحید است که نقش زن دوم مهرداد (پژمان جمشیدی) را دارد.
دلیل سوم؛ تدوین نامناسب و ضربالاجل فیلم «بیبدن»
عموما در برخی از صحنههای فیلمهای جنایی باید تدوینهایی با ریتم سریع داشته باشیم تا ضربان قلب مخاطب را بالا ببریم. در فیلم «بیبدن» اما، تدوین به گونهای شکل گرفته است که انگار قرار است آن را برای مهمانهای سرزده آماده کنند! ما در این فیلم صحنههایی را میبینیم که انگار هیچ نیازی به وجودشان نیست، در عوض جای قابهایی در این فیلم خالی است که اگر بود میتوانست آن را تبدیل به یک شاهکار سینمایی کند. چرا؟ چون ایده، ایدهای جذاب بوده است. بنابراین اگر داورها به بحث تدوین این فیلم هم فکر میکردند، باز دلیلی کافی برای حضورش در بخش اصلی جشنواره فیلم فجر وجود نداشت.
طناز السادات حسینی فر