میزان درآمد حاصل از حقوق رئیس جمهور ایران به چه میزان است؟
حقوق رییسجمهور در ایران یک موضوع مهم است که همیشه مورد بحث واکنشهای گوناگون قرار گرفته است. بر اساس قوانین و ضوابط دولت، رییسجمهور باید حقوقی برای خدمات ارائه شدهاش دریافت کند و این حقوق باید طبق ضوابط و قوانین مشخص تعیین شود. ضریب حقوق، اصلیترین معیار برای تعیین حقوق رییسجمهور است و باید بر اساس آن، مبلغ حقوق در هر سال تعیین شود.
در کشور ایران، ضریب حقوق رییسجمهور برابر با ۱۸۰۰ است. اگرچه مبلغ دقیق حقوق رییسجمهور در دسترس نیست، اما بر اساس قوانین و مصوبات هیأت دولت برای گروههای خاص مانند اساتید دانشگاهها، حقوق و ضریب حقوقشان تعیین میشود. در این راستا، حقوق وضریب حقوق رییسجمهور نیز بر اساس همین استانداردها مشخص میشود.
از آنجا که طبق قانون اساسی، رییسجمهور نمیتواند بیش از یک شغل دولتی داشته باشد، حقوق وی بر اساس شغل دولتیای که فعالیت میکند تعیین میشود. رییسجمهور در حین فعالیت و پس از بازنشستگی نیز همین سیاست حقوقی اعمال میشود. ازاین رو میتوان گفت که حقوق رییسجمهور ایران به طور کلی نمیتواند ارقام بزرگی باشد، بهویژه که روحانی درباره حقوق خود اعلام کرده بود که برابر با حقوق یک استاد دانشگاه است.
روزیاتو نوشت: شایعه حقوق ۳۵۰ میلیونی رئیس جمهور در زمان انتشار در سال ۱۴۰۰ واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت.
از آن زمان یکی از سوالاتی که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده این است که حقوق رئیس جمهور ایران چقدر است و برای چهار سال فعالیت در پاستور چقدر دستمزد دریافت میکند، در جمهوری اسلامی ایران رییس جمهور، عالیترین مقام رسمی پس از رهبر است که با رایگیری بر سر کار میآید.
وی بر اساس اصل قانون اساسی کشورمان در برابر فعالیت باید دستمزدی دریافت کند که این دستمزد دارای شرایط و ضوابط خاصی است. رییس جمهور هم مانند تمامی حقوق بگیران دولتی بر اساس ضوابط و قوانین حقوق میگیرد.
یکی از الگوهای اصلی برای سنجش میزان حقوق رییس جمهور، ضریب حقوق است.
بر اساس بند ۲۱ حکم حقوقی کارکنان دولت، در ستون سمت راست بندهای حقوق و فوق العادهها و در ستون وسط قسمت امتیاز قابل ملاحظه است و و در ستون سمت چپ مبلغ به ریال درج میشود.
هیئت دولت در ابتدای هر سال به استناد ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری -مصوب ۱۳۸۶- و در سالهای اخیر احکام قانون برنامه و بودجه سنواتی، ضریب ریالی حقوق را اعلام میکند و امتیاز درج شده در احکام در ضریب حقوق ضرب میشود.
حال در این میان ضریب حقوق رییس قوه مجریه تعیین کننده حقوق رییس جمهور است. بر اساس اطلاعات ضریب حقوق رئیس جمهور در کشورمان ۱۸۰۰ است. البته رقم دقیقی از میزان حقوق رییس جمهور در جمهوری اسلامی در دسترس نیست، اما بیشتر رییس جمهورهای کشور اساتید دانشگاه و اعضای هیت علمی دانشگاه ها هستند که حقوق و ضریب حقوق آنها بر اساس مصوبه هیات دولت برای این گروه تعیین میشود.
حقوق رییس جمهور کشورمان پس از بازنشستگی هم با همین روش تعیین میشود. درحالی که در سال ۱۴۰۰ صحبت از حقوق ۳۵۰میلیون تومانی برای حسن روحانی میشد، اما او اعلام کرد که دستمزدش دقیقا برابر با حقوق یک استاد دانشگاه است.
حقوق اساتید دانشگاه هم بر اساس قانون بودجه تعیین و دارای یک سقف مشخص است، از این رو میتوان گفت که حقوق رییس جمهور نمیتواند آمار و ارقام نجومی باشد.
از آنجایی که بر اساس اصل ۱۴۱ قانون اساسی رییس جمهور نمیتواند بیش از یک شغلی دولتی داشته باشد، در نتیجه حقوق رییس جمهور بر اساس همان رشته فعالیتی اعمال میشود. زیرا سمتهای آموزشی در دانشگاه ها و مؤسسات تحقیقاتی از این، حکم مستثنی هستند.
گفتنی است، محمود احمدی نژاد رییس دولت دهم در سال ۹۰ اعلام کرد که حقوق رییس جمهور در کشورمان ۳ میلیون تومان است و او این رقم را به عنوان حقوق رییس جمهور دریافت میکند!
طناز السادات حسینی فر