کشف حیوان دریایی عتیقهی نشاندهنده اندازهی نهنگ آسمانی
در این نوشته، ذکر شده است که در استان دِوون در بریتانیا، بقایای فسیلی ایکتیوسوری با ابعاد ۲۵ متر طول کشف شده است که تقریباً به اندازه نهنگ آبی امروزی بوده و بزرگترین جاندار روی زمین بوده است. این بقایا نشان می دهد که ایکتیوسور، یک خزنده دریایی غولپیکر بوده است که در دوره زمینشناسی تریاس حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش زندگی میکرده است.
دانشمندان از پیدا کردن این بقایا جدید شگفتزده شدهاند و به دلیل حفظ شده بهتر این نمونه، به شکل منحصر به فردی از این گونه خزنده دریایی ایکتیوسور دسترسی پیدا کردهاند. این فسیلها متعلق به دوره تریاس و مشهور به “رایتین” است که در آن دایناسورها روی زمین حضور داشتند و غولها اقیانوسها را تسخیر میکردند.
مطالعه بقایای این ایکتیوسور نشان میدهد که این گونه در پایان دوره تریاس نابود شده است و این فصل حیات او به پایان رسیده است. این بطور منطقی دانشمندان با خوشحالی این فسیلهای حیاتی را کشف کردهاند و منتظر نمایش آنها در موزه و گالری هنر بریستول هستند.
انتخاب نوشت: دانشمندان میگویند بقایای فسیلی یک «ایکتیوسور» غولپیکر متعلق به اواخر دوره زمینشناسی «تریاس» در حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش را در استان دِوون در جنوب غربی بریتانیا کشف کردهاند که نشان میدهد جانور ۲۵ متر طول داشته است که تقریباً به اندازه نهنگ آبی امروزی، بزرگترین جاندار روی زمین، است.
پیشتر نمونهای از استخوان فک این گونه خزنده دریایی پیدا شده بود، اما دانشمندان میگویند این نمونه جدید کاملتر و بهتر حفظ شده است، که باعث میشود جامعه علمی اکنون به دو نمونه از این فکهای غولپیکر دارای شکل و ساختار منحصر به فرد دسترسی داشته باشد.
خرین باری که قطعهای از فسیل این گونه ایکتیوسور پیدا شد در اکتبر ۲۰۲۲ بود. پس از ارزیابی فسیلها، تیم تحقیقاتی شگفتزده شد از اینکه گونههای تازه یافتشده ایکتیوسور غولپیکر میتوانستند به اندازه نهنگ آبی رشد کنند.
تیم تحقیقاتی استخوانهای فسیلشده جدید را با فسیلهای پیشین مقایسه کرد، و متوجه شد آنها دارای ویژگیهای یکسانی هستند که از یک دوره زمینشناسی سرچشمه گرفتهاند، و بدین ترتیب موفق شد این گونه را شناسایی کند.
استخوانها متعلق به ۲۰۲ میلیون سال پیش، یعنی پایان دوره تریاس که مشهور به «رایتین» است، میباشد. این دورانی بود که غولها اقیانوسها و دریاها را تسخیر کرده بودند در حالی که دایناسورها روی زمین پرسه میزدند.
به گفته دانشمندان، این فصل آخر حیات ایکتیوسور بود. پس از این دوران، چنانکه فسیلهای سنگشده در صخرهها حکایت میکنند، رویداد انقراض گسترده اواخر تریاس روی داد و بسیاری گونهها شامل ایکتیوسور غولپیکر را نابود کرد.
ایکتیوسور پس از آن از عرصه دریاها و اقیانوسهای زمین محو شد. اینک کارشناسان خوشحال هستند که بقایای فسیلی آخرین گونه ایکتیوسور پیش از نابودی همیشگی آن را پیدا کردهاند. قرار است اکتشافات جدید به زودی در موزه و گالری هنر بریستول به نمایش گذاشته شود.
راضیه میرزاحیدری