چرا خاطرات بعضی وقتها پنهان میمانند؟
در یک مطالعه تازه، محققان به این نتیجه رسیدند که مغز در طول روز مراحل مختلفی را طی کرده و سعی میکند خاطرات خاصی را برای ذخیره کردن در شب انتخاب کند. این فرآیند پاکسازی حافظه در شب هنگامی که مغز بیکار است اتفاق میافتد، زیرا مغز برای ذخیره سازی همه چیزی که در طول روز دریافت میکند فضای کافی ندارد.
از زمانهای قدیم، محققان نمیدانستند که مغز چگونه تصمیم میگیرد کدام خاطرات را ذخیره کند. اما اخیراً، محققان به این نتیجه رسیدند که امواج همگام نورونها در طول روز تغییر کرده و به مغز خبر میدهند که این حافظه مهم است و باید برای ذخیرهسازی در اواخر شب علامت گذاری شود. این موجها در شب باعث ذخیره کردن خاطرات میشوند و باعث متراکم شدن آنها در مغز میشوند.
در نهایت، موجهای تند رخ داده در هیپوکامپ که در حالت بیداری نقش مهمی در انتخاب خاطرات برای ذخیره سازی دارند. این فعالیتها نشان میدهند که مغز دارای دو حالت یا الگوریتم است: حالت اکتساب و حالت ذخیره سازی که هر کدام نقش مهمی در پردازش اطلاعات و یادگیری دارند. این مطالعه نشان میدهد که دورههای استراحت برای حافظه و یادگیری پیچیده بسیار حیاتی هستند و این امر نشان میدهد که برای افزایش عملکرد مغز، استراحت و تمرینات ذهنی ضروری است.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: در مطالعه ای تازه محققان برای اولین بار دریافتند که مغز در طول روز مجموعهای از مراحل را طی و سعی میکند خاطرات خاصی را برای ذخیره در آن شب انتخاب کند.
مدتی است که میدانیم در طول خواب، مغز تحت یک فرآیند پاکسازی حافظه قرار میگیرد که طی آن افکار جمع آوری شده در آن روز به خاطرات طولانی مدت تبدیل میشوند یا دور ریخته میشوند.
منطقی است که این پاکسازی مغز در شب هنگامی که مغز بیکار است اتفاق بیفتد، با توجه به اینکه برای مغز بزرگ انسان غیرممکن است که فضای کافی برای هر چیزی که در روز دریافت میکنیم داشته باشد.
تا همین اواخر، محققان نمیدانستند که مغز چگونه چیزی را که باید نگه دارد، انتخاب میکند. اما، در مطالعهای که اخیراً در ژورنال Science منتشر شده است، محققان برای اولین بار دریافتند که مغز در طول روز مجموعهای از مراحل را طی و سعی میکند خاطرات خاصی را برای ذخیره در آن شب انتخاب کند.
مغز چگونه خاطرات را ذخیره میکند؟
بر اساس گزارشی که توسط محققان منتشر شد، آنها دریافتند زمانی که مغز در طول روز بیکار است، امواج همگام نورونها در کنار هم قرار میگیرند و به اصطلاح موجهای تند گفته میشوند و به مغز خبر میدهند که این حافظه مهم است و باید برای ذخیره سازی در اواخر همان شب علامت گذاری شود.
در حالی که امواج تند در طول روز کمتر اتفاق میافتند، نقش آنها مهم است، زیرا در شب مجموعهای از ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ امواج تیز رخ میدهد که باعث میشود مغز مجموعه خاطرات خود را متراکم کند.
گیورگی بوزاکی، نویسنده این مطالعه، و پروفسور علوم اعصاب دانشکده پزشکی دانشگاه نیویورک میگوید: موجهای تند الگویی است که در هیپوکامپ رخ میدهد، و در حالت بیداری، این الگوی است که انتخاب میکند چه چیزی در انبار دائمی قرار گیرد و چه چیزی دسته بندی شود.
به نظر میرسد مغز تجربیاتی را که در طول روز اتفاق میافتد قطع میکند و آنها را با سایر تجربیاتی که نیز رخ دادهاند ترکیب میکند، تکهها حذف میشوند و ایدهها متراکم میشوند.
بوزاکی میگوید: بسیاری از تجربههای بیداری ما با استفاده از این الگو در هیپوکامپ قطع شده و با تجربیات دیگر مرتبط است.
معلوم شد که مغز دارای دو حالت یا الگوریتم است: حالت اکتساب (جمع آوری اطلاعات) و حالت ذخیره سازی. این به این معنا نیست که هنگام خواب، مغز در حالت استراحت است، بلکه آن چیزی است که در طول روز مشخص شده است.
بوزاکی میگوید: موجهای تند زمانی اتفاق میافتند که ما به آن توجه نمیکنیم، اما آنها به اندازه حالت فعال مهم هستند.
این بخشی از دلیل مهم بودن دورههای استراحت برای عملکرد مغز در سطح بالاتر است. دویدن یا استراحت کردن همراه با میل قهوه بهترین راه برای یادآوری یا یادگیری چیزهای پیچیده است. شما باید با کار خلاقانه راحت باشید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
راضیه میرزاحیدری