راز درخشان کردن تخته گوشت با استفاده از سرکه
تخت برش گوشت یک وسیله ضروری در هر آشپزخانه است و برای استفاده ایمن و بهداشتی، باید به صورت منظم و صحیح تمیز شود. از آنجایی که تخته برش گوشت به مواد غذایی و باکتریها برای رشد و گسترش مناسبی فراهم میکند، ضرورت دارد که هر بار که از آن استفاده میشود، تمیز شود. برای تمیز کردن تخته برش چوبی میتوان از موادی مانند مایع ظرفشویی، سرکه، جوش شیرین، روغن معدنی و سفیدکننده کلر دار استفاده کرد. همچنین مراقبت از انتخاب چوب مناسب برای تخته برش و استفاده از تکنیکهای خاصی برای تمیز کردن و نگهداری از آن، میتواند به بهداشت و بهبود محافظت از سلامتی شما کمک کند. از این رو، انجام مراحل مذکور برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن تخته برش گوشت الزامی است و تضمین میشود که آشپزخانه شما بهداشتی و سالم باقی بماند.
تخت برش گوشت بنا به دلایل مهمی باید به صورت مداوم و به روش های صحیح تمیز شود، برای تمیز و ضدعفونی کردن تخته برش گوشت به چند ماده نیاز دارید.
تمیز کردن تخته برش و تخته گوشت چوبی
نمناک نوشت: تخته برش چوبی وسیله ای مهم در آشپزخانه برای تهیه غذا و برش مواد غذایی است. تاکنون در مورد بیماری های ناشی از باکتری هایی چون سالمونلا و ای.کلای بر روی تخته های برش چوبی بحث شده است. مطالعات ثابت کرده است که اگر این تخته ها به درستی تمیز نشوند، می توانند منشأ بیماری باشند. در این مطلب در این باره بیشتر توضیح خواهیم داد.
بهترین چوب برای تخته برش
هنگام خرید تخته برش چوبی، چوب هایی سخت مانند بامبو یا افرا را انتخاب کنید. این چوب ها برخلاف چوب های نرمی چون سرو مستعد ایجاد ترک نبوده و در نتیجه باکتری ها به دام نخواهند افتاد.
چند وقت یکبار تخته های برش چوبی را تمیز می کنید ؟
ابتدا باید جرم و باقیمانده مواد غذایی را از تخته های برش چوبی تمیز کنید. تخته برش باید بعد از هر بار استفاده تمیز شود، حتی اگر فقط برای بریدن یک تکه میوه از آن استفاده کرده باشید. در غیر این صورت شاهد مخمر و کپک خواهید بود و زمینه رشد باکتری ها فراهم خواهد شد.
مواد لازم برای تمیز و ضدعفونی کردن تخته برش گوشت
اسفنج یا اسکاچآب گرممایع ظرفشوییسرکه سفید یا پراکسید هیدروژن مقطر2 قاشق چای خوری سفید کننده کلرجوش شیریننصف یک عدد لیموروغن معدنی مواد غذاییدستمال توالت
روش تمیز و ضدعفونی کردن تخته گوشت چوبی
1- شستشو با آب گرم
برای شروع کار ابتدا باقیمانده غذا را با آب گرم تمیز کرده و بشویید، از یک اسفنج یا اسکاچ نرم برای از بین بردن لکه های چسبناک غذا استفاده کنید. مطمئن شوید که هیچ ماده غذایی روی تخته برش وجود ندارد تا از آلودگی بیشتر پیشگیری شود. مراقب باشید تا مواد جامد و مایع روی سطح تخته به مدت طولانی نماند زیرا منجر به ایجاد لکه خواهد شد. شستشوی سریع تخته برش به ویژه هنگام کار با گوشت بسیار مهم است.
2- استفاده از مایع ظرفشویی
سپس چند قطره مایع ظرفشویی را به آب گرم اضافه کرده و با استفاده از اسفنج دو طرف تخته برش چوبی را پاک کنید اما مراقب باشید که تخته برش در محلول خیس نخورد. توجه داشته باشید از ماشین ظرفشویی برای شستن تخته برش استفاده نکنید زیرا گرمای زیاد و قرار گرفتن در معرض آب باعث ایجاد شکاف در چوب خواهد شد.
3- پاک کردن لکه های روی تخته
حال وقت آن است که لکه ها را از تخته پاک کنید، اگر تغییر رنگ یا لکه ای روی آن وجود دارد، ابتدا مقداری جوش شیرین روی قسمت مورد نظر بپاشید و در نهایت به منظور پاک کردن و ازبین بردن لکه از اسکرابر ظرفشویی یا نصف لیمو استفاده کنید. اسید موجود در لیمو باعث افزایش قدرت پاک کنندگی و روشن شدن لکه ها خواهد شد.
4- رفع جرم مواد غذایی
حال تخته را در آب گرم بشویید تا همه باقیمانده و جرم مواد غذایی از روی آن پاک شود سپس تخته را با یک پارچه نرم یا دستمال کاغذی خشک کنید.
5- اسپری سرکه
پس از شستشو، کمی سرکه سفید مقطر را در بطری اسپری ریخته و روی تخته چوبی اسپری کنید. اسید موجود در سرکه به عنوان ضدعفونی کننده برای استفاده روزانه عمل می کند. همچنین می توانید به جای سرکه سفید از محلول 3٪ پراکسید هیدروژن استفاده کنید.
6- ضدعفونی با سفیدکننده کلر دار
از این بعد سعی کنید پس از برش غذای خام نیز تخته را ضد عفونی کنید، حداقل ماهی یک بار یا پس از کار با گوشت، ماهی یا مرغ خام، تخته باید کاملاً با محلول آب و سفید کننده کلر دار ضد عفونی شود. یک قاشق چای خوری سفید کننده کلردار را در یک چهارم آب مخلوط کنید. نیمی از محلول را روی یک طرف تخته بریزید و اجزه دهید تا به مدت پنج دقیقه بماند و سپس با آب داغ تخته را بشویید و مراحل را برای سمت دیگر نیز تکرار کنید.
7- خشک کردن تخته
پس از تمیز کاری و ضد عفونی کردن، تخته چوبی را در آبچکان ظروف قرار دهید تا کاملاً خشک شود. توجه کنید که تخته را روی پیشخوان آشپزخانه قرار ندهید زیرا قسمت پشت تخته در صورت خیسی متورم خواهد شد.
8- روغن کاری تخته
تخته برش چوبی را روغن کاری کنید، اگر تخته برش شما کدر یا در هنگام لمس کمی زبر به نظر برسد باید روغن کاری و نرم شود. تا جای ممکن از روغن زیتون یا روغن مخصوص پخت و پز استفاده نکنید زیرا ممکن است طی استفاده، روغن گرم شده و روان شود. در عوض از روغن معدنی کاملاً تصفیه شده مخصوص استفاده نمایید. بدین صورت که یک لایه از این روغن معدنی را به یک طرف تخته برش بمالید و آن را با دستمال کاغذی به طور یکنواخت پخش کنید.
اجازه دهید روغن حداقل دو ساعت یا یک شب بر روی تخته بماند و سپس مراحل را برای سمت دیگر نیز تکرار کنید. روغن اضافی را با دستمال کاغذی پاک کنید و تخته را به صورت پهلو یا قائم به دیوار یا مکانی تکیه دهید تا کاملا خشک شود. روغن تمام گوشه ها و شکافهای الیاف چوب را پر کرده و از ورود آب و باکتری به صفحه پیشگیری می کند.
تکنیکی دیگر
روی تخته مقداری نمک یا جوش شیرین بمالید و پس از چند دقیقه آن را با دقت بشویید.
نکاتی برای تمیزتر نگه داشتن تخته برش چوبی:
1- هرگز تخته را برای مدت طولانی خیس نکنید زیرا آب در چوب نفوذ کرده و باعث تورم و تاب خوردگی الیاف چوب می شود.
2- هرگز اجازه ندهید که مایعات یا خونابه ناشی از گوشت ها روی تخته برش باقی بماند زیرا باعث خیس شدن آن خواهد شد و همان طور که قبلا هم گفته شد، خیسی باعث تورم چوب میشود.
3- شما میتوانید از روغن های مخصوص تخته برش چوبی هم استفاده کنید.
طناز السادات حسینی فر